Cercetarea, realizată de Departamentul de Stiinţă Alimentară de la Universitatea Minnesota, a descoperit că femeile care fac sport în mod regulat folosesc altfel estrogenul decât femeile sedentare.
„Studiile sugerează că activitatea fizică scade riscul de cancer, dar nu existau studii clinice care să explice de ce. Studiul nostru este primul care demonstrează că exerciţiile aerobice influenţează felul în care corpurile noastre transformă estrogenul în ceva bun, care scade riscul de a face cancer„, a declarat profesorul Mindy Kurzer, liderul studiului.
Studiul clinic Women in Steady Exercise Research (WISER) a implicat 391 de femei sedentare, sănătoase şi tinere, care nu au ajuns la menopauză. 212 femei au intrat în grupul de intervenţie, iar 179 în grupul de control.
În timp ce femeile din grupul de control au continuat viaţa sedentară pentru toată perioada studiului, cele din grupul de intervenţie au făcut 30 de minute de exerciţii fizice moderate-intense, timp de cinci ori pe săptămână, 15 săptămâni.
Exerciţiile aerobice au inclus banda de alergare, stepperul sau maşina eliptică. Cercetătorii au modificat intensitatea exerciţiilor pentru fiecare persoană, pentru ca toate femeile să aibă acelaşi efort fizic.
Experţii au măsurat apoi nivelul a trei tipuri de estrogen şi a nouă dintre metaboliţii lor. Rezultatele lor au arătat că femeile care au făcut mai multă mişcare au produs mai mulţi metaboliţi 2-OHE1 şi mai puţini 16alpha-OHE1, legaţi de reducerea riscului de a dezvolta cancer la sân.
Nu au existat schimbări la persoanele care nu au făcut sport.
„Exerciţiile fizice, nu doar îmbunătăţesc starea fizică şi sănătatea inimii, ci se pare că şi previn cancerul la sân prin alterarea metabolismului estrogenului”, a explicat Kurzer.
Studiul a fost publicat în revista Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.