Cum a apărut Secret Santa. De unde provine cea mai răspândită tradiție din firmele românești

Secret Santa este unul dintre cele mai răspândite obiceiuri din această perioadă. Totuși, extrem de puțină lume știe de unde a pornit acest obicei.
Alina Costache
19 nov. 2023, 09:45
Cum a apărut Secret Santa. De unde provine cea mai răspândită tradiție din firmele românești

Secret Santa este una dintre cele mai iubite și răspândite tradiții în timpul sărbătorilor de iarnă, atât în mediul de lucru, cât și în rândul prietenilor și familiei.

Citește și: Târgurile de Crăciun din Sibiu şi Craiova și-au deschis porțile. Chiar dacă a plouat, sute de oameni cuprinși de magia sărbătorilor au venit să se bucure de iluminatul festiv

Cu toate că este adoptată pe scară largă în companiile din România, puțini angajați cunosc cu adevărat originile și semnificația acestei tradiții. Haideți să explorăm de unde provine obiceiul „Secret Santa” și ce semnificație profundă se află în spatele lui.

Tradiția Secret Santa, cunoscută și sub denumirea de Kris Kringle în unele părți ale lumii, își are rădăcinile în vechile obiceiuri pagane și creștine. Se spune că această tradiție a început în Roma antică, în timpul Saturnaliilor, o sărbătoare dedicată zeului Saturn, unde oamenii își schimbau cadouri în mod anonim. Această practică a fost ulterior adoptată de creștini în Evul Mediu, în special în timpul sărbătorilor de Crăciun.

În secolul al XIX-lea, Secret Santa a devenit din ce în ce mai popular în Statele Unite, fiind adesea asociat cu numele lui Saint Nicholas sau Kris Kringle. Această tradiție a început să se răspândească și în alte părți ale lumii, inclusiv în România, unde a fost adoptată cu entuziasm, în special în mediul de afaceri.

Deși mulți angajați participă la schimbul de cadouri Secret Santa doar pentru a se distra și a crea o atmosferă festivă în birou, această tradiție are și o semnificație profundă. La nivel fundamental, Secret Santa încurajează generozitatea și spiritul de comunitate. Actul de a oferi un cadou fără a dezvălui identitatea donatorului subliniază ideea de a face bine fără a căuta recunoașterea sau recompensa personală.

În contextul mediului de afaceri, tradiția Secret Santa poate contribui la construirea unei culturi organizaționale pozitive. Angajații se simt conectați și apreciați atunci când primesc un cadou gândit de un coleg, iar atmosfera relaxată și plină de bucurie poate îmbunătăți relațiile dintre colegi și atmosfera generală în birou.

În România, adoptarea tradiției Secret Santa în mediul de afaceri a devenit tot mai comună în ultimii ani. Acest lucru poate fi atribuit influenței culturii de lucru din țările occidentale și dorinței companiilor de a crea un mediu de lucru plăcut și distractiv pentru angajați. De asemenea, mass-media și rețelele sociale au contribuit la popularizarea tradiției, prezentând evenimente de schimb de cadouri Secret Santa din diverse companii.

Un alt motiv pentru popularitatea tradiției în mediul de afaceri românesc ar putea fi dorința de a depăși barierele formale și de a încuraja interacțiunile sociale pozitive între angajați. Secret Santa oferă o oportunitate excelentă pentru ca membrii echipei să se cunoască mai bine și să stabilească legături în afara contextului strict profesional.

Citește și: Calculele unui român pentru vacanţa de Crăciun în străinătate. Biletele de avion şi cazarea sunt mai ieftine decât un sejur în ţară

Spynews
Alertă! Vulcanul Etna a erupt. Aeroportul din Catania a anulat toate zborurile
Bzi.ro
Brigitte și Florin Pastramă, condamnați penal! Ce au decis judecătorii în dosarul măștilor
Fanatik.ro
Vacanță de coșmar pentru o turistă care a mers cu mașina în Grecia. Ce a pățit la puțin timp după ce a ajuns în Halkidiki. Ți se poate întâmpla și ție
Capital.ro
Marea doamnă a României s-a stins. Anunțul trist făcut de soțul ei: Așa a vrut!
Playtech.ro
S-a schimat legea, acum! Poți să rămâi pe loc fără permis
DailyBusiness
Guvernul intră tare în angajații din România! Sute de persoane își vor pierde locurile de muncă!
Adevarul
Cum a rămas România fără uriașele păduri seculare. Planul eșuat al lui Ceaușescu de reîmpădurire a țării
Spynews
Lovitură grea pentru Cătălin Cherecheș! Socrii fostul edil au fost condamnați la închisoare
Spynews
Cum și-a dat seama Lidia Buble că suferă de psoriazis: „Am ignorat total situația”. Consideră că s-a vindecat datorită rugăciunilor tatălui ei
Evz.ro
S-a stins jurnalista Ileana Perneş Dănălache. Ultimii ani au fost plini de suferință
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
wowbiz.ro
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?
Cancan.ro
Povestea lui Antonio, băiatul din satul Gura Vitioarei care nu a vorbit deloc până la 8 ani. Ce note a luat la Evaluarea Națională 2024
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Decizia luată de soțul Ilenei Stana Ionescu: Va fi incinerată. Cu ce explicații vine acesta: „Așa a vrut Ileana”
Capital.ro
Vestea dimineții despre Corina Chiriac. Marea artistă a....
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așaa arată tânăra care primește orice dorește
stirilekanald.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Putin respinge negocierile pentru încetarea focului și cere demilitarizarea Ucrainei
MediaFlux
REZULTATE ALEGERI MAREA BRITANIE! Victorie ZDROBITOARE! Au MAJORITATE ABSOLUTĂ
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!