Cât consumă electrocasnicele românilor. Metode utile de a economisi energie și de a le folosi mai eficient

Cu toții deținem aparate electrocasnice, despre care spunem că ne fac viața mai ușoară. Însă atunci când vine factura la energie electrică, parcă ne gândim că ne-am putea descurca și fără atât de multe aparate. Secretul constă în modul de folosire eficient al acestora.
Alina Costache
24 nov. 2023, 18:20
Cât consumă electrocasnicele românilor. Metode utile de a economisi energie și de a le folosi mai eficient
Cât consumă electrocasnicele românilor. Metode utile de a economisi energie și de a le folosi mai eficient

Electrocasnicele românilor consumă foarte multă energie electrică, după cum arată statisticile europene. O simulare de cost arată că pentru 100 de cicluri de spălare, o mașină de spălat clasa G va consuma cu 100 lei mai mult decât o mașină clasa A. Așadar, depinde foarte mult ce clasă energetică alegem să aibă electrocasnicele noastre. Diferența se va vedea negreșit pe factură.

Citește și: Guvernul promite facturi mici la gaze şi energie electrică şi la iarnă. Cine va plăti doar 38 de lei pe lună

Cât consumă electrocasnicele

Suntem pe ultimul loc din Uniunea Europeană la consumul de energie electrică pe cap de locuitor, iar acest lucru este cauzat de consumul mult prea ridicat al aparatelor electrocasnice, spre deosebire de țările din vestul Europei, unde energia electrică este folosită majoritar pentru încălzirea și răcirea locuinței și prepararea apei calde.

Principalii consumatori de energie electrică într-o gospodărie sunt electrocasnicele precum combinele frigorifice, mașina de spălat vase, mașina de spălat rufe, uscătorul și cuptoarele electrice.

Ca o curiozitate, la fiecare deschidere de ușă temperatura în fridiger crește cu aproximativ 3 grade Celsius, lucru ce face ca aparatul să consume mai mult, și luând în considerare de câte ori pe zi deschidem frigiderul, costurile sunt, cumva scuzabile.

Începând cu martie 2021, eticheta energetică a fost înlocuită pentru o parte dintre aceste electrocasnice, cum ar fi mașinile de spălat și combinele frigorifice, astfel încât acestea sunt clasificate pe o scară de la A la G, eliminând categoriile A+, A++. Modificările principale aduse țin de metodologia de testare la care produsele sunt supuse, astfel încât eticheta să fie mai ușor de citit și cu informații clare care să permită consumatorului să compare și să-și calculeze mai bine eficient investiția pe termen lung.

În cazul mașinilor de spălat, etichetele actuale au înlocuit consumul anual cu cel raportat la 100 de cicluri. În cazul mașinilor de spălat vase, cu o capacitate de 14 seturi, consumul mediu poate ajunge să fie dublu pentru o mașină din clasa F față de una din clasa A. Pe lângă clasa energetică, timpul de funcționare este la fel de relevant: un aparat frigorific poate genera costuri de 2 ori mai mari pe lună decât o mașină de spălat, întrucât acesta funcționează 24/7. Pentru un aparat frigorific clasa F costul lunar asociat poate fi de până la de 3 ori mai mare față de un aparat de aceeași capacitate de clasă A, arată o analiză a infoclima.ro.

Deși nu par într-atât de relevante la prima vedere, clasele energetice și modul în care utilizăm electrocasnicele pot avea un impact semnificativ asupra bugetului familial. În cazul României, din consumul de energie total, cel de natură termică reprezintă un procent mai ridicat decât cel electric. Acest tip de energie este asigurat în mod direct prin arderea combustibililor precum gazul sau lemnul. Costul facturii de gaz poate să fie în medie de 2 ori mai mare decât al facturii de energie electrică.

Astfel, problema la nivel la național ține de eficiența energetică. Locuințele Românilor consumă anual pentru încălzire și răcire între 150 și 400 kWh/m2. Cel mai indicat lucru pe care îl poți face pentru a scădea costul utilităților este de a îmbunătății anvelopa clădiri, însă acest lucru implică un preț mare, astfel că varianta mai realizabilă este reducerea consumului electric existent.

Citește și: Aparatele care consumă curent nonstop, chiar dacă sunt oprite. Uite cum poți evita să plătești facturi uriașe la energie electrică

 

Spynews
Obiectul cu care a fost înmormântată prințesa Diana. Avea o semnificație specială pentru ea
Bzi.ro
Denisa Nechifor a făcut spectacol la piscină, în costum de baie! Cum se păstrează focoasa brunetă, la 40 de ani
Fanatik.ro
Cine deține, de fapt, lanțul de farmacii Tei din București. Puțini români știu cine se află în spatele mega-afacerii
Capital.ro
Se schimbă buletinele. Tot ce e emis înainte de 1 ianuarie 2024 nu se mai folosește
Playtech.ro
„E prima oară când dau Like la un WC”. Un bărbat și-a făcut toaletă în fundul curții, apoi a...
DailyBusiness
Vestea cea mare pentru toamna 2024. Apare un nou tip de program „Rabla” pentru români
Adevarul
Valoarea de la care o casă sau o maşină devine bun de lux şi se plăteşte impozit în plus. Data limită pentru Formularul 216
Spynews
Irinel Columbeanu, abandonat în azil! Afaceristul ar fi fost părăsit de prietenii lui și trece prin clipe grele
Spynews
Dulce împăcare! Dana Roba este din nou împreună cu Beniamin! Nu au rezistat prea mult timp unul fără celălalt / FOTO
Evz.ro
Fără aparate de condiționat pe fațadele clădirilor. Legea, în vigoare de la 1 ianuarie 2025
Ego.ro
Oana Zăvoranu, imaginile pe care le-ar vrea ȘTERSE! Cum a ajuns să arate azi Querida, la 51 de ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai sexy șefă de federație a recunoscut, la 49 de ani, compromisurile și sacrificiile pe care le face pentru a arăta așa
wowbiz.ro
Bogdan de la Ploiești a făcut, în sfârșit, anunțul despre copiii lui! Manelistul a ținut ascuns faptul că este tată
Cancan.ro
Pensie de 100.000 de lei pe lună după recalculare. Ce meserie a avut românul care o încasează
Playsport.ro
Apariție interzisă la propria nuntă?! Prea fierbinte! Cum s-a îmbrăcat "Perla Banatului" la cununia cu Marius Constantin
kanald.ro
Sebastian, de la „Casa iubirii”, în lacrimi după cearta cu Roberta: „Nu mă simt bine, îmi este rău!”
Capital.ro
Este interzisă instalarea aparatelor de aer condiționat pe fațadele clădirilor! Se dau amenzi usturătoare.
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Jordan Chiles, imagini incendiare, în bikini, în plin scandal cu medalia Anei Bărbosu
stirilekanald.ro
Șocant de ce a murit de fapt Sorin Nazîru, la 16 ani! 'Paracetamol și apă rece puteam să-i dau și eu'
substantial.ro
Cercetătorul Vincent Lyne dezvăluie posibila locație a epavei zborului MH370
MediaFlux
CEA MAI MARE PENSIE după recalculare. O primește o persoană care a lucrat DOAR 18 ANI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...