Primul ministru Victor Ponta i-a „înţepat”, de altfel, pe mai marii din Poliţie, subliniind că instituţia pe care o conduc este „foarte bună la statistici” atunci când vine vorba de a prezenta „ce vor ei”, potrivit Mediafax.
„Eu consider că e indamisibil să stăm cu mâinile încrucişate văzând câţi oameni mor în accidente rutiere. Mi s-au prezentat statistici. Poliţia Română e foarte bună la statistici, să-i felicitaţi pentru statisticile lor, că e în scădere. Ei îmi prezintă ce vor ei, eu mă uit şi văd că din Europa suntem pe locul doi la numărul de morţi raportat la număr de locuitori şi mie mi se pare că două mii de morţi şi opt mii de răniţi grav într-un an e mult prea mult. E foarte bine că Poliţia şi-a îmbunătăţit activitatea. În primul rând, cred că zona de corupţie la Poliţia Rutieră a fost mult eradicată, însă vreau să cred că putem să avem o strategie şi mai bună, şi mai dură, coroborată, în paralel, cu strategia de îmbunătăţire a infrastructurii”, a afirmat Ponta, în şedinţa de guvern.
Anterior, premierul a declarat că este dispus să fie luat de guler şi „dat afară din biroul de premier” pentru ideea de a se facilita printr-o prevedere constituţională confiscarea unor bunuri folosite la săvârşirea unor contravenţii sau infracţiuni, inclusiv maşini.
El a arătat că există sute de mii de amenzi rutiere neîncasate, acuzând faptul că acest lucru se întâmplă pentru că cei sancţionaţi nu păţesc nimic dacă nu plătesc amenzile.
În opinia premierului, este necesar ca viitoarea Constituţie să conţină o precizare mai clară care să permită ca, ulterior, prin lege, şi în anumite situaţii bine reglementate, să se efectueze confiscări, sechestre sau exproprieri.
Articolul 44 din Constituţia actuală prevede că „bunurile destinate, folosite sau rezultate din infracţiubi ori contravenţii pot fi confiscate numai în condiţiile legii”