Un ciclon polar a adus iarna în zona de munte. Se circulă în condiții de iarnă spre stațiunea Rânca din Gorj. Drumarii au intervenit încă de noaptea trecută ca să nu fie probleme pe șosea. Aceștia le reamintesc șoferilor să nu plece la drum fără anvelope de iarnă.
Temperaturile scăzute din ultimele zile prevestesc încet, dar sigur, venirea iernii şi în alte zone. La altitudini de peste 2.000 de metri, în zona montană a județului Prahova, noaptea trecută a nins.
Alertă meteo. Ninsori viscolite la munte în următoarele ore DOCUMENT
Salvamontiștii din Bușteni au publicat sâmbătă pe pagina oficială de facebook mai multe imagini surprinse în masivul Bucegi.
„Prima zăpadă” din Bucegi a fost remarcată de și de administratorii Gondolei Sinaia, care, la fel ca salvamontiștii din Bușteni, și-au anunțat publicul prin intermediul unei postări pe pagina de Facebook.
„Vor fi intensificări ale vântului, predominant ninsori la munte la peste 1400 m, temporar viscol la peste 1700 m. Vântul va avea intensificări în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, cea mai mare parte a Transilvaniei, cu viteze de 55…65 km/h și izolat peste 70 km/h. În zona montană vor fi precipitații mixte, iar la peste 1400 m vor predomina ninsorile, local însemnate cantitativ
(20…30 l/mp) și se va depune strat de zăpadă mai consistent în Carpații Orientali. La munte vor fi rafale de 60…80 km, iar la altitudini mai mari de 1700 m, peste 90…100 km/h și vor fi perioade cu viscol și vizibilitate scăzută”, anunță ANM.
Avertizare meteo pentru ploi în nordul și nord-estul țării, intensificări ale vântului în mai multe regiuni și ninsori în Carpații Orientali, până duminică, 12 noiembrie.
Un ciclon puternic va afecta țara noastră. În Maramureș, Crișana, nord-estul Transilvaniei și în nordul și centrul Moldovei, ploile vor continua la noaptea și mâine, iar local cantitățile de apă vor atinge 15 – 20 l/mp.
Val de aer polar, primele zăpadă consistentă în România. Va ninge viscolit la munte. Ce spune şefa ANM despre ninsorile din Bucureşti
În zonele de munte, vor fi și precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare, care se vor extinde pe parcursul nopții, odată cu pătrunderea unei mase de aer rece dinspre nord-vest.
Pe autostrăzile principale, respectiv A 1 Bucureşti-Piteşti, A 2 Bucureşti-Constanţa, A 3 Bucureşti-Ploieşti şi A 4 Ovidiu-Agigea, se circulă în general pe un carosabil umed, fără precipitaţii sau ceaţă, cu vizibilitate bună, vânt şi valori reduse de trafic.
Din cauza vântului puternic, au fost suspendate manevrele în toate porturile de la malul Mării Negre.
Şoferilor li se recomandă să reducă viteza şi să mărească distanţa de siguranţă între autovehicule.
De asemenea, participanţii la trafic sunt sfătuiţi să nu oprească sau să staţioneze pe marginea carosabilului în zone cu arbori, panouri publicitare sau alte obiecte ce pot fi aduse de rafalele puternice pe autovehicule.
Circulaţia pe unele drumuri din Harghita se face în condiţii de iarnă, în urma ninsorilor care au căzut în judeţ. Drumarii acționează cu utilaje şi material antiderapant, a informat Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) Braşov.
„Ninge abundent pe mai multe sectoare de drum naţional din nordul judeţului Harghita: DN13B – zona Bucin, DN15 – zona Borsec, DN13A – între Miercurea Ciuc şi Vlăhiţa, DN12C – zona Lacul Roşu. Utilajele DRDP Braşov acţionează cu materiale antiderapante pe toate sectoarele afectate. Vă rugăm să nu vă deplasaţi în zonele afectate de ninsori dacă nu aveţi maşina pregătită de circulaţie în condiţii de iarnă!”, informează DRDP Braşov, într-o postare pe Facebook.
Purtătorul de cuvânt al Instituţiei Prefectului Judeţul Harghita, Adrian Pănescu, a precizat pe că în zona montană ninsorile au slăbit în intensitate, dar sunt şi locuri unde ninge abundent şi se înregistrează vânt puternic pe creste, cu depuneri de zăpadă, pe alocuri.
Pe arterele rutiere din zonele joase ale judeţului, traficul se desfăşoară în condiţiile unui carosabil umed, cu ploaie uşoară şi vânt, a mai precizat sursa citată.
Totodată, Adrian Pănescu a menţionat că „pe sectoarele de drumuri judeţene din zonele montane ninge, dar nu au fost semnalate probleme în trafic”.
Ninsoare abundentă s-a înregistrat şi în staţiunea Băile Harghita, care aparţine administrativ de municipiul Miercurea-Ciuc, unde stradul se zăpadă extracarosabil este de zece centimetri.
Viceprimarul municipiului Miercurea-Ciuc, Bors Bela, a declarat că s-a acţionat pentru deszăpezire la Băile Harghita încă din timpul nopţii, nefiind înregistrate probleme deosebite.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Harghita a informat că vântul puternic a a afectat cinci posturi de transformare din comuna Mărtiniş, un număr de 341 consumatori nefiind alimentaţi cu energie electrică. Echipajele distribuitorului de energie electrică acţionează în teren pentru remedierea defecţiunilor, a mai arătat ISU Harghita, conform Agerpres.
