Nicolae Ciucă, despre prezidenţiale: „Dacă partidul îmi va cere să candidez, voi candida!”

Preşedintele PNL susţine că este prematur să se pronunţe, că trebuie aşteptate sondajele, dar că va răspunde solictărilor partidului. Ciucă a spus duminică seară că PNL şi-a propus la Sinaia "să câştige alegerile".
Filip Stan
12 nov. 2023, 22:12
Nicolae Ciucă, despre prezidenţiale:

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, afirmă că acest partid este unul al ”oamenilor activi care doresc să performeze şi să dezvolte comunităţi”, dar şi ”formaţiunea care îi ajută pe cei aflaţi în impas sau la nevoie”.

Nicolae Ciucă, dezvăluiri nebănuite: „N-am fost niciodată în concediu în străinătate. Nu știu dacă ne ajunge o viață să descoperim România și frumusețile ei”

Nicolae Ciucă își asumă să candideze la alegerile prezidențiale dacă forurile de partid vor decide acest lucru, dar că este prematur să se decidă acum, când mai este un an până la scrutinul pentru Cotroceni. „Voi munci şi voi trudi în orice funcţie, trebuie să ne asumăm să ducem ţara asta mai departe”.

„Sunt preşedintele Partidului Naţional Liberal, partid cu blazon şi eu când le-am cerut oamenilor să ne angajăm în alegeri oamenii m-au întrebat, vă angajaţi cu noi? Şi am spus da. La Sinaia. Ăsta a fost dialogul. În momentul de faţă este o decizie neformalizată. Dacă partidul îmi va cere să candidez, voi candida. Într-un congres, într-un Consiliu Naţional, sunt forurile partidului care vor decide chestiunea aceasta. Ştiţi care este chestiunea. Eu am declarat şi mi se pare absolut normal să le spunem oamenilor, fraţilor, credeţi că are rost acum, mai este un an până atunci, să intrăm într-o competiţie care nu ştim cum se va termina? Are rost să declanşăm această campanie acum?”, a declarat Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă şi-a pus la bătaie funcţia în interiorul partidului pentru rezultatul alegerilor europarlamentare, preşedintele PNL a răspuns: „Nu am pus funcţia nimănui la bătaie, pentru că aici este o chestiune sigur, trebuie să ne stabilim nişte obiective”.

„Partidul Naţional Liberal la Sinaia şi-a propus să câştige alegerile. (…) Partidul Naţional Liberal a câştigat alegerile europarlamentare – 27%, zece europarlamentari. Partidul Naţional Liberal a câştigat alegerile prezidenţiale – 64% alegerile locale – 34,5%. Este adevărat s-a întâmplat pe un context, o scădere de zece procente, ceea ce nu se va mai întâmpla la alegerile următoare. Sunt convins că activul de partid care mă ascultă acum înţelege ceea ce vreau să spun”, a completat el.
Ciucă a mai fost întrebat dacă l-a informat pe Marcel Ciolacu înainte ca PNL să facă anunţul că va merge singur în alegeri.  „Am discutat. Discut cu Marcel Ciolacu dacă este nevoie şi de cinci ori pe zi. Şi ieri am discutat. Deci discutăm. Suntem responsabili de guvernarea ţării. Rolul nostru, al amândurora, este să guvernăm ţara. Ceea ce se întâmplă politic poate să aibă un viitor politic sau poate să nu aibă.  Noi ne-am asumat la Sinaia să mergem singuri în alegeri, să coagulăm dreapta din România, pentru că aşa mi se pare normal. Partidul Naţional Liberal este axa de dreapta a politicii din România. Oricine este deschis la proiectul nostru poate să vină să ni se alăture”, a mai transmis liderul PNL.
El a precizat cum s-ar putea oficializa candidatura sa la preşedinţia României.

„Trebuie să se discute în Biroul Politic Naţional, să se valideze cel puţin în Consiliu Naţional”, a precizat liderul PNL, care a adăugat că nu a fost stabilit un calendar în acest sens.

