Traian Băsescu a venit, vineri, la Salva (jud. Bistriţa-Năsăud) pentru a participa la slujba de la mănăstirea „Izvorul Tămăduirii”. După ce a aterizat cu un elicopter, preşedintele s-a urcat în automobil. Pe drum a fost aşteptat de un cetăţean care dorea neapărat să-i atrag atenţia lui Băsescu strigând cât îl ţinea gura „Domnule preşedinte! Domnul preşedinte!”.
Cum se postase în calea coloanei prezidenţiale, câţiva SPP-işti şi jandarmi l-au luat din drum pe respectivul cetăţean şi au încercat să-l împiedice să blocheze maşinile din escorta preşedintelui. Busculada a atras atenţia lui Băsescu, ce a dispus oprirea maşinii pentru ca omul să-şi spună păsul.
„Domnu’ preşedinte, să terminaţi cu corupţia din justiţia din ţara asta!”, a spus bărbatul începând apoi să se plângă de o nedreptate ce i s-ar făcut de către procurorii ce ar fi dispus neînceperea urmăririi penale într-o anume cauză. „Ar trebui să arestaţi să arestaţi procurorii”, a cerut cetăţeanul. Cum preşedintele a început să zâmbească şi să-i explice că nu poate dispune aşa ceva, omul a adăugat: „Vorbesc pe lege.”
Preşedintele i-a luat memoriul. „Vă caut eu”, a promis Traian Băsescu înainte de a-i strânge mâna.
Preşedintele Traian Băsescu a făcut, vineri, o baie de mulţime la finalul slujbei de la Mănăstirea „Izvorul Tămăduirii” din Salva, judeţul Bistriţa-Năsăud, la care au asistat aproximativ 5.000 de persoane.
La terminarea slujbei de la Mănăstirea „Izvorul Tămăduirii”, preşedintele Traian Băsescu a primit o icoană de la maica stareţă Stravofora Emanuela Moisa, după care a intrat în biserica nouă sfinţită din cadrul complexului monahal, iar ulterior a făcut o baie de mulţime, transmite corespondentul Mediafax.
Sute de oameni s-au înghesuit să îi strângă mână, unele femei în vârstă solicitându-i să le mărească pensiile. Şeful statului le-a urat oamenilor „Hristos a înviat!” şi a împărţit unor copii cozonac primit de la mănăstire.
Întrebat dacă i-a plăcut la Mănăstirea Salva, Băsescu a răspuns: „Da, ca întotdeauna”. Întrebat pentru ce s-a rugat, Băsescu a spus: ” Ca fiecare…”
Şeful statului a urcat apoi în maşină, însă a coborât pentru a primi un cadou din partea vicepreşedintelui PDL Ioan Oltean oferit de consilierul judeţen Gabriela Montoiu. Ea i-a dat o trăistuţă brodată cu motive populare, o pălărie cu pană de păun în miniatură şi un pliant cu informaţii despre creatoarea populară Virginia Linul, care le-a confecţionat.
El a luat cadoul, după care coloana oficială s-a îndreptat spre stadionul Năsăud, de unde Traian Băsescu a plecat cu elicopterul.
La hramul Mănăstirii „Izvorul Tămăduirii” participă aproximativ 5.000 de persoane, lăcaşul de cult pregătind pentru sărbătoare 40.000 de porţii de sarmale, cozonac, vin, apă şi sucuri, produse oferite credincioşilor la ieşirea de la slujbă.
După slujba de sfinţire a noii biserici din cadrul complexului monahal, oficialităţile, preoţii şi episcopii au fost invitaţi la o masă festivă, fiind pregătite meniuri pentru 500 de persoane.
Preşedintele Traian Băsescu a ajuns vineri dimineaţă la Mănăstirea „Izvorul Tămăduirii” din Salva, unde a participat la slujba religioasă.
Şeful statului a ajuns în Bistriţa-Năsăud cu un elicopter care a aterizat pe stadionul din Năsăud. Ulterior, preşedintele s-a deplasat cu un autoturism la Mănăstirea „Izvorul Tămăduirii” din Salva, fiind întâmpinat de primarul din localitate, Gheorghe Onul, de protopopul Năsăudului Ioan Dâmbu, dar şi de vicepreşedintele PDL Ioan Oltean.
La intrarea în curtea mănăstirii, Traian Băsescu a fost întâmpinat de sute de oameni, dar şi de patru călăreţi îmbrăcaţi în costume populare, pe care i-a salutat şi le-a spus „Hristos a înviat”, apoi şeful statului a urcat pe scena amenajată în curtea lăcaşului de cult, unde a fost oficiată Sfânta Liturghie.
Slujba de sfinţire a Mănăstirii Salva din Bistriţa-Năsăud a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Andrei Andreicuţ, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului, IPS Mitropolit Iosif Pop al Mitropoliei Ortodoxe Române pentru Europa Occidentală şi Meridională, PS Vasile Someşanul, Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului şi PS Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, împreună cu un sobor de preoţi.
Mănăstirea Salva a fost ctitorită în 1994, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop şi Mitropolit Bartolomeu, la dorinţa credincioşilor din comuna Salva şi a preotului paroh. La început a fost ridicată o biserică mică, pentru oficierea sfintelor slujbe, care a primit hramul „Sfântului Ioan Botezătorul”.
Finalizată în scurt timp, cu ajutorul financiar al credincioşilor din comună, biserica s-a dovedit neîncăpătoare, astfel că, în 10 mai 1994, IPS Bartolomeu a sfinţit piatra de temelie pentru biserica mare cu hramul „Izvorul Tămăduirii”. Odată cu proclamarea solemnă a canonizării Sfinţilor Martiri Năsăudeni, biserica a primit cel de-al doilea hram, întrucât mănăstirea este aşezată în apropierea locului unde ei au fost martirizaţi.
Mănăstirea are trei hramuri: „Izvorul Tămăduirii”, sărbătorit în vinerea de după Paşte, „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”, celebrat de Sânziene, pe 24 iunie, precum şi „Sfinţii Martiri Năsăudeni – Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigore din Zagra şi Vasile din Telciu”, în 12 noiembrie. Acest din urmă hram a fost atribuit întrucât aşezământul este situat în apropierea locului unde aceştia au fost martirizaţi.