Judeţul Harghita se află sub o atenţionare meteo de cod galben, până la ora 18,00, fiind prognozate intensificări ale vântului, ninsori şi temporar viscol la peste 1.700 metri.
Turiștii care au urcat în Padiș în acest sfârșit de săptămână s-au trezit duminică dimineață într-un peisaj feeric de iarnă. Peste noapte s-a depus un strat de zăpadă consistent, iar utilajele de deszăpezire nu fac față intervențiilor.
Cei care au înnoptat la pensiunile din Padiș au constatat că nu pot coborî de la munte, dar nu sunt supărați: au ocazia să se bucure de zăpadă.
„Drumul e încă înzăpezit, turiștii sunt blocați în Padiș. Așteptăm mașinile de deszăpezit. Până atunci ne bucurăm de zăpadă”, au scris duminică dimineața pe Facebook reprezentanții Pensiunii Brădet din Padiș.
În jumătatea nordică a țării sunt așteptate ploi și ninsori locale inclusiv duminică. acă trebuie să călătoriți cu mașina la munte sau în Bucovina, e recomandat să aveți montate anvelopele de iarnă! În timpul nopții, în nordul Carpaților Orientali, limita ninsorilor va coborî până la 800 – 1000 m, iar în pasurile montane din regiune se va circula în condiții de iarnă. În zonele înalte din nordul țării, la peste 1500 m, vor fi perioade cu ninsoare puternică și, local, se va depune strat consistent de zăpada, cu grosimi de până la 15 – 30 cm.
Câțiva fulgi amestecați cu ploaie pot să apară, trecător, și la altitudini ceva mai joase, în special în nord-estul Transilvaniei și în partea de vest a Bucovinei. De asemenea, noaptea și în prima parte a zilei de duminică vor fi intensificări ale vântului în nordul, centrul, sudul și estul țării, cu rafale de până la 50 – 70 km/h. Pe culmile înalte de munte, dar și în unele zone subcarpatice, viteza vântului la rafală va atinge 80 – 120 km/h, viscolind ninsoarea.
Prognoza meteo LUNI
TARA
Vremea va intra într-un proces de încãlzire, astfel în mare parte din ţarã valorile termice se vor situa uşor peste normalul climatologic al perioadei. Pe parcursul zilei, cerul va fi variabil, cu înnorãri în vest, nord-vest şi în extremitatea de sud-est a ţãrii, unde pe arii restrânse va ploua slab. Noaptea, înnorãrile se vor extinde şi va ploua în Maramureş unde se vor acumula cantitãţi de apã de 10…15 l/mp, pe arii relativ extinse în Crişana, local în Transilvania, Banat şi în jumãtatea de nord a Moldovei şi cu totul izolat în rest. La munte, la altitudini mai mari de 1400 m, îndeosebi în nordul Carpaţilor Orientali vor fi şi precipitaţii sub formã de lapoviţã şi ninsoare. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificãri în a doua parte a intervalului în zona montanã înaltã, unde vor fi rafale de 60…80 km/h. Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 8 şi 15 grade, iar cele minime între -1 şi 9 grade. La începutul intervalului, izolat va fi ceaţã.
BUCURESTI
Vremea va fi în general frumoasã. Cerul va fi variabil, temporar cu unele înnorãri în prima parte a zilei. Vântul va sufla slab pânã la moderat. Temperatura maximã se va situa în jurul a 14 grade, iar cea minimã va fi de 3…5 grade.
Prognoza meteo MARTI
TARA
Vremea va continua sã se încãlzeascã în toatã ţara, astfel cã valorile termice se vor situa cu mult peste cele normale la mijlocul lunii noiembrie. Cerul va avea înnorãri în mare parte a intervalului şi doar la începutul zilei va fi variabil în regiunile sudice. Va ploua în toate regiunile, dar pe arii mai extinse ziua în jumãtatea de nord, iar noaptea cu precãdere în vest şi în sud. Pe alocuri, îndeosebi în zonele montane şi submontane din vest şi nord, se vor acumula cantitãţi de apã de 15…25 l/mp. La munte, la altitudini de peste 1800 m, mai ales noaptea precipitaţiile vor fi şi sub formã de lapoviţã şi ninsoare. Vântul va avea intensificãri la munte, cu rafale de peste 80…90 km/h pe creste, dar se va intensifica local şi temporar, cu viteze mult mai mici, şi în zonele joase de relief, în special din nord, centru şi sud-est. Temperaturile maxime se vor încadra între 10…12 grade în zonele depresionare din Maramureş şi estul Transilvaniei şi în jurul a 20 de grade în sudul Munteniei şi al Dobrogei; minimele termice vor fi cuprinse între 3 şi 11 grade. BUCURESTI Valorile termice vor fi în creştere semnificativã, astfel cã vremea va deveni deosebit de caldã pentru mijlocul lunii noiembrie. Cerul va fi variabil în prima parte a zilei, apoi se va înnora, iar seara şi noaptea temporar va ploua. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximã va fi de 18…19 grade, iar cea minimã de 8…9 grade.