Crăciun 2023. Ce preferă românii, să fie musafiri sau gazde? Câţi bani au repartizaţi pentru cadouri

Un studiu despre cum petrec românii de sărbători a arătat că peste 70% dintre aceștia pun pe primul loc bucuria celuilalt.
Filip Stan
29 nov. 2023, 18:46
Crăciun 2023. Ce preferă românii, să fie musafiri sau gazde? Câţi bani au repartizaţi pentru cadouri

Crăciun 2023. 58% dintre români spun că de sărbători, una dintre activitățile principale este de a merge în vizită, iar mai mult de jumătate dintre tineri preferă să fie musafiri, potrivit celui mai recent sondaj despre activitățile și preferințele de Crăciun în țara noastră.

Activitatea cea mai importantă pentru 41% dintre respondenți este timpul petrecut cu familia. Dar Crăciunul vine și cu multă responsabilitate, atât pentru gazde, cât și pentru musafiri, mersul la cumpărături fiind pe primul loc dintre activitățile preferate de sărbători (64% din respondenți).
Cât costă o porție de sarmale cu mămăliguță la West Side Christmas Market, Târgul de Crăciun din Drumul Taberei
Crăciun 2023. Rezultatele sondajului arată că 64% dintre români intră în spiritul sărbătorilor atunci când fac cumpărături și pregătiri pentru Crăciun. Iar aceste eforturi sunt încununate de revederea cu cei dragi, ce are o însemnătate aparte pentru mai bine de jumătate dintre ei. Tinerii (68%) văd timpul drept cea mai valoroasă resursă și aleg să o dedice familiei și prietenilor în totalitate, luându-și în serios rolul de musafir. Pe măsură ce înaintează în vârstă (după 35 de ani), românii renunță treptat la haina de musafir, pentru cea de gazdă.

Doar 13% și-au exprimat preferința de a călători în această perioadă, conform studiului inițiat de Carrefour România și condus de Cult Market Research.

Odată așezați la masă, cea mai mare preocupare a musafirilor este să deguste cât mai multe preparate, preferabil câte puțin din toate, în semn de apreciere pentru efortul depus de gazde. Cu siguranță nu vor lipsi nici anul acesta de pe masa de Crăciun tradiționalele sarmale, preparatul culinar preferat de sărbători pentru 1 din 3 români.

Cadourile nu lipsesc de pe lista de cumpărături, rămânând în topul așteptărilor față de musafiri, care nu trebuie să se prezinte în vizită cu mâna goală, ci să treacă pragul gazdei cu un dar (49%), băuturi (32%) și dulciuri (31%) sau, pur și simplu, mâncare (22%). Românii apelează la magazinele online (53%), dar și la hipermarketuri, supermarketuri și mall-uri pentru cumpărarea cadourilor.
Tichete sociale 2023. Când pot ridica bunicii noştri cupoanele de la primărie cu „a 13-a pensie”
Chiar dacă inflația este în creștere, iar puterea de cumpărare mai mică decât în anii precedenți, cei mai mulți români (41%) alocă între 100 și 500 de lei pentru cei dragi. Sentimentul de a dărui e încă mai puternic. Părinții și bunicii primesc în dar haine, copiii primesc jucării, iar prietenii diverse, în funcție de gusturi, se arată într-un comunicat de presă.

Studiul a fost realizat în intervalul 21-22 noiembrie, pe un eșantion reprezentativ online format din 610 persoane cu vârste cuprinse între 18-65 de ani și a fost inițiat de Carrefour România și condus de Cult Market Research.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Cum poți păstra boabele de cafea proaspete timp de 12 luni. Trucul pe care trebuie să-l știe iubitorii de cafea
Capital.ro
Statul va plăti câte 5.000 LEI de persoană. Guvernul a pregătit deja banii
Playtech.ro
Se închide circulația pe Autostrada Soarelui! Pe unde să circuli ca să ajungi la mare
DailyBusiness
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Sute de locuri de muncă într-un județ din România. Ce mare investitor face angajări
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Ultima filmare făcută de Andrei Versace. Un bărbat misterios apare în cadru: 'Nu a fost singur în casă!'
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Misterul morții lui Andrei Versace. Avocatul Adrian Cuculis a explicat principalele ipoteze: „Ar putea să fie și otrăvit”
Capital.ro
Cutremur total în UE. Ungurii au ajuns stăpânii Europei. S-a pus blocadă pe bani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Situație de urgență în Sicilia: Vulcanul Etna provoacă haos în transportul aerian
MediaFlux
VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR TOTAL după DEMISIA LUI BIDEN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!