Marcel Ciolacu a vorbit despre obligativitatea României de a asigura protecție și de a recunoaște parteneriatele civile între persoane de același sex. Prim-ministrul susține că introducerea acestei reguli în țara noastră nu este o prioritate pentru el, însă nici nu crede că România este pregătită pentru un astfel de pas.
În luna mai 2023, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a informat că România are obligația de a asigura recunoașterea și protecția adecvată a relațiilor între persoane de același sex. Această decizie definitivă a venit în urma constatării faptului că țara noastră a încălcat un articol din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, respectiv articolul 8, referitor la dreptul la respectarea vieții private și de familie.
În urma acestei decizii, ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, solicită Guvernului, Parlamentului și ministerelor să ia măsuri pentru aplicarea deciziei CEDO în cauza Buhuceanu și alții vs România. Statul român are obligația ca până în 25 martie 2024 să prezinte măsurile adoptate, context în care Marcel Ciolacu a fost întrebat, în cadrul emisiunii „Calea Victoriei”, prezentată de Ioana Ene Dogioiu, care este poziția sa actuală față de subiect.
„Nu este pregătită societatea românească pentru o decizie în acest moment. vom vedea…Nu este nici prima, nici ultima care condamnă. România a fost condamnată și pentru tratamentul din închisori. Nu este una dintre prioritățile mele și, repet, nu cred că România este pregătită în acest moment. Nu sunt un om obtuz. Eu nu am nicio reținere. Am prieteni care au relații cu un alt bărbat. Nu am nicio problemă. Dar eu vorbesc acum din punct de vedere de prim-ministru. Repet, nu este nici prima, nici ultima. Dar eu consider că societatea românească încă nu este pregătită pentru acest lucru”, a declarat Marcel Ciolacu la Europa FM.
Prim-ministrul va trebui să formuleze un răspuns preliminar până la data de 28 noiembrie 2023.
„Astfel, vă adresez rugămintea ca, până la data de 28.11.2023, să analizați hotărârea pronunțată de Curte în cauză și, prin raportare la competențele instituționale, să ne transmiteși punctul dumneavoastră de vedere cu privire la executarea hotărârii Curții”, se arată în documentul transmis de Luminița Odobescu Parlamentului României.