Preşedintele Traian Băsescu a declarat, într-un interviu pentru caleaeuropeana.ro, că România are nevoie de un guvern competent, care să genereze creştere economică durabilă şi locuri de muncă.
Traian Băsescu a vorbit în interviu despre faptul că pentru România vremea măsurilor de austeritate a apus şi că la momentul actual ţara are nevoie de „un guvern competent”. „În cazul României, suntem la stadiul la care echilibrele macroeconomice au fost restabilite, ceea ce ne-ar trebui ar fi un guvern competent care să genereze creştere economică durabilă şi locuri de muncă. Banii europeni ne stau la dispoziţie. Ne trebuie doar competenţă şi corectitudine ca să-i utilizăm„, a subliniat şeful statului.
CITEŞTE ŞI: Ponta: Românii apreciază că nu mă mai cert cu Băsescu. Vor urma doi ani liniştiţi politic
Băsescu a apreciat că România a avut şi are avantaje „foarte mari” de pe urma aderării la Uniunea Europeană, dar că problemele au apărut la valorificarea acestora. Printre avantaje, Traian Băsescu a enumerat libera circulație a persoanelor, libera circulație a mărfurilor şi serviciilor, libera circulaţie a capitalurilor, investiţii străine directe care au creat locuri de munca si au generat transfer de tehnologii, dreptul de a munci în alte țări ale Uniunii, fondurile nerambursabile pentru agricultură și dezvoltare, „bani pe care, din păcate, nu i-am folosit eficient – cel puțin nu până acum”. „Ca urmare a deciziei noastre de a fi membri ai Uniunii Europene, am fost obligați ca, în multe domenii, să aplicăm standardele acceptate de toate statele membre, ceea ce a generat procese de modernizare a instituțiilor statului, inclusiv a justiției”, a adăugat Băsescu. La capitolul dezavantaje, preşedintele a menționat „cedarea partiala de suveranitate in unele domenii”.
Traian Băsescu a explicat că, din cauza proastei gestiuni, fondurile europene „au devenit o vulnerabilitate a României, în loc să devină un avantaj”, mergând până într-acolo încât îi acuză de lipsă de patriotism pe cei care nu au folosit banii de la UE: „Au devenit o vulnerabilitate pentru că nivelul redus al absorbției fondurilor alocate pentru coeziune se constituie într-o probă care nu poate fi contestată a lipsei noastre de capacitate administrativă. Eu aș merge mai departe și aș spune că este, cel puțin până în prezent, și o probă a lipsei de patriotism. Cum poți explica altfel dezinteresul pentru neutilizarea în timp util a 19 miliarde de euro necesare modernizării infrastructurii și extrem de utile pentru crearea de noi locuri de muncă. Este corect să scot din aceste referiri negative fostul MDRT, unde absorbția fondurilor a fost mai bună și, cel puțin până anul trecut, în acord cu graficul de asigurare a banilor alocați”.
Traian Băsescu a precizat că, deşi România s-a angajat, prin Tratatul de Aderare la UE, să adopte şi moneda euro, momentan ţara noastră nu are o economie suficient de competitivă pentru a putea face faţă unei asemenea schimbări.
„Am văzut țări care au trecut la moneda unică, iar, după câțiva ani, au intrat în criză pentru simplul motiv că economiile lor nu erau suficient de competitive. În ceea ce ne privește, avem un sector privat al economiei care este competitiv, ca dovadă exporturile cresc continuu și, în aceeași economie, avem un sector de stat profund necompetitiv, grav afectat de managementul politizat și de firmele protejate de oameni politici sau chiar de partide. Aici se încadrează și companiile feroviare și Transgaz și Romgaz, și Termoelectrica și Hidroelectrica și Oltchim, precum și multe altele sau chiar instituții de autoritate ale statului care sunt, de asemenea, profund afectate de politizare, ca de exemplu ASF, ANAF, ANRE etc. La aceste companii și instituții ale statului trebuie să lucrăm noi pentru a le face competitive și credibile”, a spus Traian Băsescu, apreciind că termenul optim pentru adoptarea monedei euro „nu poate fi decât anul 2017”.
Vorbind despre amânarea aderării României la spaţiul Schengen, Traian Băsescu a dat din nou vina pe USL: „România are bune șanse de intrare în Schengen printr-o decizie a Consiliului JAI din decembrie anul acesta. Totul depinde de noi și de vecinii bulgari. Trebuie subliniat că România îndeplinește criteriile tehnice pentru aderare și, dacă nu ar fi fost lovitura de stat parlamentară din vara anului trecut, cu certitudine, la Consiliul JAI din octombrie 2012 se stabilea intrarea noastră în spațiul Schengen. N-a fost să fie și la noi nimeni nu pare a se simți responsabil pentru acest lucru. Ba dimpotrivă, responsabilii de amânarea intrării României în Schengen par acum a susține că au scos țara din izolare„.
Rugat să creioneze un profil al viitorului preşedinte al României, Traian Băsescu a spus că acesta nu poate să fie un individ pasiv, care să nu se implice în cele petrecute pe scena politică: „România nu are nevoie de un președinte care să facă «să se aştearnă liniștea» în viața politică și a instituțiilor statului. România are partide și instituții încă prea departe de a fi perfecte, ceea ce face obligatorii intervențiile publice ale preşedintelui ţării ca element de presiune pentru corectarea lucrurilor. (…) Hai să fim corecți până la capăt: cei care, într-o ţară ca România, vor o linişte totală, trebuie să știe că toate furturile, toate ilegalităţile se fac în linişte, în linişte deplină”.