Pensii 2024. Ce se întâmplă cu vârstă de pensionare, anunţ oficial de la ministerul Muncii

Ministrul Muncii, despre creșterea vârstei de pensionare: „Doar dacă va crește semnificativ speranța de viață. Probabilitatea asta, din păcate pentru noi, este aproape zero”.
Filip Stan
09 dec. 2023, 15:01
Pensii 2024. Ce se întâmplă cu vârstă de pensionare, anunţ oficial de la ministerul Muncii
Simona Bucura Oprescu anunţă majorări semnificative pentru pensiile românilor în 2024. "Vom avea creşteri poate şi cu 80%"

Pensii 2024. Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a declarat, sâmbătă, într-un interviu pentru Alba24, că vârsta de pensionare nu va crește în România, pentru că este condiționată de creșterea speranței de viață, iar „probabilitatea asta, din păcate pentru noi, este aproape zero”.

„Există îngrijorare în România legată de creșterea vârstei de pensionare. Cum se va face acest lucru în viitor și cum va fi corelată cu creșterea speranței de viață? Concret cine calculează acest indicator?” a fost întrebată Simona Bucura-Oprescu.

„În primul rând trebuie să știți că aceasta este o garanție că vârsta de pensionare în România nu va crește arbitrar, ad-hoc, în funcție de guvernele care vor fi la guvernare. Deci ați văzut că am introdus în lege un articol care prevede că vârsta de pensionare nu va putea crește decât dacă crește în mod semnificativ speranța de viață.

Noul tip de pensie apărut în 2024 în România. Ce români vor beneficia de mai mulți bani de la stat
Probabilitatea asta, din păcate pentru noi, este aproape zero. Prin urmare, vârsta de pensionare în România nu va crește.

Singura vârstă de pensionare care crește este, în baza noii legi, este vârsta de pensionare pentru femei, dar care, a fost o condiție la impuse și nu la liber-alese.

A fost deja o condiționalitate care a venit din PNRR-ul negociat de guvernele de dreapta din 2021, pe care noi am îndulcit-o pentru românce, cu cele două măsuri complementare.

Am echilibrat prin perioada de creștere copil, stagiul de cotizare contributiv, respectiv pentru fiecare copil se reduce vârsta de pensionare cu șase luni”, a declarat ministrul Muncii.

Simona Bucura-Oprescu a precizat că până în 2030 vârsta de pensionare pentru femei va fi 63 de ani, iar până în 2035 va trebui să ajungă la 65 de ani.

Legea 360/2023, publicată în Monitorul Oficial luni, își propune să remedieze discrepanțele dintre beneficiarii sistemului public de pensii pentru a restabili încrederea în acest sistem. Se subliniază că prioritatea sistemului de pensii este să asigure un nivel decent de trai pentru pensionari, păstrând în același timp sustenabilitatea financiară.

Citește și: Vești uriașe pentru o categorie de pensionari! Cine sunt bătrânii care primesc pensie cu 70% mai mare. Anunțul făcut de Casa de Pensii

În linii generale, legea va deveni efectivă la 1 septembrie 2024. Cu toate acestea, anumite prevederi vor fi aplicabile începând cu 1 ianuarie 2024: opțiunea de a continua activitatea după vârsta standard de pensionare până la 70 de ani va fi disponibilă începând de la 1 ianuarie, majorarea punctului de pensie va avea loc de la începutul anului, iar termenul de contestare a deciziilor caselor teritoriale de pensii (45 de zile) se va aplica tot începând de atunci.

Pensii 2024. Noua lege reglementează modalitățile de acordare a pensiilor pentru limită de vârstă, anticipată, de invaliditate și de urmaș.

