VIDEO Ultimul eveniment al vizitei lui Iohannis în Africa. Preşedintele este primit de omologul senegalez Macky Sall la Palatul Prezidenţial din Dakar

Preşedintele Klaus Iohannis va fi primit de preşedintele Macky Sall, la Palatul Prezidenţial joi, în cea de a treia zi a vizitei sale în Senegal. Şeful statului senegalez a revenit de la Berlin, unde a participat la Conferiţa G20 Compact with Africa şi s-a întâlnit cu cancelarul german Olaf Scholz, precum şi cu alţi lideri europeni.
Filip Stan
23 nov. 2023, 14:32
VIDEO Ultimul eveniment al vizitei lui Iohannis în Africa. Preşedintele este primit de omologul senegalez Macky Sall la Palatul Prezidenţial din Dakar

Joi, la ora 13.00, a avut loc primirea de către preşedintele Republicii Senegal, Macky Sall, la Palatul Prezidenţial, a preşedintelui Klaus Iohannis. S-au desfăşurat ceremonia primirii oficiale, convorbiri tête-à-tête, convorbiri oficiale, semnare de documente oficiale şi declaraţii de presă comune.

La ora 18:00, preşedintele va asista la inaugurarea Casei Naţiunilor Unite din Senegal, împreună cu preşedintele Republicii Senegal, Macky Sall.

De asemenea,  de la ora 21.00, ora României, Iohannis va participa la vernisajul expoziţiei „Măşti tradiţionale africane – Măşti tradiţionale româneşti”, organizată în cooperare cu Muzeul Ţăranului Român.

Klaus Iohannis va vizita şi Muzeul Civilizaţiilor Negre din Dakar. Tot atunci, şeful statului va avea o întâlnire cu foşti studenţi din Senegal care au studiat în România, acesta fiind ultimul moment al vizitei oficiale pe care preşedintele Klaus Iohannis o face în Senegal.

Programul său oficial în Senegal a început marţi, cu o vizită la Asociaţia Senegaleză pentru protejarea copiilor cu deficienţe mintale (ASEDEME), continuând miercuri  cu vizita în Insula Gorée, aflată în patrimoniul UNESCO, fost avanpost al comerţului cu sclavi, unde a avut întâlniri cu oficialităţile locale şi a vizitat Casa de sclavi.

”Istoria tristă, inumană şi imorală pe care a avut-o acest loc trebuie să ne inspire să ne implicăm noi, politicienii, pentru a învăţa din acest trecut trist să construim un viitor mult mai bun pentru oameni”, a declarat Iohannis la finalul vizitei.

De asemenea, cuplul prezidenţial a fost şi la Liceul de fete Mariama Ba.

Citeşte şi: Ciucă: ”Suntem la guvernare cu PSD. Cel care va genera ruperea coaliţiei nu va câştiga, ci va pierde”. Ce spune despre o alianță cu USR sau REPER

Omologul său senegalez Macky Sall s-a aflat luni la Conferiţa G20 Compact with Africa, unde a fost primit de cancelarul german Olaf Scholz şi unde, potrivit presei senegaleze, a pledat pentru un parteneriat benefic cu Germania.

Miercuri, şeful statului senegalez a fost prezent la ceremonia în cadrul căreia au fost predate 100 de maşini Ministerului Comerţului, pentru ca agenţii regionali să îşi poată îndeplini mai bine misiunea, mai ales în ceea ce priveşte monitorizarea preţurilor.

Preşedintele Klaus Iohannis şi-a început turneul african în 14 noiembrie, aflându-se în vizite de stat în Republica Kenya, Republica Unită Tanzania şi Republica Cabo Verde şi în vizită oficială în Republica Senegal.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat pentru Libertatea, în Cabo Verde, despre turneul din Africa, că ”a repus România pe radarul african”. Şeful statului a spus, referitor la cheltuielile cu turneul, că va instrui serviciul de presă al Administraţiei Prezidenţiale să dea o informare cu privire la costuri, conform legii.

”Faptul că am venit în Africa arată o nouă abordare a României faţă de continentul african. Avem o nouă strategie faţă de Africa şi ca să-i dau greutate, am planificat acest turneu în Africa. Şi chiar dacă nu s-a încheiat încă, suntem la a treia vizită de stat aici, în Capul Verde, pot să concluzionez deja şi dacă vreţi să fiu foarte concentrat: prin acest turneu am repus România pe radarul african. Cred că românii apreciază, fiindcă mulţi cunosc relaţiile pe care le-am avut şi cred că mulţi îşi dau seama de potenţialul enorm pe care îl reprezintă o relaţie bună între România şi statele africane, între Uniunea Europeană şi Africa”, a afirmat şeful statului.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu: În 2024 nu vor fi măriri de taxe şi impozite

Spynews
David Popovici a câștigat aurul la Jocurile Olimpice. S-a impus la doar 2 sutimi față de locul secund
Bzi.ro
Gigi Becali vrea să desființeze festivalul Untold: „Nu vreau sataniști și nebuni cu muzica!”
Fanatik.ro
Singura plantă care poate să înlocuiască purificatorul de aer din casă. Îndepărtează poluanții nocivi și e considerată o adevărată ”minune”
Capital.ro
Asociația de proprietari nu are niciun drept. Anunț pentru proprietarii de apartament care au câini sau pisici
Playtech.ro
„Circ mediatic”! Laurențiu Reghecampf, prima reacție după ce a câștigat procesul cu Anamaria Prodan: Are de primit zeci de mii de lei
DailyBusiness
Cati bani primește David Popovici după ce a câștigat medalia de aur. Sportivul a scris istorie la JO2024
Adevarul
Pedeapsă exemplară pentru un șofer care a provocat un accident mortal la 160km/h. Mesajul unei tinere pasagere înainte de impact: „Voi muri”
Spynews
Angelina Jolie a angajat un asasin pentru propria moarte. De ce nu a fost dus la capăt planul vedetei
Spynews
Greii stand-up-ului românesc o pun la zid pe Livia, fosta soție a lui Cătălin Bordea. Nelu Cortea și Radu Bucălae o fac praf pe actuala iubita a lui Spike. Nici el nu a scapat
Evz.ro
Stațiunea care face furori. Este la un pas de Brașov și e de vis
Ego.ro
Antonia, o nouă imagine ADORABILĂ cu fiica ei, Maya. Cât de mult SEAMĂNĂ cele două
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
Vecinii lui Andrei Versace, dezvăluiri uluitoare după moartea influencerului. Cum îi teroriza: 'Este inacceptabil!'
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Autorul dublei crime din Buzău, amenințări cu moartea la ieșirea de la audieri: „Puteam să te omor și pe tine”. Bărbatul susține că nu regretă fapta
Capital.ro
S-a schimbat legea pentru proprietarii de terenuri. UE a cedat în fața României: „Rezolvat 100%”
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
Noi ipoteze în cazul crimei de la Brăila! Soțul doctoriței ucise, primele declarații după tragedia din cabinetul stomatologic
substantial.ro
Comandant al grupului Wagner ucis în Mali în timpul unui atac al rebelilor
MediaFlux
PENSIONARII care pot RĂMÂNE FĂRĂ măriri de PENSIE! DECIZIA care schimbă TOTUL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!