Omagiul adus de un italian aflat de un deceniu în România de Ziua Națională: „Este cea mai frumoasă țară, se mănâncă bine, nu se compară cu niciuna”

Un sportiv italian este mândru că s-a stabilit în România și, de Ziua Națională, mărturisește ce îi place și ce nu la țara noastră. Alături de familia lui, Roberto Mario are planuri mari de viitor.
Alina Costache
01 dec. 2023, 15:50
Omagiul adus de un italian aflat de un deceniu în România de Ziua Națională: „Este cea mai frumoasă țară, se mănâncă bine, nu se compară cu niciuna”

Fotbalistul italian Roberto Romeo s-a stabilit în România, este căsătorit cu o româncă, olteancă, are doi copii și își face casă la Cluj Napoca. El a fost vrîjit de frumusețea țării noastre și a decis că aici vrea să trăiască de acum înainte.

Citește și: Klaus Iohannis, de Ziua Națională: „Drumul către libertate și democrație a fost lung și anevoios. România a reușit să țină economia solidă, în ciuda crizelor”

Sportivul italian care și-a clădit familia în România

În vârstă de 33 de ani, tânărul trăiește deja de 10 ani în România. El a povestit cum a ajuns să se stabilească aici, dar și ce i-au spus rudele și apropiații despre conaționalii din Italia.

„Copile, unde te duci tu? În România? Doamne! Păi, ce cauți acolo? Ăia vin la noi să muncească pentru o viață mai bună și tu vrei să te duci acolo?! Da, așa mi-au zis părinții, la plecare. Și ei, și mătușa, și verișorii. „Ai grijă că te fură! Nu sunt oameni buni”, au mai zis. M-am hotărât să fac pasul cel mare, în ciuda a tot ceea ce mi s-a zis. În Italia sunt români care vă strică imaginea, care fură, care fac impresie urâtă. Bine, nu toți. Din păcate, chiar dacă sunt mai puțini decât mulți români care muncesc cinstit în afară, cei care fac rău dau linia. Uite, la noi, în sud, vin să muncească, în nord se duc cei care fac nebunii, mai ales că acolo sunt mai mulți bani”, și-a început povestirea Roberto.

„Am cunoscut oameni altfel decât mi s-a spus…Românii sunt OK ca și persoane, nu sunt nesimțiți, au educație. În mare parte sunt corecți. Și în Italia, și oriunde, sunt oameni buni și oameni răi”, a continuat calabrezul, într-un interviu oferit pentru gsp.ro.

Roberto a jucat cu Mediașul în Liga 1, apoi s-a transferat la U Cluj, unde a contribuit la promovarea formației. Acum, este la Chindia Târgoviște, unde are drept obiectiv readucerea echipei în primul eșalon. Acum are o soție româncă, Elena, de loc din Oltenia, și doi copii, Chloe și Francesco. Familia stă acum alături de fotbalist la Târgoviște, unde sărbătoresc ziua de 1 Decembrie italiano-românește.

Omagiul adus de un italian aflat de un deceniu în România de Ziua Națională: „Este cea mai frumoasă țară, se mănâncă bine, nu se compară cu niciuna”

„Nu prea mă omor eu cu mâncare tradițională românească. Nu e foarte wow, dar merge! Ce apreciez eu în România? Peisajele sunt frumoase, iar viața e mai ieftină decât în Italia! Acest ultim detaliu m-a ajutat să construiesc ceva aici, să strâng niște bănuți. Vrem să ne facem o casă la Cluj Napoca, acolo ne vom stabili. Nu putem compara infrastructura din Italia cu cea din România, dar începe să se dezvolte bine și țara voastră. Cu autostrăzile aveți probleme, cu lipsa lor. În orașele mari se construiește mult. E ca în Italia în anii ’60, când a fost boom în construcții. În Italia nu se mai construiește de multă vreme. Noi am luat teren la Cluj, vrem să ridicăm o casă, acolo investim”, a mărturisit italianul care este de loc din Catanzaro, Calabria.

Cu soția, Elena, de lângă Râmnicu Vâlcea, Roberto a explicat de ce a ales capitala Transilvaniei ca loc pentrua-și întemeia familia.

