Intrarea Maicii Domnului în Biserică este o sărbătoare creștină, atât în tradiția ortodoxă, cât și în cea catolică, marcând momentul în care Sfânta Maria, mama lui Iisus Hristos, a fost adusă în templul din Ierusalim. Această sărbătoare este anual sărbătorită la data de 21 noiembrie în Biserica Ortodoxă și în Biserica Catolică de Răsărit.
Citește și: Minciunele pufoase de post! Rețeta delicioaselor fundițe cu care bunicile ne-au îndulcit copilăria
În căminele credincioșilor, tradițiile legate de sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserică sunt adânc înrădăcinate și transmise cu grijă de-a lungul generațiilor. În această zi de sărbătoare, atmosfera este încărcată de simboluri și obiceiuri menite să aducă lumină și binecuvântare în locuințele și sufletele noastre.
Este considerat benefic ca lumina candelei sau focul din sobe să fie aprins pe tot parcursul nopții. De asemenea, în această zi, credincioșii își îndreaptă atenția și către previziuni. Se crede că în ziua de Vovidenie se deschid cerurile, iar credincioșii înțeleg graiul animalelor, găsind în acesta semne și îndrumări pentru viitor.
De asemenea, în această zi se fac pomeniri speciale pentru cei care au trecut în neființă fără a avea o lumânare aprinsă și pentru cei înecați. Un alt obicei tradițional constă în ungerea ușilor și ferestrelor cu usturoi, o practică menită să ofere protecție împotriva farmecelor și a pagubei.
Credincioșii consideră că starea vremii în această zi prefigurează cum va fi vremea pe tot parcursul iernii. Această credință le ghidează planurile pentru sezonul rece și activitățile gospodărești.
Se spune că respectarea cu sfințenie a acestor tradiții aduce belșug în gospodărie și hambare pline în anul următor, recompensând credincioșii pentru credința și devotamentul lor.
Postul Crăciunului a început la data de 15 noiembrie, marcând perioada de pregătire a creștinilor pentru sărbătoarea importantă a Nașterii Domnului. În această perioadă de post, tradiția impune abstinența de la consumul de carne, lapte, brânză și ouă pentru toți credincioșii. În plus, în zilele de luni, miercuri și vineri, se practică postul și mai strict, renunțându-se la alimente ce conțin ulei și vin. Acest timp de rugăciune reprezintă un mod prin care credincioșii se pregătesc spiritual și trupește pentru a sărbători cu smerenie Nașterea Domnului.
Prima dezlegare la pește va avea loc pe 21 noiembrie, la praznicul Intrării în Biserică a Maicii Domnului. Așadar, în această zi, creștinii pot consuma și preparate din pește, pe lângă cele de post. În plus, pe 21 noiembrie este sărbătoare cu cruce roșie.
„O, Preacurată Maică a Domnului, a puterilor de sus, împărăteasa cerului și a pământului, atotputernică apărătoare și tărie a noastră, primește această cântare de laudă și de mulțumire de la noi, nevrednicii robii tăi. Înalță rugăciunile noastre la tronul lui Dumnezeu și Fiul tău, ca să fie milostiv nedreptăților noastre. Să adauge harul Său tuturor celor ce cinstesc preacinstit numele tău și cu credință și cu dragoste se închină făcătoarei de minuni icoanei tale. Că nu suntem vrednici să fim miluiți de Dânsul și pentru aceasta năzuim la tine, că ești acoperitoarea noastră și grabnică ajutătoare.
Intrarea Maicii Domnului în Biserică Auzi-ne pe noi, cei ce ne rugăm ție; ocrotește-ne pe noi cu atotputernicul tău Acoperământ și cere de la Dumnezeu Fiul tău să dea păstoriților noștri sfințenie, ca să privegheze și să ocârmuiască sufletele noastre; ocârmuitorilor de orașe, înțelepciune și putere; judecătorilor, dreptate și necăutare la față; învățătorilor, minte și smerită înțelepciune; asupriților, răbdare; asupritorilor, frică de Dumnezeu; celor mâhniți, răbdare și bucurie duhovnicească; neînfrânaților, înfrânare; și nouă, tuturor, duhul înțelepciunii și al cucerniciei, duhul milostivirii și al blândeții, duhul curăției și al dreptății. Așa, Doamnă preasfântă, milostivește-te asupra noastră și asupra neputinciosului tău popor.
Intrarea Maicii Domnului în Biserică Pe cei rătăciți povățuiește-i pe calea cea bună, pe cei bătrâni îi sprijinește, pe prunci îi păzește și pe noi, pe toți, ne apără și ne ocrotește cu milostivirea ta. Pe toți, scoate-ne din adâncul păcatului și ne luminează ochii inimii noastre spre căutarea mântuirii. Milostivă fii nouă aici, în această viață, iar la înfricoșătoarea judecată să te rogi pentru noi către Fiul tău și Dumnezeul nostru. Că tu, Doamnă, ești slava celor cerești și nădejdea pământenilor. Tu ești, după Dumnezeu, nădejdea și apărătoarea noastră, a tuturor celor ce ne rugăm ție cu credință. Deci ne rugăm ție, Atotputernică ajutătoarea noastră, și ție ne predăm pe noi înșine, unul pe altul și toată viața noastră, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.”