Românii care au plecat în străinătate să aibă o viață mai bună pot să se întoarcă în România și să beneficieze de sprijin financiar și subvenții din partea statului. Așadar, cei care îndeplinesc anumite condiții pot primi 12.500 de lei, adică 2.500 de euro.
Scăderea forței de muncă din țara noastră a determinat Guvernul să implementeze măsuri prin care să încurajeze întoarcerea celor plecați în afara țării.
Citește și Pensiile și alocațiile ar putea întârzia în preajma sărbătorilor. Milioane de oameni afectați
Datele Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă arată că deficitul de forță de muncă a crescut semnificativ în ultimii ani. Sunt 560.000 de locuri de muncă disponibile, din care aproximativ 330.000 sunt poziții vacante neocupate. Acestea acoperă o gamă largă de domenii, inclusiv muncă necalificată, dar și muncă bine calificată și specializată în IT, asistență socială și asigurări. Chiar și în domenii precum mecanica agricolă, există cerere pentru lucrători calificați.
Ce îi convinge de multe ori pe românii stabiliți în diaspora să se întoarcă acasă e diferența uriașă între salariile oferite în România și cele din UE.Salariile în România variază între 1.000 și 3.000 de euro, iar condițiile de muncă sunt similare cu cele din țările europene, inclusiv dotări moderne precum echipamente informatizate, aer condiționat și alte facilități.
Ca românii să se întoarcă înapoi acasă, statul român a introdus măsuri active de sprijin. Una dintre acestea este „prima de activare”, în valoare de 1.000 de lei, care se acordă celor care se întorc și se angajează în România. Cea mai avantajoasă măsură e „prima de instalare”, în valoare de aproximativ 2.500 de euro (echivalentul a 12.500 de lei), acordată celor care se angajează în țară pe o perioadă de minim 12 luni. Această sumă este acordată la angajare, iar diferența este plătită după 12 luni, dacă persoana rămâne în țară împreună cu familia sa.