Fundata se numește satul de reședință al comunei cu același nume din județul Brașov, Transilvania, România. Pe lângă frumusețea peisajelor scoasă parcă din basme, localnicii se bucură de cel mai proaspăt aer.
După 16 iulie 1973, satul Fundata din Brașov, alături de alte 13 localități, se declară ca fiind un ”sat turistic”.
Situată la altitudinea de 1.360 m, Fundata este localitatea aflată la cea mai înaltă altitudine din România.
Fundata se află la mijlocul distanței dintre Bran și Rucăr, pe culoar, aceasta fiind „păzită” de munții Bucegi și munții Piatra Craiului.
În apropiere de Fundata se pot vizita numeroase obiective naturale, cum ar fi: Parcul Național Piatra Craiului – Trasee în Piatra Craiului, Prăpăstiile Zărneștilor, Cheile Moieciului, Cheile Grădiștei, Rezervațiile naturale La Chișătoare, Peștera și Cheile Dâmbovicioara, Peștera cu lilieci din satul Peștera, Satul Șirnea, Barajul Pecineagu, Lacul Vidraru.
Fundata, cu priveliștea superbă asupra munților Bucegi, Leaota și Piatra Craiului, oferă nu doar o panoramă incredibilă, dar și un secret numai de localnici știut, cel mai curat aer din țară de care nu oricine se bucură!
Te-ar putea interesa și Cum sa menţii aerul curat în casă
Afirmația nu are la bază doar „legendele” locului, ci data oficiale, obținute în urma măsurătorilor, potrivit Călătorînbascheți.
Cum intri în această destinație scoasă parcă din basme, simți aerul proaspăt care te va face sigur să revii la Fundata.
Aerul proaspăt de munte din Fundata conferă localității un alt dar divin, de exemplu, o speranță de viață mai mare pentru locuitorii săi.
Statisticile arată că media de vârstă a locuitorilor comunei Fundata este de aproximativ 80 de ani, datorită mediului sănătos.