Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Alba Iulia, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul IPJ Alba, au destructurat un grup infracţional organizat, constituit din nouă persoane, specializat în săvârşirea de infracţiuni de violenţă – cămătărie, şantaj, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi trafic de persoane. Liderul grupării a fost identificat ca fiind Litera Constantin Cristian, 36 de ani, din municipiul Deva, potrivit unui comunicat al DIICOT.
În cauză au fost efectuate joi şapte percheziţii domiciliare, nouă învinuiţi fiind aduşi în cursul zilei de joi la sediul DIICOT Alba Iulia, patru dintre aceştia fiind şi reţinuţi.
Potrivit DIICOT, în cursul anului 2011, membrii grupării au acţionat în principal pe raza judeţului Hunedoara, în scopul obţinerii unor beneficii financiare substanţiale din acordarea unor împrumuturi cu camătă unor persoane din mediul de afaceri local şi perceperea unor dobânzi lunare de 10 – 20%, precum şi recuperarea prin violenţă a sumelor de bani pretinse de către învinuiţi.
Unele părţi vătămate au fost obligate să muncească pe teritoriul Libiei, sumele de bani obţinute fiind predate liderului grupării, în contul sumelor împrumutate.
Oamenii de afaceri victime ale grupării infracţionale au fost deposedaţi, pentru sume mici împrumutate, de sume importante de bani, precum şi de activele societăţilor comerciale deţinute, de bunuri imobile sau de maşini de lux.
Un astfel de caz este cel al unui om de afaceri care, după ce a împrumutat o sumă relativ mică, de circa 30.000 de euro, a fost obligat să returneze în jur de 400.000 de euro, rămânând şi fără staţia de carburant pe care o deţinea.
De asemenea, unii dintre ei au fost nevoiţi să-şi protejeze familiile de membrii grupării infracţionale, prin mutarea şi stabilirea acestora peste hotare.
Până în prezent, au fost identificate în cauză opt părţi vătămate, toţi oameni de afaceri din Hunedoara.
Un alt segment al activităţii infracţionale a vizat inducerea în eroare şi prejudicierea unor firme de asigurări, prin simularea producerii unor accidente de circulaţie şi încasarea în mod fraudulos a primelor de asigurare.