Expoziţia World Press Photo, lansată oficial la Bucureşti GALERIE FOTO

Cea mai importantă expoziție de fotojurnalism la nivel global, World Press Photo, a fost lansată oficial în București joi seară, în prezența unor personalități din mediul cultural, social și politic din țară și din străinătate.
Filip Stan
10 mai 2013, 16:23
Expoziţia World Press Photo, lansată oficial la Bucureşti GALERIE FOTO

Cristian Tudor Popescu, Emil Hurezeanu, Tudor Giurgiu sunt doar câteva dintre personalitățile din sfera culturală prezente la vernisaj.

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a vorbit despre starea actuală a presei românești și internaționale, precizând că fotografia de presă rămâne cea mai autentică formă de jurnalism în momentul de față.

„Majoritatea românilor nu simt pulsul lumii. Nici măcar al Europei. Se mulțumesc să trăiască efectele evoluțiilor internaționale la ei acasă. Pentru aceștia, contactul cu marile fotografii ale lumii ar putea însemna o surpriză, un început de globalizare la cap. În presă se spune că 1000 de cuvinte fac cât o fotografie. Este și părerea mea, așa că nu îmi rămâne să mai rostesc decât două cuvinte: vino și vezi„, a declarat jurnalistul.

Printre personalitățile prezente la eveniment s-au numărat reprezentanți ai Comisiei Europene în România, ai Guvernului României, ai Ministerului Afacerilor Externe, precum și ai Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germană. De asemenea, au fost prezenți Excelența Sa Matthijs van Bonzel, Ambasadorul Regatului Țărilor de Jos în România, Excelența Sa Diego Brasioli, Ambasador al Italiei în România, precum și reprezentanți ai altor ambasade la București. Printre oaspeții de seamă ai expoziției s-au numărat Steven van Groningen – Președinte Raiffeisen Bank România, Jean-Francois Fallacher – CEO Orange România, Mihai Constantinescu – Directorul Festivalului George Enescu, Kostas Loukas – General Manager Microsoft România, Andrei Țărnea – Directorul Executiv al Aspen Institute, Violeta Ciurei – Președinte și CEO Axa Insurance, Eric Stab – Președinte GDF Suez și alții.

Suferința din multe din aceste fotografii este aproape tangibilă și, poate mai mult decât orice, ne demonstrează că durerea arată la fel peste tot în lume. Ar fi mult mai simplu să privim în altă direcție. Însă relevanța fotojurnalismului stă exact în acest lucru: ne informează depre starea lumii și ne învață despre viață. Documentează și păstrează momentul nostru pentru generațiile viitoare. Și, poate cel mai important, ne determină să conștientizăm și ne amintește de responsabilitatea pe care o avem de a genera schimbare”, a spus Erik de Kruijf, managerul de expoziție din Amsterdam.

Foto-jurnalismul este jurnalism. Ideologiile, perspectivele despre viață, conflict, economie, se exprimă în imagini, iar reacția noastră la conținut vine încărcată de context. Să privești o imagine este un dialog. Unele imagini strigă, altele șoptesc. În orice condiții, fotografiile din World Press Photo nu lasă pe nimeni indiferent. Într-o singură imagine sau în câteva cadre, laureații World Press Photo concentrează un întreg eseu despre o fâșie de realitate omenească”, a precizat Cristian Movilă, fondatorul Fundației Culturale Eidos.

De asemenea, dat fiind că, anul acesta, expoziția se bucură de susținerea Festivalului Internaţional „George Enescu”, în calitate de partener cultural, în cadrul evenimentului de deschidere, Festivalul a fost prezent printr-un moment muzical susținut de violoncelistul Marin Cazacu și ansamblul Violoncellissimo.

În plus, Microsoft România, împreună cu partenerul local X3, a dezvoltat în acest an aplicația oficială a World Press Photo, disponibilă pentru orice sistem ce rulează Windows 8, fie că vorbim despre un PC, laptop sau tabletă.

Expoziția este o inițiativă a World Press Photo Foundation, fondată în anul 1955 în Olanda, care activează ca organizație independentă, non-profit, cu sediul în Amsterdam. Activitatea Fundației este dedicată impunerii unor standarde ridicate în fotojurnalism și fotografie documentară la nivel mondial. Competiția World Press Photo a debutat în 1955, când 42 de fotografi din 11 țări au înscris peste 300 de fotografii pentru jurizare. În 2012, concursul a atras 5.247 de participanți din 124 de țări, care au înscris 101.254 de fotografii. Toate lucrările înscrise în concurs sunt deschise publicului prin intermediul expoziției anuale care călătorește în întreaga lume, ea fiind montată în peste 100 de locații din peste 45 de țări – și vizitată de peste 3,5 milioane de oameni la fiecare ediție.

Fundaţia Eidos a fost înfiinţată în urmă cu cinci ani de fotojurnalistul Cristian Movilă, pentru a declanșa potenţialul comunităţilor creative din România, prin promovarea exprimării artistice proaspete. Fundația își propune să inspire şi să susțină inițiativele artistice contemporane românești, contribuind astfel la dezvoltarea societăţii. Proiectele Fundației Eidos încurajează creativitatea, având încredere în rolul de pionierat al artiştilor români – acela de a păstra proaspătă expresia artei ca instrument de exprimare personală şi schimbare socială.

Expoziția, organizată de Fundația Eidos, va fi deschisă până pe 26 mai 2013, în Piața Universității din București, între orele 11.00 – 21.00.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Imagini din culise, care nu s-au difuzat la TV! Ce a putut face Gina Pistol după ce Smiley a pierdut finala Vocea României
Fanatik.ro
Adevărul despre relația dintre Cristela și Călin Georgescu. Cum s-au cunoscut, de fapt
Capital.ro
S-a aflat ce a făcut Călin Georgescu: Nu mă lăsa să plec. Dezvăluirea momentului
Playtech.ro
Câte pahare de vin se beau la masa de Crăciun, de fapt. Greșeala pe care o fac aproape toți românii
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Spionii lui Gigi Becali au descoperit un triunghi amoros la FCSB: Ngezana i-a furat colegului iubita româncă
wowbiz.ro
Karmen și Bogdan Căplescu, din nou împreună?! Cum au fost surprinși, după divorț
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Coldea a vrut să fure teza de doctorat. Gabriel Oprea confimă dezvăluirile lui Dan Andronic
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
A început Jubileul din 2025! Papa Francis a inițiat ceremonia de deschidere a Anului Sfânt
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. Cetățenii sunt obligați să plătească. Decizia se aplică în toată țara
StirileBZI
Ce trebuie să faci după ce deschizi butoiul cu varză murată: Cum procedezi ca „să nu facă floare“!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva lui înainte de Crăciun. Fostul ministru: „Sărbătorim în familie”
substantial.ro
Avion al Azerbaijan Airlines, căzut de Crăciun, suspectat de probleme legate de apărarea antiaeriană
MediaFlux
MILIOANE de PENSIONARI au primit MAJORĂRI! ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Misterul sărbătoririi numelor de Cristian și Cristina: Tradiție sau confuzie?