Porci de Crăciun 2023. De unde poţi lua „marele alb” sau „mangaliţa” la preţ mai bun ca anul trecut. Cât costă „ceafa fără colesterol” adusă la uşă

Mai este doar o lună până la Crăciun, iar ofertele cu porci de vânzare au început să apară în număr mare pe platformele destinate vânzării. Ofertele sunt diverse, însă prețurile au mai scăzut față de anul trecut.
Filip Stan
26 nov. 2023, 20:04
Porci de Crăciun 2023. De unde poţi lua

Porci de Crăciun mai ieftini decât anul trecut! Se întâmplă la Sibiu, unde prețurile încep de la 12 lei kilogramul, dar specialiştii anticipează chiar şi o dublare a costurilor cu şoriciul, cârnaţii şi caltaboşul.

Comerțul de porci de Crăciun din târguri s-a mutat pe internet, iar Sibiul nu este excepție. Crescătorii de porci din Sibiu care urmăresc să vândă unul sau chiar doi porci înainte de Crăciun, au fotografiat animalele, au stabilit prețul și le-au postat pe Publi24, Olx sau direct pe Facebook.

Aceștia speră să facă o sumă frumoasă de bani înainte de sărbători. Gospodarii se laudă cu porci crescuți bio. Un porc de 130 de kilograme costă circa 1.600 de lei, iar unii dintre comercianții asigură și transportul până la uşa cumpărătorului. Porcul viu costă de la 12 lei/kg, până la 16 lei/kg, în funcție de cerințele fiecărui vânzător. Prețurile au mai scăzut față de anul trecut.

De vânzare se găsesc și purcei cu prețuri cuprinse între între 600 de lei și 1000 de lei sau porci de rasă Mangalița, dar cu 19 lei/kg. Transportul la domiciliu este de cele mai multe ori inclus în preț.

Porcii de Crăciun se întorc în pieţe, dar va fi greu să fie transformaţi în şorici, caltaboşi şi cârnaţi. Crescătorii nu au voie să le dea resturi şi trebuie să intre în coteţ cu echipament special. DOCUMENTUL fără de care nu se pot vinde

În aproape toate colțurile județului sun puși la vânzare porci de Crăciun. Cârța, Agnita, Cristian, Mândra, Daia sau Cașolț sunt o parte dintre localitățile unde se găsesc porci de vânzare. „Oamenii se interesează să cumpere porci de Crăciun. Eu am doi de vânzare și unul îl țin pentru mine. În general, porcii se vând bine. Prețul e mai mic decât anul trecut”, spune un crescător de porci din Sibiu, potrivit Ora de Sibiu

Porci de Crăciun 2023. Modificări la Ordinul care reglementează creșterea porcilor în gospodării și ferme

Ordinul 132/2023 al Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a stârnit, din nou, nemulțumiri în rândul crescătorilor. De data aceasta, crescătorii raselor autohtone de suine spun că actul normativ în bagă în ceață și cer autorităților rezolvarea de urgență a acestei probleme.
Potrivit Asociației Crescătorilor de Suine Autohtone Mangalița și Bazna, ordinul, în forma sa actuală, ar obliga crescătorii de suine din rase autohtone să respecte normele de biosecuritate destinare exploatațiilor industriale, un lucru imposibil de realizat. Totuși, se pare că autoritățile au luat la cunoștință acest lucru și vor remedia problema cât mai repede.

Porci de Crăciun 2023.

”Ordinul 132 nu este în contradicție cu legea, însă a introdus acel termen de fermă conformă. Pentru că vorbim despre rase autohtone, o să descriu articolul 2, care nu este suficient de bine clarificat. Articolul 2 te trimite în anexa 5, unde trebuie să respecți toate condițiile de biosecuritate, condiții care sunt doar pentru fermele mari, industriale.

Noi am depus, atât la MADR, cât și la ANSVSA, solicitări de modificare a Ordinului 132. Ceea ce știm noi este că aceste solicitări au fost înregistrate în regim de urgență, ceea ce înseamnă că într-un timp scurt, sperăm că într-o săptămână sau două, acest ordin va fi modificat în favoarea crescătorilor de rase autohtone, pentru că condițiile de creștere în sistem semi-deschis au fost descrise foarte clar în legea 122 și toți crescătorii noștri care respectă aceste condiții sunt ferme conforme.

SUPERSTIȚII DE SĂRBĂTORI. Ce să pui sub preșul de la intrare ca să atragi norocul și banii în casa ta
Am primit o confirmare la o solicitare în care ni s-a scris că va fi rezolvată problema în regim de urgență, de la Ministerul Agriculturii. Și ANSVSA are o solicitare din partea noastră și cu siguranță nu este împotriva crescătorilor de porci, așa că fiind un ordin comun, va fi semnat de ambele instituții”, a precizat Maria Dan, secretar general al asociației Crescătorilor de Suine Autohtone Mangalița și Bazna, pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Important de precizat este faptul că deși crescătorii au obținut o promisiune din partea Ministerului Agriculturii, ordinul este emis de ANSVSA, instituție aflată în subordinea prim-ministrului și asupra căreia MADR nu are putere de decizie.

Spynews
Care sunt cerințele lui Maluma pentru a cânta la Neversea. Artistul a venit însoțit de 40 de persoane
Bzi.ro
Brigitte și Florin Pastramă, condamnați penal! Ce au decis judecătorii în dosarul măștilor
Fanatik.ro
“De ce îmi amorțesc mâinile și picioarele?”. Motivele reale pentru care ți se întâmplă așa ceva
Capital.ro
România a depășit Ungaria. Umilință supremă pentru unguri
Playtech.ro
S-a schimat legea, acum! Poți să rămâi pe loc fără permis
DailyBusiness
Dispare o mare bancă din România! Schimbarea majoră pentru mii de clienți
Adevarul
Cum a rămas România fără uriașele păduri seculare. Planul eșuat al lui Ceaușescu de reîmpădurire a țării
Spynews
CFR Călători, vești bune pentru români! S-au anunțat reduceri de 20%
Spynews
Star Matinal. Joaquin Bonilla, decizia care i-a schimbat viața. A lăsat Mexiul pentru a se muta în România: „Am primit un mail” / VIDEO
Evz.ro
Teo Trandafir, topită după Valeriu Gheorghiță. Monica Bîrlădeanu a aflat de la televizor
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
wowbiz.ro
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?
Cancan.ro
Povestea lui Antonio, băiatul din satul Gura Vitioarei care nu a vorbit deloc până la 8 ani. Ce note a luat la Evaluarea Națională 2024
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Pensiile românilor, micșorate înainte de recalcularea din septembrie! Din ce cauză au primit unii pensionari decizii de reducere a pensiilor
Capital.ro
Interzis și ilegal în România. Vin direct la tine acasă și te controlează
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așaa arată tânăra care primește orice dorește
stirilekanald.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
OMS clasifică talcul ca „probabil cancerigen” și acrilonitrilul ca „cancerigen”
MediaFlux
TELESCAUN CĂZUT ÎN ROMÂNIA! SUNT VICTIME
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!