Megautostrada ce leagă Moldova de Ardeal: zeci de tuneluri prin munți și costuri de aproape opt miliarde de euro

Marile proiecte de infrastructură din România au fost discutate de autoritățile din Ministerul Transporturilor. Acestea presupun peste 40 de tuneluri, unele cu trecere prin munți, iar costurile ajung la peste 7,5 miliarde de euro.
Alina Costache
20 nov. 2023, 20:33
Megautostrada ce leagă Moldova de Ardeal: zeci de tuneluri prin munți și costuri de aproape opt miliarde de euro
Megautostrada ce leagă Moldova de Ardeal: zeci de tuneluri prin munți și costuri de aproape opt miliarde de euro

Autoritățile din Ministerul Transporturilor au făcut precizări legate de marile proiecte de infrastructură din Moldova în cadrul unei întâlniri care a avut loc la Iași luni.

Citește și: Lotul doi din Autostrada A0 Sud este gata de inaugurare. Sorin Grindeanu anunță când se taie panglica

Autostrada ce leagă Moldova de Ardeal, printre cele mai mari proiecte de infrastructură din România

Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Ionel Scrioşteanu, a declarat că, în următoarele zile, va fi semnat ultimul contract de execuţie pentru autostrada A7, în timp ce licitaţiile pentru execuţia tronsonului montan din A8, secțiunea Târgu Mureş-Târgu Neamț, sunt proiectate în vara anului 2024.

Ionel Scrioşteanu a afirmat, pe tema infrastructurii din zona Moldovei, că Guvernul României este hotărât să realizeze autostrăzile care să lege această regiune de restul ţării, el oferind câteva detalii despre stadiul principalelor proiecte.

„Ne dorim să avem cât mai multe proiecte mature şi rapid implementate care să asigure conectivitatea acestei regiuni cu restul ţării. De asemenea, ne dorim să oferim accesabilitate ieşenilor către proiectele autostrăzilor A7 şi A8. Determinarea Guvernului României în ceea ce priveşte dezvoltarea infrastructurii rutiere din Moldova este binecunoscută, motiv pentru care zilele acestea vom semna ultimul contract de execuţie pentru Autostrada Moldovei A7. Este vorba despre lotul 3 Pietroasele – Buzău (13,9 km) al tronsonului Ploieşti – Buzău”, a afirmat Ionel Scrioşteanu, secretar de stat al Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii.

În ceea ce priveşte proiectul Autostrăzii A8, la începutul anului viitor ar urma să fie aprobați indicatorii tehnico-economici pentru secțiunea montană a autostrăzii Miercurea Nirajului – Leghin, 160 de kilometri, iar în vara anului 2024 sunt proiectate licitaţiile pentru execuţia lucrărilor.

Ministerul Transporturilor a publicat, la începutul lunii noiembrie, proiectul de hotărâre de Guvern privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai sectorului montan al autostrăzii A8 (Miercurea Nirajului – Leghin), iar costurile estimate ajung la 37,4 miliarde de lei (7,5 miliarde de euro), potrivit Apix.ro.

„Secțiunea Miercurea Nirajului-Leghin, km 22+000 – km 181+195 se află în procedura de transparență decizională până pe 14.11.2023. După această etapă va fi emisă Hotărârea de Guvern cu indicatorii tehnico-economici, după care se va publica în Monitorul Oficial. Odată cu publicarea în Monitorul Oficial se poate declanșa etapa realizării caietelor de sarcini și inițierea licitației de Proiectare + Execuție”, a anunțat Cătălin Urtoi, șef al Companiei Naționale de Investiții Rutiere (CNIR).

Proiectul prevede:

160 km de drum în regim de autostradă
265 de structuri – poduri, viaducte și pasaje
47 de tuneluri
8 spații de servicii
2 centre de întreținere și coordonare
un punct de sprijin și întreținere
8 parcări de scurtă durată
5 noduri rutiere.

Pentru sectorul de autostradă, viteza de proiectare este de 120 km/h, în timp ce în nodurile rutiere viteza de circulație este limitată la 60 km/h.

„Finanțarea obiectivului de investiții se realizează din fonduri externe nerambursabile (PT) și de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, precum și din alte surse legal constituite, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii”, se arată în proiectul de hotărâre.

Dacă licitațiile pentru execuție, după împărțirea pe loturi, vor fi lansate în vara anului 2024, sunt șanse ca lucrările de construcție să înceapă la începutul anului 2025. A8, Autostrada Unirii, va avea o lungime totală de peste 320 de kilometri (de la Târgu Mureș la Ungheni) și va asigura legătura cu Republica Moldova prin noul pod peste Prut, pentru a cărui proiectare și execuție a fost deja lansată licitația.

Citește și: Dorinel Umbrărescu, cadou de 1 Decembrie pentru români! Regele Asfaltului a terminat primii kilometri din Autostrada Bucureștiului. Când se va putea circula pe A0

Spynews
Românul care a înjunghiat-o pe fetița de 11 ani, în Londra, este și el tatăl unui copil de patru ani. Ce obișnuia să posteze pe Internet: ”Absolut sinistre”
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Locul din România unde temperaturile nu trec de 20 de grade, în sezonul cald. Turiștii străini îl adoră
Capital.ro
Îți golește contul. Rămâi cu zero lei în bancă. Nu le răspunde, dacă primești mesaj
Playtech.ro
WOW ce schimbare. Pugilista Imane Khelif, transformare ȘOCANTĂ după ce s-a machiat
DailyBusiness
Poți depune CONTESTAȚIE pentru pensie. Dacă vei întârzia cu cererea, o să rămâi cu venitul greșit
Adevarul
Prețul unei jumătăți de secol de închisoare. Cât a primit un bărbat pentru că a stat nevinovat după gratii, timp de 48 de ani
Spynews
Ștefan și Maria de la Mireasa, sezonul 9, vacanță romantică în Italia. Cum și-a răsfățat fostul concurent soția de ziua ei onomastică / FOTO
Spynews
Cum a surprins-o Ronald Gavril pe Anamaria Prodan, de ziua onomastică. Iubitul vedetei a dat dovadă de romantismul suprem | FOTO
Evz.ro
Te lasă fără bani chiar la bancomat. Cum acționează escrocii
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Cum vrea Vlad Pascu să scape de închisoare. Părinții celor doi tineri uciși în tragedia de la 2 Mai sunt revoltați: „Vrea să fie eliberat, să-și îmbrățișeze părinții”
Capital.ro
Halep, în culmea fericirii. Nu mai poate de bucurie. L-a văzut prima oară
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Chinurile Ioanei din Broșteni: Violată de tată, părăsită de mamă! "Mi-a zis că e sfâșiată"
substantial.ro
Bombardier Su-34 rusesc doborât de forțele ucrainene în regiunea Kursk
MediaFlux
BOALA de care suferă DONALD TRUMP după ce a fost ÎMPUȘCAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...