Ordonanţa austerităţii taie primele de Crăciun. Ce bugetari riscă să piardă 3.000 de lei în decembrie şi voucherele de vacanţă din 2024

Potrivit contractului colectiv de muncă, prima de Crăciun la CE Oltenia este de 3.000 de lei, dar aceasta se poate da doar cu dispensă de la Guvern în 2023.
Filip Stan
13 nov. 2023, 13:07
Ordonanţa austerităţii taie primele de Crăciun. Ce bugetari riscă să piardă 3.000 de lei în decembrie şi voucherele de vacanţă din 2024

Primele de Crăciun sunt în pericol în sectorul bugetar după ce a fost adoptată ordonanţa austerităţii care instituie cenzură maximă la cheltuieli pe final de an, fie că este vorba de prime, fie că este vorba de achizţii sau târguri de Crăciun. Sindicatele din Complexul Energetic Oltenia lucrează la un memorandum pe care să-l trimită Guvernului ca să scoată compania de sub incidența ordonanței austerității. Riscă, în caz contrar, să nu mai poată acorda nici prime de sărbători, nici vouchere de vacanță.

Liderii de sindicat sunt optimiști în legătură cu primele de Crăciun. Sunt siguri că salariați își vor primi drepturile deja negociate în contractul de muncă. Mai mult, vor face demersuri ca să fie exceptată de la prevederile ordonanței austerității Complexul Energetic Oltenia.

Prima de Crăciun creşte la 3.000 de lei net. Cine sunt angajaţii din România care primesc bani de porc, cozonac, vin şi murături. Rămân şi de ţigări!

„Le vom primi. Vom face în așa fel încât să fie primite primele de Crăciun. Există posibilități astfel încât această companie să fie exceptată de la prevederile acestei ordonanțe”, a declarat președintele Sindicatului Energia Rovinari, Constantin Mitrescu, la Radio Infinit.

Potrivit contractului colectiv de muncă, prima de Crăciun este de 3.000 de lei.

 

Companiile pot oferi angajaților primele de Crăciun de până la 300 de lei, fără ca sumele să fie impozitate

Companiile pot oferi angajaților prime de Crăciun cu o valoare de până la 300 de lei fără ca suma să fie impozitată. Pentru această valoare nu se achită contribuții la Asigurările Sociale. Așa prevede Codul Fiscal.

Primele, sub forma unor sume de bani sau în produse și tichete cadou, care sunt oferite angajaților înainte de Crăciun nu se impozitează în limita a 300 de lei.

Salarii la jumate pentru șefii Complexului Energetic Oltenia. Cum se pot trezi cu venituri de 11.000 de lei de la 22.000 de lei
De asemenea, sumele până în 300 de lei sunt scutite de contribuțiile sociale. Până acum, pragul pentru care nu se plătea impozit în cazul primelor era de 150 de lei.

Codul Fiscal prevede că în această categorie a primelor de sărbători intră „cadouri oferite angajaților, precum și cele oferite pentru copiii minori ai acestora, cu ocazia Paștelui, Crăciunului și a sărbătorilor similare ale altor culte religioase”.

Așadar, inclusiv pentru cadourile/bonusurile acordate copiilor anagajaților, plafonul de neimpozitare este de 300 de lei.

Potrivit legislației, dacă ambii părinți ai unui minor lucrează în același loc de muncă iar angajatorul oferă, spre exemplu, tichete cadou pentru cel mic, ambii părinți trebuie să primească respectivul bonus.

Spynews
Răsturnare de situație în cazul crimei din Brăila! Ce s-ar fi întâmplat în cabinet
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Soluția banală care ține praful la distanță. Funcționează rapid și te ajută să păstrezi curățenia mai mult timp
Capital.ro
Se dau bani de la stat direct pe card. Cerere până pe 31 iulie. Ce obligație ai pentru 5 ani
Playtech.ro
Carmen Iohannis, apariție de NOTA 10 în Paris! Câte MII DE EURO a costat ținuta ei: Geanta, mai SCUMPĂ decât rochia
DailyBusiness
Noua Comisie Eropeană va fi condusă tot de Ursula von der Leyen. Care sunt candidații propuși de guvernele țărilor din UE?
Adevarul
Sporuri și concedii medicale acordate abuziv pentru minerii din Valea Jiului. S-au întocmit dosare penale
Spynews
Cât costă un mic dejun la Eforie Nord, în plin sezon estival. Pentru o banală omletă cu șuncă plătești 30 lei
Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Evz.ro
Burgeri de milionari în Aeroportul Otopeni. Prețul este uluitor
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
Gestul lui Alibec pentru gimnasta Anca Surdu, noua iubită, la nunta lui Ianis Hagi! Toată lumea s-a întrebat despre cine e vorba. EXCLUSIV
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Ce s-a descoperit în trupul lui Sorin Nazîru? Filmul morţii fostului portar de la Dinamo
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Un polițist din București a ajuns viral pe internet după ce s-a afișat în fustă mini! Reacția surprinzătoare a colegilor lui: „Mi-au spus că am picioare frumoase”
Capital.ro
Mașinile au primit interzis. Decizie aprobată într-un mare oraș din România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
stirilekanald.ro
Filmul complet al măcelului din Padina! 'Băi, omule, îl omori!''- Ultimele clipe din viața lui Sorin Anghel
substantial.ro
Evgheni Serebriakov, acuzat de atentat la Moscova, declară că a cooperat cu servicii speciale din Ucraina
MediaFlux
PENSIONARII trebuie să depună DOCUMENTELE în URMĂTOARELE 14 ZILE
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!