Ancheta în acest caz a început în 22 februarie, ofiţerii de la Direcţia Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din Poliţia Română având informaţii că mai multe persoane s-au asociat într-un grup infracţional, au furat din Franţa şi au introdus fraudulos în România mai multe arme letale, printre care arme de vânătoare şi pistoale cu glonţ, pe care le-au vândut sau împrumutat unor cunoscuţi şi prieteni din zonele de domiciliu, pentru a le folosi la braconaj.
Pentru probarea activităţii infracţionale, poliţiştii şi procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au făcut, vineri, 23 de percheziţii în judeţul Gorj, două în Dolj şi câte trei în Constanţa şi Mehedinţi, se arată într-un comunicat de presă al Poliţiei Române remis, sâmbătă, agenţiei MEDIAFAX.
Concomitent cu percheziţiile domiciliare au fost făcute zece controale la deţinători legali de arme, persoane fizice şi juridice, pentru a verifica modul în care păstrează şi asigură securitatea armelor.
În urma percheziţiilor au fost duse la audieri 13 persoane suspectate de contrabandă, operaţiuni fără drept cu arme şi muniţii, deţinere ilegală de arme şi muniţii şi braconaj cinegetic. Trei dintre acestea au fost reţinute pentru 24 ore, urmând să fie prezentate Tribunalului Gorj, cu propunere de arestare preventivă.
Anchetatorii au găsit la percheziţii opt arme, dintre care cinci de tip WUM, una de vânătoare şi trei neletale cu gaze, precum şi 109 cartuşe deţinute ilegal.
De asemenea, poliţiştii au ridicat 20.480 de euro, 500 de grame de bijuterii din aur, opt ceasuri şi 21 de monezi confecţionate din aur şi argint, cu valoare istorică (ediţiile 1870 şi 1924), a precizat poliţia Română.
La locuinţele suspecţilor au mai fost găsite 187 de petarde, un detector de metale, 17 trofee cervide, 13 capcane metalice, 11 laţuri multifilare, 150 de grame de pulbere fără fum, 20 de grame de pulbere neagră, 5,55 kilograme de carne de vânat, o arbaletă, trei plase de pescuit (prostovol), o drujbă, un cuţit de vânătoare, o sabie, un binoclu şi două bastoane telescopic, precum şi trei plasme TV, un laptop, patru hard disk-uri externe, telefoane mobile, aparate foto, un DVD, un circular de mână, trei bormaşini, un polizor manual şi CD-uri. Toate obiectele au fost ridicate pentru cercetări, se mai arată în comunicat.
Totodată, în urma verificărilor făcute la o asociaţie de vânătoare şi protecţie a mediului au fost ridicate 56 autorizaţii de vânătoare, documente referitoare la asigurarea pazei fondurilor, precum şi licenţa de funcţionare.
La derularea cercetărilor a participat şi primarul comunei gorjene Padeş, Mihăiţă Troacă, acesta aducându-le poliţiştilor mai multe coarne de cerb. Înainte de a fi primar, Troacă a făcut parte din conducerea unei asociaţii de vânători şi spunea că în zonă au loc acte de braconaj cinegetic. Primarul a fost audiat la sediul firmei pe care o deţine în localitate.
Poliţiştii au organizat mai multe filtre în Padeş, fiind verificate majoritatea autoturismelor.
Percheziţiile au fost făcute de poliţiştii de la Direcţia Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase şi procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Gorj, împreună cu poliţiştii specialişti de la IPJ Gorj, Dolj, Mehedinţi, Constanţa, Caraş-Severin, Hunedoara şi Vâlcea. Acţiunea a fost sprijinită de Direcţia de Operaţiuni Speciale şi Direcţia de Informaţii şi Protecţie Internă.