„Când jucam la Mediaș, am vrut să ne stabilim la Sibiu. Apoi, am ajuns la Cluj. Ne-a plăcut, mai ales soției și fetiței. Am foarte mulți prieteni în Cluj, mulți români, inclusiv Răzvan Pleșca, și el e acolo, venit de la Mediaș. Am tot felul de relații acolo. Sunt oameni frumoși la Cluj. Eu văd orașul ca un fel de Milano al României! S-a dezvoltat foarte mult. Nu se compară cu alte orașe, cu tot respectul. Bucureștiul este altceva, mai mare, mai opulent, dar nu-mi plac agitația și aglomerația. Am promovat cu U Cluj, mi-a rămas orașul în suflet. E mare, dar nu e mare, e cosmopolit, ajungi destul de repede dintr-o parte în alta”, a explicat italianul.

Pe lângă atât de multe lucruri care îi plac lui Roberto la țara noastră, există și câteva care nu sunt pe gustul lui.

„Ce nu-mi place la România: lipsa autostrăzilor. Ce nu-mi place la români: din păcate, unii nu se țin de cuvânt, nu sunt așa serioși. Eu sunt din zona unde cuvântul contează mai mult decât o semnătură pe o hârtie albă. Poate am avut eu ghinion, am întâlnit români nu prea corecți. Nu am avut mari probleme, dar am avut, uneori, din păcate. Și la fotbal, și-n afara lui”, a mărturisit fotbalistul.

Calabrezul a ajuns să meargă în Italia de două ori pe an, în vacanțe, respectiv doar iarna și vara. El recunoaște că indiferent unde l-ar purta viața, tot Italia rpmâne locul lui de suflet unde ar reveni de fiecare dată cu aceeași dragoste.

„Când mă duc acolo, e altceva, de la climă la soare, la plajă, la peisaje. Am trăit acolo zi de zi până la 23 de ani, iar Italia va fi mereu patria mea. Este cea mai frumoasă țară, se mănâncă bine, nu se compară cu niciuna. Din punct de vedere economic, Italia este mai scumpă. A ajuns să coste mult să trăiești în Italia. De aceea nici nu se mai fac copii, pentru că nu e ușor să întreții o familie. Și s-a ajuns la situația în care copiii părăsesc căminul familiei la 30 de ani. Nu mai merită să pleci să iei viața în piept, chiria e mai scumpă, nu e rentabil să fii autonom, să plătești tu, mai ales dacă ai o casă a familiei. Românii am văzut că sunt mai aventurieri, pleacă devreme de acasă, încearcă tot felul de experiențe”, a conchis Roberto Romeo.

Citește și: Cozi kilometrice la micii de la Obor de 1 Decembrie 2023! Românii sărbătoresc cu mâncare tradițională și bere cât cuprinde

Spynews
Românul care a înjunghiat-o pe fetița de 11 ani, în Londra, este și el tatăl unui copil de patru ani. Ce obișnuia să posteze pe Internet: ”Absolut sinistre”
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Locul din România care i-a dat pe spate pe străini. Are un potențial turistic uriaș, dar puțini români știu de el: ”Este frumos și unic. Sunteți foarte norocoși să locuiți aici”
Capital.ro
Halep, în culmea fericirii. Nu mai poate de bucurie. L-a văzut prima oară
Playtech.ro
WOW ce schimbare. Pugilista Imane Khelif, transformare ȘOCANTĂ după ce s-a machiat
DailyBusiness
România are CEL MAI MARE preț la gaze naturale din regiune! Grecia și Bulgaria sunt în spatele nostru
Adevarul
Prețul unei jumătăți de secol de închisoare. Cât a primit un bărbat pentru că a stat nevinovat după gratii, timp de 48 de ani
Spynews
Ștefan și Maria de la Mireasa, sezonul 9, vacanță romantică în Italia. Cum și-a răsfățat fostul concurent soția de ziua ei onomastică / FOTO
Spynews
Cum a surprins-o Ronald Gavril pe Anamaria Prodan, de ziua onomastică. Iubitul vedetei a dat dovadă de romantismul suprem | FOTO
Evz.ro
Te lasă fără bani chiar la bancomat. Cum acționează escrocii
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Cum vrea Vlad Pascu să scape de închisoare. Părinții celor doi tineri uciși în tragedia de la 2 Mai sunt revoltați: „Vrea să fie eliberat, să-și îmbrățișeze părinții”
Capital.ro
Românii cu mașini pe motorină, taxați mai puțin. A intrat în vigoare azi, 16 august
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Chinurile Ioanei din Broșteni: Violată de tată, părăsită de mamă! "Mi-a zis că e sfâșiată"
substantial.ro
Cinci arestări în cazul morții lui Matthew Perry: legătura cu o rețea vastă de trafic de ketamină
MediaFlux
BOALA de care suferă DONALD TRUMP după ce a fost ÎMPUȘCAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...