Liberalii vor să meargă în alegeri singuri. Sunt siguri pe ei că au candidați puternici și că vor putea să câștige la alegerile din 2024. A spus-o Nicolae Ciucă la Prima News, deşi toate sondajele îi arată pe liberali mult în urma PSD şi chiar în spatele AUR.

Rareş Bogdan a purtat un ceas de 30.000 de euro când i-a dat lui Ciucă să miroasă pătrunjel în piață: „Domnu președinte, ia uitați cum miroase, pătrunjel adevărat!”

Ciucă, despre proiectul de OUG privind plafonarea preţului la alimente: Acum s-a extins cu încă trei luni, s-a extins şi gama de produse, dar am constatat că nu funcţionează

Preşedintele PNL Nicolae Ciucă a afirmat, cu privre la iniţiativa de plafonare a preţului la alimente, că a insistat să fie folosit un proiect pilot pe trei luni, pentru a vedea dacă funcţionează. Liderul liberalilor a precizat că acest proiect a fost extins cu încă trei luni, a fost extinsă gama de produse, dar a constatat că nu funcţionează.

Nicolae Ciucă a declarat, duminică la Prima News, că după ce preţurile au crescut la produsele de bază au fost căutate soluţii şi s-a ajuns la ideea unor plafoane.

„În perioada in care am fost prim-ministru au fost câteva momente care au elevat, au sărit preţurile foarte mult la carburant, la produsele lactate, la ulei, ajunsese la un moment dat să nu se mai găsească. Au fost temerile acelea generate de situaţia din Ucraina, plus inflaţia, plus criza energetică şi aşa mai departe. Şi am căutat soluţii şi atunci am avut întâlniri cu toţi jucătorii din piaţă. După toate discuţiile şi după o convingere proprie, impunerea unor astfel de plafoane nu funcţioneaza tot timpul, pentru că atunci când discuţi cu un retailer poate să se angajeze să menţină sau să reducă preţul pe o anumită gamă de produse, dar poate să o joace din creşterea preţurilor la celelalte produse pentru că dacă ar fi să urmărim şi sa vedem care sunt efectele, ar trebui să înţelegem că la nivelul retailerului se produce o plafonare a profitului, o scădere a profitului”, a explicat liderul PNL.

El a fost întrebat dacă i-a spus lui Marcel Ciolacu că nu este de acord cu această propunere. „Foarte onest am discutat. Se venise atunci cu o idee să se aplice pe termen mai mare. Am discutat de şase luni şi la sfârşit am insistat şi l-am rugat pe premier să folosească un proiect pilot să vedem dacă funcţionează pe trei luni, cum funcţionează şi aşa s-a şi aplicat şi a fost aplicată trei luni. Acum s-a extins cu încă trei luni şi s-a lărgit şi gama de produse, doar că am putut să constatăm cu toţii că nu funcţionează aşa şi din discuţiile pe care le-am avut cu producătorii a rezultat foarte clar că practic astfel de măsuri se răsfrâng la nivelul lor, pentru că ei sunt cei care generează preţul”, a mai afirmat Nicolae Ciucă.

Liderul PNL a fost întrebat de ce dacă s-a insistat în continuare cu acest proiect dacă fusese numai pe trei luni.

„Pentru că s-a lăsat impresia că funcţionează”, a declarat fostul premier. Întrebat cine a lăsat această impresie, Nicolae Ciucă a răspuns: „La nivelul celor cu care s-a discutat la nivelul retailerilor… “

Moderatorul a afirmat că Guvernul se minte singur. „Nu se minte singur pentru că nu poate să se mintă singur. Este vorba de dialog. Vă rog să mă credeţi că în toată această administrare a oricărei situaţii de la nivel guvernamental sunt păreri pro şi păreri contra şi în funcţie de context se generează o anumită decizie. La vremea respectivă probabil că cei care au zis că funcţioneaza au influenţat şi decizia”,  a declarat Ciucă.

