”73% dintre participanţii la studiu cred că relaţia de coabitare preşedinte-premier a influenţat relaţiile României cu statele europene, iar 58% dintre aceştia cred că influenţa a fost pozitivă. (…) O jumătate dintre români (51%) cred că preşedintele României este respectat în străinătate – acest aspect s-a apreciat cu 16% faţă de cercetarea similară din august 2012. 61% dintre români cred, totodată, că premierul României este respectat în străinătate”, se arată în concluziile studiului IRES, potrivit Agerpres.
Conform sondajului de opinie, 51% dintre români cred că preşedintele României este respectat în străinătate, iar 45% consideră că nu este. În privinţa premierului, 61% cred că el este respectat în străinătate, iar 32% au răspuns că nu este.
De asemenea, 58% dintre cei chestionaţi consideră că relaţia de coabitare preşedinte-premier a avut o influenţă pozitivă asupra relaţiilor României cu statele europene, iar 41% cred că este vorba de o influenţă negativă.
”60% cred că România este privită prost şi foarte prost în Uniunea Europeană, spre deosebire de 39% dintre români, care cred că ţara noastră este privită bine şi foarte bine. În ceea ce priveşte influenţa ţării noastre în cadrul UE, aproape o jumătate dintre respondenţi (49%) cred că România se află printre ultimele cinci state, o treime (30%) cred că se poziţionează pe la mijloc, iar 15% sunt de părere că ar fi pe ultimul loc. Doar 4% dintre respondenţi plasează ţara noastră între primele cinci state sub aspectul influenţei sale. Un procent semnificativ dintre respondenţi (86%) sunt de părere că România ar trebui să se comporte de pe picior de egalitate în relaţiile cu celelalte ţări membre UE”, se mai arată în concluziile cercetării sociologice a IRES.
Din studiu mai reiese că 27% dintre cei chestionaţi cred că România merge într-o direcţie bună – tendinţă într-o continuă creştere în ultimii doi ani -, iar percepţia cu privire la politica externă a României s-a îmbunătăţit faţă de 2011. Acum, 42% dintre respondenţi cred că politica externă a României este bună şi foarte bună, în timp ce în februarie 2011, doar 24% dintre respondenţi credeau acest lucru.
Studiul IRES a fost realizat în 8 mai, pe un eşantion multi-stratificat, probabilist, reprezentativ la nivel naţional de 1.324 de persoane de peste 18 ani.