Aceasta stabilește că vârsta standard pentru pensionare este de 65 de ani, iar stagiul minim de contribuție este de 15 ani pentru bărbați și femei. De asemenea, stagiul complet de contribuție este de 35 de ani atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

Pensii 2024. Se schimbă modul de calcul

De asemenea, legea modifică modul de calcul al pensiilor. Mai exact, valoarea pensiei se va determina prin înmulțirea numărului total de puncte acumulate de asigurat cu valoarea punctului de referință. Valoarea acestui punct de referință reprezintă raportul dintre valoarea actuală a punctului de pensie și media stagiilor de cotizare conform legislației anterioare, care era de 25.

Legea recentă prevede și majorarea în 2024 a punctului de pensie cu 13,8%, ajungând la valoarea de 2.032 de lei la 1 ianuarie. Astfel, valoarea punctului de referință va fi de 81 de lei.

În continuare, în următorii ani, valoarea punctului de referință va crește anual conform ratei medii anuale a inflației, la care se va adăuga 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut.

De asemenea, toate pensiile stabilite în cadrul sistemului actual de pensii vor fi recalculate folosind noile reguli, iar pensiile recalculate nu vor putea fi mai mici decât cele anterioare.

De asemenea, pentru fiecare an realizat peste 25 de ani de cotizare contributivă, se vor acorda puncte suplimentare, denumite puncte de stabilitate, astfel:

– 0,5 puncte pentru fiecare an peste 25 de ani

– 0,75 puncte pentru fiecare an peste 30 de ani

– 1 punct pentru fiecare an peste 35 de ani

Femeile care au atins stagiul complet de cotizare contributivă și au crescut copii până la vârsta de 16 ani vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu perioade variind între șase luni și trei ani și jumătate, în funcție de numărul de copii. Astfel, cea mai mică reducere a vârstei de pensionare, de șase luni, se va aplica femeilor care au crescut un singur copil, iar cea mai mare, de trei ani și jumătate, pentru femeile care au născut și crescut cel puțin șapte copii.

În ceea ce privește pensia anticipată, cei care au acumulat cinci ani de vechime peste stagiul complet de cotizare contributivă vor putea ieși la pensie cu cel mult cinci ani înainte de atingerea vârstei standard de pensionare, adică la 60 de ani.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Gigi Becali vrea să desființeze festivalul Untold: „Nu vreau sataniști și nebuni cu muzica!”
Fanatik.ro
Doi români ajunși la all-inclusive în Turcia au avut parte de o experiență neașteptată. „Nu mi-am imaginat că vom primi așa ceva”. Cât au plătit pentru patru zile
Capital.ro
Mașinile au interzis! Amenda este de 10.000 de lei. E lege în România
Playtech.ro
Laura Cosoi a născut: Prima imagine cu proaspăta mămică și bebelușul ei! Ce nume special a ales
DailyBusiness
ATENȚIE! CNPP a publicat LISTA veniturilor în funcție de care românii vor primi mai mulți bani
Adevarul
Greva minerilor care l-a cutremurat pe Ceaușescu. Cum s-a schimbat Valea Jiului, după epoca de aur a cărbunelui VIDEO
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Cum să cureți rapid cuptorul cu microunde. Ingredientele costă mai puțin de 6 lei
Ego.ro
Antonia, o nouă imagine ADORABILĂ cu fiica ei, Maya. Cât de mult SEAMĂNĂ cele două
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
Criminalul din Brăila nu se mai poate STĂPÂNI! Anchetatorii sunt șocați de comportamentul lui. Ce face ori de câte ori aude numele victimei, dezvăluiri
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Până când pot depune pensionarii adeverințele de sporuri la Casa de Pensii! Daniel Baciu a dat termenul final
Capital.ro
Nu te vom uita! A murit cea mai iubită actriță. Marea doamnă a făcut accident vascular cerebral
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
stirilekanald.ro
Noi ipoteze în cazul crimei de la Brăila! Soțul doctoriței ucise, primele declarații după tragedia din cabinetul stomatologic
substantial.ro
Incident Controversat la Ceremonia de Inaugurare din Turcia: Erdogan Lovește un Copil pe Scenă
MediaFlux
ROMÂNII primesc 1.281 de LEI de la STAT. DREPT GARANTAT pentru PENSIONARI
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!