Artistul Grigore Leşe susţine că melodia „Aşa-i românul”, cântată cu precădere la manifestările de 1 Decembrie, provine, de fapt, din folclorul maghiar. De asemenea, Grigore Leşe afirmă că melodia „Noi suntem români” nu e reprezentativă pentru muzica românească.
Artistul Grigore Leşe a fost întrebat în emisiunea Insider politic, difuzată la Prima TV, dacă melodia „Noi suntem români” este reprezentativă pentru muzica românească şi pentru poporul român.
„Este un marş. Ca şi cum ar spune bulgarii: «Noi suntem bulgari», iar ungurii – «Noi suntem unguri»”. Sau «Aşa-i românul»”. Eu, până una-alta, sunt muzician. Eu ştiu bobiţele, am făcut asta în şcoală, în academie. Dacă o melodie sare la cvintă, e folclor maghiar. Dar ei (interpreţii români – n.r.) cântă «Aşa-i românul» ca şi cum ar fi melodie românească, dar e ungurească. Ei nu ştiu, pentru că n-au ştiinţă. Ei sunt oportunişti. Şi încă ceva. «Mă rog fierbinte», spune textul, «pentru a mea ţară şi pentru tine scump poporul meu!». Nu! «Mă rog fierbinte pentru a mea ţară şi pent tine scump pologul meu», adică pământ. Dar popor sună mai pompos, mai triumfal”, a spus Grigore Leşe.
Cea mai cunoscută interpretare pentru melodia „Așa-i românul” aparține lui Nicolae Furdui Iancu, în vârstă de 68 de ani. Grigore Leşe a criticat şi falsul patriotism, manifestat în special de Ziua Naţională.
„Vine de 1 Decembrie îmbrăcat în haine ţărăneşti. Bun, te-ai îmbrăcat. Şi-l întreb: «Ale cui sunt hainele?». «Le-am împrumutat pentru 1 Decembrie, că aşa ne-au spus de la primărie»”, a mai afirmat Grigore Leşe.
Realizator de radio și televiziune, profesor universitar de etnomuzicologie, autor a patru cărți, Grigore Leșe este doctor în muzică și doctor Honoris Causa al Universității de Vest Vasile Goldiș din Arad. Cunoscutul interpret a fost prezent la manifestările ocazionate de Ziua Națională a României care au avut loc la Alba Iulia. Grigore Leșe a susținut un concert împreună cu invitații săi – soprana Mihaela Pletea, Maria Chifu, Ioana Demetra Gârleanu, Taraful Cătălin Iancu. Printre alții, la Alba Iulia au mai avut recitaluri Nicolae Furdui Iancu, Ionuț Fulea, Veta Biriș, Mariana Anghel, Mariana Deac, Cornel Borza, Traian Jurchela, Ciprian Roman, Cristian Fodor. Au mai fost prezenți Ovidiu Olari, Ilie Medrea, Mirela Mănescu, Roxana Reche, Alexandru Pal, Roxana Bădescu, Elena Nistor, Floricica Moga, Nicolae Plută, Dorina Narița, Bogdan Toma, Ancuța Matei Olar, Anuța Iuga, Ioana Ciorea și alții.
Citește și: Grigore Leșe, în mijlocul unui scandal amoros. ”Grigoraș e al meu, să fie clar!”