Gutuia are un gust inconfundabil, dulce – amărui, dar care nu e pe placul tuturor. Totuși, e foarte sănătoasă și are numeroase beneficii. E bogată în vitamina C, fibre solubile (pectine) și conținut scăzut de fructoză și calorii, gutuia nu oferă doar gustul dulce-amărui caracteristic, ci aduce și numeroase beneficii pentru sănătate.
Citește și Ce poți să pățești dacă mănânci prea multe portocale. Greșeala făcută de mulți români de sărbători
„«Galbenă gutuie, dulce-amăruie, lampă la fereastră, toată iarna noastră» Așa da, ca lumină la fereastră sau parfum pentru cameră, să tot folosești fructele! Nu sunt o fană a fructelor, nu pentru că n-ar fi bune, ci pentru că fac poftă de mâncare și îngrașă. Sigur, totul ține de cantitate, dar eu n-am reușit încă să mănânc cireșele sau boabele de strugure numărate, doar cât încap într-un pumn. Sigurul fruct în fața căruia lăcomia se recunoaște învinsă, este gutuia: pe ea nu o poți mânca nici repede, nici în cantitate mare, dacă nu vrei să sfârșești înecat!
Pe lângă lecția moderației și a mestecatului îndelungat, gutuia are multe beneficii: vitamina C cât să pună în umbră toate citricele, cu kiwi la un loc! Din cauza asta și se înnegrește imediat ce e tăiată, vitamina C care se oxidează la contactul cu aerul. Apoi gutuia are fibre solubile (pectine) din belșug, fibre ce se umflă și se transformă în gel la contactul cu apa. Nu întâmplător gutuia e folosită ca agent de gelifiere, dar are și avantajul că ține stomacul plin și alungă foamea. Nu în ultimul rând gutuia are puțină fructoză, puține calorii și indice glicemic mic, adică e prietena siluetei și a celor cu diabet”, a scris Mihaela Bilic pe pagina de Facebook.
Medicul nutriționist a spus că gutuia se folosește în numeroase preparate, inclusiv gemuri, dulcețuri sau pelte, subliniind astfel versatilitatea acestui fruct.
Mihaela Bilic recomandă combinația de gem de gutui cu bucățele de telemea sărată. Astfel, nutriționista subliniază nu doar gustul delicios al gutuii, ci și versatilitatea ei în bucătărie, aducând beneficii atât pentru siluetă, cât și pentru sănătate.
„Noi mâncăm gutuia ca atare, însă în alte țări nu se consumă crudă, proaspătă, ci doar gătită, făcută dulceață, gem, peltea…Să nu uitați de ea, e un desert dietetic de sezon. Iar dacă aveți în cămară gem de gutui, vă fac o recomandare: merge de minune cu câteva bucățele de telemea sărată, combinația dulce-sărat e cu adevărat delicioasă”, a mai transmis Mihaela Bilic.
Citește și Plăcinte cu gem la tigaie. Rețeta de post care va fi pe placul întregii familii