Deblocarea drumului către Schengen. Potrivit ordinii de zi provizorii, unul dintre punctele ce va fi supus votului la Consiliul JAI din 4-5 decembrie este aderarea României și a Bulgariei la Spațiul Schengen. Cu toate acestea, surse guvernamentale subliniază că este o chestiune sensibilă și că România va evalua situația pentru a lua cea mai înțeleaptă decizie. În cazul în care opoziția persistă, România va decide dacă va cere Spaniei, care deține președinția UE, să mențină sau să scoată punctul de pe ordinea de zi, în cazul în care nu vor fi convinse Austria și Olanda.
Rezoluțiile adoptate recent de cele mai importante grupuri politice europene, Partidul Popular European și Partidul Socialiștilor Europeni, au subliniat susținerea pentru acceptarea României și Bulgariei în Spațiul Schengen, aducând un suflu nou eforturilor de aderare.
Premierul Marcel Ciolacu a făcut eforturi susținute pentru a convinge guvernele din Olanda și Austria să renunțe la opoziția lor. Într-o postare pe Facebook, el a menționat că va face tot ce îi stă în putință pentru a asigura că România obține dreptul să fie parte a Spațiului Schengen.
În timpul unei recente vizite la Chișinău, președintele Austriei, Alexander Van der Bellen, a criticat decizia guvernului său de a bloca aderarea României și Bulgariei, exprimând speranța că Executivul țării va reconsidera această hotărâre în viitor. Astfel, luna decembrie promite să aducă noi perspective în calea lung așteptată a României către aderarea la Spațiul Schengen.
Karl Nehammer, cancelarul Austriei și liderul Partidului Popular Austriac (ÖVP), de orientare conservatoare, a justificat în mod repetat blocarea intrării României și a Bulgariei în spațiul Schengen prin faptul că acestea nu ar împiedica fluxurile de migranți ilegali ce ajung la frontierele Uniunii Europene să intre în spațiul comunitar. Cel mai recent, KArl Nehammer a declarat la sfârșitul lunii octombrie că extinderea Schengen în condițiile actuale este „de neconceput” și că spațiul de liberă circulație trebuie „reparat”.