Un bărbat în vârstă de 42 de ani a intrat în comă și a fost transportat de urgență la spital după ce s-a împiedicat și a căzut pe scările de piatră, de la o înălțime de doi metri și jumătate.
Bărbatul se afla pe munte în zona Cabanei Dochia din munții Ceahlău. Acesta a ajuns la spital după ce s-a împiedicat a căzut pe scările de piatră, de la o înălțime de doi metri și jumătate Salvamontiștii au fost sesizați și au sosit la fața locului, însă, fiind zăpada foarte mare, nu au putut intervenii cu elicopterul. Salvamontiștii au fost nevoiți să îl transporte cu targa pe bărbat în jos pe munte deoarece acesta intrase deja în comă. A fost preluat ulterior de ambulanță, iar doctorii au constatat că avea multiple fracturi cranieine. Sunt făcute cercetări de către polițiști pentru a determina circumstanțele exacte în care s-a produs accidentul.
Un alt incident nefericit a avut loc în munții Bucegi după ce o tânără, în vârstă de 24 de ani din Neamț, a căzut 200 de metri pe un teren foarte abrupt. Tragedia a avut loc pe un traseu frecventat de mulți turiști, între cabana Caraiman și crucea Caraiman. Fata mai era însoțită de trei persoane, printre care și iubitul ei, care au sesizat imediat salvamontiștii.
Au sosit 12 salvamontiști la fața locului care au recuperat trupul fără viață al fetei. Procesul de salvare a durat aproximativ cinci ore, dar ulterior trupul a fost recuperat și adus în Bușteni. După șocul avut, iubitul fetei a avut nevoie de îngrijiri medicale și a fost preluat de medicii din ambulanță.
Pentru că sezonul de schi se apropie, salvamontiștii au venit cu o serie de recomandări pentru a păstra siguranța turiștilor.
În primul rând, trebuie să ne asigurăm că echipamentul de zăpadă este complet: „ Abordați cu precauție pârtiile de schi, întrucât nu mai dețineți aceleași abilități sportive ca la finalul sezonului trecut și este necesară o mică perioada de reacomodare. Schiați în așa fel încât să nu puneți în pericol viața altui schior sau să îi cauzați acestuia vreun prejudiciu. Adaptați-vă viteza și maniera proprie de a schia conform pregătirii tehnice, condiției fizice, stării zăpezii, gradului de dificultate a pârtiei, condițiilor atmosferice și densității traficului de pârtie. Alegeți cu grijă traiectoria pe care urmează să coborâți, în scopul protejării schiorilor aflați în aval”, precizează Salvamont România.
De asemenea, atunci când dorim să depășim alți schiro aflați în fața noastră, depășirea trebuie făcută doar atunci când există destul spațiu în stânga sau dreapta pentru a nu risca să accidentăm persoanele din fațta noastră. Staționarea pe pârtie nu poate fi posibilă, mai ales în locuri înguste. în caz de staționare, acesta trebuie făcută în cel mai scurt timp pentru a elibera pârtia. Urcarea și coborârea pârtiei vor fi făcute doar prin locurile indicate, fără schiuri.
În cazul unui incident, salvamontiștii vor fi anunțați imediat pentru a interveni în cel mai scurt timp posibil.