Simona Bucura Oprescu anunţă majorări semnificative pentru pensiile românilor în 2024. În cadrul unei intervenții la B1 TV, Simona Bucura Oprescu a detaliat planurile de majorare a pensiilor. În prima etapă, punctul de pensie va înregistra o creștere semnificativă, de la 1.785 lei la 2.032 lei, reflectând o inflație de 13,8%. Această ajustare vine în sprijinul pensionarilor și are ca scop corectarea valorilor în concordanță cu evoluția economică. Cel de-al doilea moment major de ajustare va avea loc în septembrie, odată cu recalcularea pensiilor conform noii formule. Aici, ministrul a subliniat că creșterile pot varia între 1% și chiar 80%, luând în considerare particularitățile fiecărui caz.
„În ianuarie punctul de pensie va crește de 1.785 lei la 2.032 lei, iar din septembrie vom avea majorarea pensiilor în urma recalculării după noua formulă. Este foarte important ca românul să știe că vom avea creșteri ale pensiilor poate și cu 1%, poate și cu 80%, depinde, fiecare pensionar este unic, fiecare are propriile date cu privire la punctele de stabilitate, la punctele de contributivitate și punctele asimilate. Dar, este important ca românii să știe că în urma recalculării niciun român nu va pierde. Se va menține cuantumul cel mai favorabil. Și cel mai important este faptul că vom avea la muncă egală pensii egale”, a declarat Simona Bucura Oprescu.
Este important de menționat că, potrivit ministrei muncii, nicio persoană nu va înregistra o scădere a sumelor deja primite, asigurându-se astfel menținerea cuantumului cel mai favorabil pentru fiecare pensionar. Reforma propusă de Simona Bucura Oprescu nu aduce beneficii doar pensionarilor, ci are un impact pozitiv și asupra salariaților. Prin recompensarea muncii și a contribuției la sistemul de pensii, aceasta încurajează natalitatea și stimulează continuarea studiilor.
„Vor fi pensionari care vor rămâne în indemnizația minimă socială, dar vom corecta o inechitate importantă și anume aceea că avem funcționari în indemnizația minimă socială care în acest moment primesc aceiași bani fără să aibă stagiul minim de cotizare de 15 ani, sau pensionari care au stagiul complet de cotizare de 35 ani, dar pe venitul minim pe economie și care se află tot în indemnizația minimă socială. Avem simulări făcute pe această situație în care cei care au muncit mai mult vor ieși din indemnizația minimă socială și vor avea creșteri substanțiale ale veniturilor”, a mai spus Simona Bucura Oprescu.
În ceea ce privește indemnizația minimă socială, aceasta a anunțat o creștere semnificativă începând cu 1 ianuarie, aducând acest beneficiu la 1.281 de lei. Această măsură va veni în sprijinul aproximativ 1.200.000 de români care beneficiază în prezent de această indemnizație minimă. Despre cea mai mică pensie după majorările din luna septembrie, Simona Bucura Oprescu a subliniat că nu există un procent unic de creștere, iar ajustările vor fi personalizate în funcție de inechitățile create în momentul pensionării. Totuși, a asigurat că începând cu 1 ianuarie, nicio indemnizație minimă socială nu va fi sub 1.281 de lei.
„Nu există un procent unic de creștere a pensiilor, acestea vor crește diferit de la caz la caz, în funcție de inechitățile create din cauza condițiilor legale din momentul când s-au pensionat cei la care facem referire. Dar este foarte important ca românii să știe că începând cu data de 1 ianuarie, inclusiv indemnizația minimă socială de care beneficiază în acest moment aproximativ 1.200.000 de români și care astăzi este de 1.125 de lei, începând cu 1 ianuarie indemnizația minimă socială va fi 1.281 de lei”, a mai precizat Simona Bucura Oprescu.