Majoritatea concurenţilor provin din SUA, China şi Marea Britanie. Cererile sunt trimise online pe site-ul companiei.
Potrivit fondatorului şi CEO „Mars One”, Bas Lansdorp, scopul organizatorilor în această etapă este de a ajunge la cel puţin 500.000 de cereri. Taxele de înregistrare, pe care le achită solicitanţii, vor fi folosite pentru finanţarea misiunii pe Marte întrucât acest proiect reprezintă o iniţiativă privată, de altfel, foarte costisitoare, adaugă el, potrivit Agerpres.
Costurile proiectului, inclusiv cheltuielile pentru amenajarea unei colonii umane pe Marte, se ridică la cel puţin 6 miliarde de dolari, conform calculelor făcute de experţi. Şi aceasta luându-se în considerare doar prima echipa de colonişti, care ar urma să plece spre Marte în 2021, după o perioadă de 7 ani de pregătire care va începe în 2014 şi care va face parte dintr-un amplu show televizat.
Din numărul total de solicitanţi vor fi selectaţi doar 40, iar dintre aceştia telespectatorii vor alege doar patru. Aceştia din urmă vor pleca în final spre pe Marte. Proiectul este conceput pe baza votului publicului de televiziune, iar principala sursă de finanţare va fi reprezentată de veniturile de pe urma difuzării show-ului spaţial şi din publicitate.
Proiectul va începe să fie difuzat la TV chiar din etapa selecţiei participanţilor.
Lansdorp consideră că „observaţiile asupra vieţii oamenilor pe Marte vor fi un hit pentru pământeni pe parcursul mai multor decenii”.
A doua misiune pe Planeta Roşie este programată pentru 2025. Fiecare zbor va implica doi bărbaţi şi două femei pentru reproducerea viitoarei populaţii de pe Marte, conform celor de la „Mars One”.
Printre aplicanţii pentru această aventură reality show se numără şi şapte români. Biletul către Marte va fi doar dus. Coloniştii nu vor mai reveni niciodată pe Pământ pentru că după o lungă perioadă petrecută în spaţiu, între cele două planete şi o şi mai lungă perioadă petrecută pe Marte, le va fi imposibil din punct de vedere fizic să se readapteze la viaţa în condiţiile gravitaţionale de pe Terra.