Mare atenție, șoferi! Impozite mai mari pentru proprietarii de mașini din 2024

Anul 2024 vine cu noi impozite pentru proprietarii de mașini. Începând cu luna ianuarie ieșenii care dețin autoturisme vor plăti impozite cu aproximativ 14% mai mari, față de anul acesta.
Alina Costache
01 dec. 2023, 16:45
Mare atenție, șoferi! Impozite mai mari pentru proprietarii de mașini din 2024
Impozite mai mari pentru proprietarii de mașini din 2024

Impozite mai mari pentru proprietarii de mașini din 2024. Consiliul Local Iași, la propunerea Primăriei, a decis majorarea acestei taxe atât în cazul persoanelor fizice, cât și a celor juridice.

Citește și Povestea cutremurătoare a Mirunei din Iași, practicantă de dansuri populare. Pentru a nu rămâne în scaun cu rotile, tânăra are nevoie de 1.500 de lei în fiecare zi

Impozite mai mari pentru proprietarii de mașini din 2024

Reprezentanții instituției spun că din luna ianuarie a anului viitor impozitul va fi calculat, la fel ca şi până acum, în funcţie de capacitatea cilindrică, şi va avea, după caz, valoarea de (sumele sunt pentru fiecare 200 centimetri cubi sau fracţiune): 9 lei (o capacitate cilindrică mai mică de 1600 cm3), 10 lei (peste 1600 cm3), 25 lei (1601 – 2000 cm3), 97 lei (2001 – 2600 cm3), 195 lei (2601 – 3000 cm3) şi 393 lei (peste 3001 cm3). Mai mult, în cazul autobuzelor, autocarelor şi microbuzelor noul impozit va fi de 32 lei/200 cm3, iar la alte vehicule cu tracţiune mecanică cu o masă de până la 12 tone, taxa va fi 40 lei/200 cm3, potrivit ziaruldeiași. 

„În cazul mijloacelor de transport cu tracţiune mecanică mai mici de 12 tone, impozitul se calculează în funcţie de capacitatea cilindrică a acestora, prin înmulţirea fiecărei grupe de 200 cm3 sau fracţiune din aceasta cu nivelurile prevăzute de lege”, se arată în proiect.

Anual, impozitul se plătește în două rate egale, până la datele de 31 martie şi, respectiv, 30 septembrie. Majoritatea șoferilor știu deja că pentru plata anticipată a impozitului, până la 31 martie, Primăria acordă o bonificaţie de 10%.

Astfel, în cazul mijloacelor de transport hibride, impozitul se reduce, din ianuarie 2024, cu 95%, în acelaşi timp, pentru ataşe, taxa anuală se stabileşte la nivelul de 50% din taxa datorată pentru motociclete, motoscutere şi scutere, conform deciziei plenului Consiliului Local (CL).

Șoferii trebuie să știe că noul cuantum al taxei va fi achitat de orice persoană fizică sau juridică care are în proprietate un mijloc de transport înmatriculat sau înregistrat în evidenţele Primăriei Iaşi.

Noua obligație a șoferilor. Cine nu se supune riscă amenzi usturătoare

Se adaugă noi obligații pentru șoferi. Autoritățile au introdus noi reguli în ceea ce privește circulația de drumurile publice. Această nouă prevedere se referă la angajamentul de a trage pe dreapta.

Autoritățile au inițiat un proiect prin care propun o schimbare importantă în Codul Rutier. Este vorba despre angajamentul de a trage pe dreapta.

Noul proiect de lege este o completare a articolului 37, alineatul 1 al Ordonanței de Urgență nr. 195 din 12 decembrie 2002, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 958/28 decembrie 2002. În prezent, există următoarea formulare:

„Conducătorii de vehicule sunt obligați să oprească imediat, pe acostament sau, în lipsa acestuia, cât mai aproape de marginea drumului sau bordura trotuarului, în sensul de deplasare, la apropierea şi la trecerea autovehiculelor cu regim de circulație prioritară care au in funcțiune mijloacele speciale de avertizare luminoasă de culoare roșie şi sonore”.

Modificarea propusă de autorități schimbă obligațiile șoferilor de a trage pe dreapta, în cazurile speciale. În prezent, șoferii sunt obligați să tragă pe dreapta doar la apropierea sau trecerea autovehiculelor cu regim de circulație prioritară care au în funcțiune mijloacele speciale de avertizare luminoasă de culoare roșie și sonore.

Modificarea Codului Rutier 2023 prevede noi obligații în acest sens. Mai exact, conducătorii auto vor fi nevoiți să oprească imediat pe acostament sau, în lipsa acestuia, cât mai aproape de marginea drumului sau bordura trotuarului, în sensul de deplasare și atunci când mașinile de poliție, pompieri sau ambulanțele au pornite doar semnalele de avertizare, nu și cele sonore.

„În cazurile urgente, în care serviciile publice trebuie să intervină imediat, contează fiecare minut, el putând face diferența între salvarea sau pierderea unei vieţi omenești. În ultimii ani, nu puține au fost cazurile în care cetățenii au fost nemulțumiți de timpul în care serviciile de ambulanță, care trebuiau să acorde primul ajutor în cazul unor accidente rutiere sau al altor catastrofe, au întârziat, fapt ce a dus la îngreunarea întregii misiuni sau chiar la pierderea de vieți omenești”, au transmis inițiatorii proiectului.

Momentan, această modificare a Codului Rutier 2023 este în stadiul de propunere. Urmează să fie depusă în Parlament, iar mai apoi promulgată de președintele Klaus Iohannis și publicată în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.

Citește și Accident ireal la Iași! O șoferiță a pierdut controlul volanului, a zburat printr-o stație Peco și s-a oprit într-o casă. Momentul a fost filmat – VIDEO

DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce trebuie să le faci trandafirilor înainte de a-i planta în grădină. Doar așa vor avea cele mai frumoase flori
Capital.ro
Obligație pentru fiecare bloc din România. Raed Arafat a dat ordin: Controlăm și dăm amenzi
Playtech.ro
A 13-a alocaţie pentru copii. Când vor intra banii pe card
DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Adevarul
Mesajele înfiorătoare trimise de Andrew Tate fostei iubite: „Ce rost să te am dacă nu te bat?”
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
Perioadă complicată pentru aceste zodii: Oboseală și provocări la tot pasul
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Ce pensie primește un român care a muncit 15 ani! Diferența pe care o acoperă statul
Cancan.ro
S-a aplecat și ne-a dat lumea peste cap! Cine e vedeta care ne-a arătat mai mult decat și-ar fi dorit ea, dar... GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
A murit cel mai mare actor. Toți românii l-au urmărit și admirat: Ne va lipsi enorm. A fost un om plin de viață...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
„Te vei trezi fără inimă”: Cum a semănat Jack Spintecătorul teroare în București
Descoperire șocantă în casa unei rude de a lui Petre Roman
MediaFlux
Scad pensiile pentru sute de mii de pensionari! Instanța a decis. Lovitură pentru seniori
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
O farsă medievală cu urne moderne: ce ar fi trebuit să fie campania prezidențială și ce a ajuns