Pe 17 octombrie, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a anunţat că măsura plafonării adaosului comercial va fi prelungită cu trei luni, până la sfârşitul lunii ianuarie 2024, lucru pe care l-a convenit cu procesatorii şi comercianţii, în contextul în care vor veni sărbătorile de iarnă. Social-democratul a adăugat că va fi extinsă şi lista alimentelor cu adaosul comercial plafonat şi va include şi orezul, bulionul, margarina, smântâna, drojdia, cozonacul, varza murată sau usturoiul.

Pe 20 octombrie, Ministerul Agriculturii a postat în transparenţă decizională proiectul de ordonanţă de urgenţă ce vizează modificarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare.

„Având în vedere că urmează perioada de iarnă, când cheltuielile cu utilităţile în locuinţe şi gospodării cresc şi, ţinând cont de faptul că în perioada sărbătorilor de iarnă nevoia de consum creşte, iar bugetul destinat cumpărăturilor vizează cu preponderenţă achiziţia de alimente, pentru a veni în întâmpinarea consumatorilor, s-a considerat ca fiind necesară extinderea perioadei de aplicare a prevederilor OUG nr. 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare pentru o nouă perioadă de 90 de zile”, informează MADR.

Spynews
Dacă stai la bloc, trebuie să știi că nu mai plătești această taxă
Bzi.ro
Cum să scapi nevătămat după o întâlnire cu ursul. Ce greșeli fac turiștii de la noi care merg în drumeții
Fanatik.ro
El e românul din Teleorman care și-a transformat curtea într-un paradis exotic. Are bananieri, dar și palmieri, iar locul arată incredibil
Capital.ro
Ungaria, OUT?! Decizia istorică se pregăteşte acum în Europa: Acţiuni reale
Playtech.ro
Legea e clară. Ce nu este obligată asociația de proprietari să facă, chiar dacă locatarii cer acest lucru UTILE
DailyBusiness
Lovitură cruntă! Facturile vor ajunge la sume colosale
Adevarul
Marea provocare a noii magistrale de mare viteză. Cum s-a lucrat la tunelurile feroviare de pe valea Mureșului VIDEO
Spynews
3 trucuri prin care să te răcorești pe timp de caniculă, fără aer condiționat. Puțini oameni știu că aceste sfaturi chiar funcționează
Spynews
Natura se dezlănțuie! Pe lângă codul roșu de caniculă, meteorologii anunță furtuni puternice cu grindină. Care sunt zonele vizate | FOTO
Evz.ro
Românii, înnebuniți de caniculă și legi aberante. Imagini incredibile, la doi pași de Parlament
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. S-a lăsat de bătăi în cușcă pentru a face avere din imaginile cu ea dezbrăcată
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
Cât a plătit Elena, soția lui Ianis Hagi, pentru rochia de mireasă? Preţ ameţitor pentru ţinuta făcută din dantelă 3D
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Țeapa pe care riscă să o ia românii care merg la mare în Bulgaria! Riscă amenzi usturătoare dacă nu fac acest lucru
Capital.ro
Proprietarii de locuințe vor plăti ÎN PLUS. Obligația e trecută direct în lege
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Ce a făcut Luminița Becali la nunta lui Ianis Hagi în timp ce Gigi Becali a dansat în genunchi și a „evaporat” 30.000 de euro pe dedicațiile lăutarilor
stirilekanald.ro
Secretul care îți aduce prețuri mai mici la facturi, dezvăluit Ministrul Energiei! Nu trebuie să faci asta sub nicio formă între orele 18:00 și 21:00
substantial.ro
Circulația pe Varianta Ocolitoare Târgu Jiu, deschisă complet
MediaFlux
UCRAINA ATACĂ RUSIA! NATO și-a dat ACORDUL
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'