Ne luăm adio de la reclamele la fast-food, sucuri sau dulcuri! Legea audiovizualului va fi modificată radical

Legea audiovizualului ar putea fi modificată astfel încât copiii și tinerii să nu mai poată fi momiți cu produse nesănătoase, precum fast-food-ul, sucurile sau dulcurile.
Alina Costache
16 nov. 2023, 10:03
Ne luăm adio de la reclamele la fast-food, sucuri sau dulcuri! Legea audiovizualului va fi modificată radical
Ne luăm adio de la reclamele la fast-food, sucuri sau dulcuri! Legea audiovizualului va fi modificată radical

Reclamele la produsele nesănătoase, precum fast-food-ul, sucurile și dulcurile ar putea fi interzise. Legea audiovizualului ar urma să sufere modificări în acest sens, iar interdicția ar urma să fie aplicată în timpul programelor destinate pentru minori.

Citește și: Schimbări uriașe pe Facebook și Instagram! Cât trebuie să plătești pe lună ca să scapi definitiv de reclamele din aplicații

„Este interzis ca în timpul programelor pentru copii şi în comunicările comerciale audiovizuale adresate minorilor să se difuzeze publicitate şi teleshopping având ca obiect produsele alimentare şi băuturile cu un aport substanţial de compuşi cu efect dăunător sănătăţii, ca acizii graşi trans, grăsimi, sare, sodiu, zahăr, îndulcitori, aditivi alimentari, al căror consum nu este recomandat în regimul alimentar global, în acord cu art. (2) şi art. (9), lit. a) din Legea nr. 123 din 27 mai 2008 pentru o alimentaţie sănătoasă în unităţile de învăţământ preuniversitar”, prevede propunerea legislativă care completează articolul 28 din Legea audiovizualului.

Totodată, este interzis difuzarea publicității și teleshopping-ului în timpul programelor pentru copii și în comunicările comerciale audiovizuale destinate minorilor, care prezintă minori consumând produse alimentare și băuturi cu un conținut semnificativ de compuși dăunători sănătății, cum ar fi acizii grași trans, grăsimile, sarea, sodiul, zahărul, îndulcitorii și aditivii alimentari. Acești compuși nu sunt recomandați în alimentația generală, conform proiectului.

Reclamele care promovează astfel de produse vor include avertismente scrise și/sau sonore, informând publicul că produsul nu este destinat minorilor. Aceste reclame se vor încheia cu avertismente sonore și vizuale precum: „Consumul excesiv de acizi graşi trans, grăsimi, sare, sodiu, zahăr, îndulcitori, aditivi alimentari dăunează grav sănătăţii”, mai stipulează propunerea legislativă iniţiată de parlamentari PSD, PNL, UDMR şi din grupul minorităţilor naţionale.

Controlul respectării acestei interdicţii ar reveni Consiliului Naţional al Audiovizualului şi Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.

Iniţiatorii precizează, în expunerea de motive, că această propunere legislativă pleacă de la o realitate tragică – România se află pe locul întâi în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte obezitatea infantilă.

„Toate studiile realizate la nivel european şi internaţional au demonstrat că un consum des de produse fast-food care conţin tipuri de alimente şi băuturi cu un aport substanţial de compuşi ca acizi graşi trans, grăsimi, sare, sodiu, zahăr, îndulcitori, aditivi alimentari dăunează sănătăţii persoanelor care le consumă, dar în special minorilor şi tinerilor. Aşadar, un consum al acestui gen de alimente şi băuturi duce la probleme de sănătate pe termen lung, cum ar fi obezitatea, probleme emoţionale şi de stimă de sine, dar şi boli cronice pe termen lung. O singură masă fast-food ar putea adăuga 160 şi 310 kilocalorii în plus la aportul caloric zilnic pentru adolescenţi şi, respectiv, pentru copiii mai mici”, subliniază iniţiatorii.

Având în vedere că şi în ţara noastră cei mici petrec mai mult timp în faţa televizoarelor, dar şi în mediul online, iniţiatorii proiectului consideră că este important să se acţioneze pentru a-i proteja de publicitatea nesănătoasă, argumentând totodată că mai multe state europene au reglementat strict reclamele la produsele fast-food în timpul programelor pentru copii şi tineri.

Parlamentarii susţin că, în lipsa adoptării unei reglementări în materie, există un risc crescut de creştere a obezităţii în rândul copiilor şi tinerilor din România.

Conform unui studiu naţional privind prevalenţa diabetului, a prediabetului, supraponderalității, obezităţii, dislipidemiei, hiperuricemiei, 31,4% dintre adulţii din ţara noastră cu vârste cuprinse între 20 şi 79 de ani suferă de obezitate. Dintre aceştia, 21,5% prezintă obezitate de gradul I, 7,2% au obezitate de gradul II şi 2,7% suferă de obezitate morbidă. În ceea ce priveşte supraponderea, 34,6% sunt afectaţi. Aşadar, 6 din 10 adulţi au probleme cu greutatea.

Potrivit unor studii internaţionale, rata obezităţii infantile la nivel mondial a crescut de zece ori în ultimele patru decenii, numărul copiilor diagnosticaţi cu obezitate ajungând la aproximativ 124 de milioane, se mai precizează în expunerea de motive.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 504/2002 a fost depusă la Senat, ca primă Cameră sesizată, Camera Deputaţilor fiind forul decizional.

Citește și: Cum să faci ca micii să sfârâie pe grătar ca în reclamele TV. Cel mai bun truc pentru ca mititei tăi să îi facă concurență lui Cocoșatu’

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Mesaj viral transmis de Piedone de Paște! Dușmanii lui au rămas fără cuvinte!
Fanatik.ro
Alimentul din România pe care americanii vor să-l cumpere cu banii jos. Sunt gata să plătească dolari mulți, dar pun o condiție – să fie spălat și congelat
Capital.ro
A murit Papa Francisc. Doliu mondial în lumea creștinății chiar în a doua zi de Paște
Playtech.ro
S-a schimbat legea! Ce trebuie să faci ca să închizi legal balconul în 2025
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Cum a pierdut Rusia Alaska și ce a câștigat America?
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
A murit Papa Francisc
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Ce nu ai voie să faci în a doua zi de Paște: În Lunea Albă finii trebuie să își viziteze nașii
Cancan.ro
BREAKING! A murit Daniela, femeia lovită de soț. Bărbatul nu își regretă fapta
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Băsescu NU trebuia să ajungă președintele României. Dosarul ținut special ascuns
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Semnificația zilei de luni după Paște: Ce simbolizează Lunea Albă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Prima zi de Paște: ce s-a întâmplat cu adevărat? Între evanghelie, istorie și revelație