Pensii 2024. Ce se întâmplă cu vârstă de pensionare, anunţ oficial de la ministerul Muncii

Ministrul Muncii, despre creșterea vârstei de pensionare: „Doar dacă va crește semnificativ speranța de viață. Probabilitatea asta, din păcate pentru noi, este aproape zero”.
Filip Stan
09 dec. 2023, 15:01
Pensii 2024. Ce se întâmplă cu vârstă de pensionare, anunţ oficial de la ministerul Muncii
Simona Bucura Oprescu anunţă majorări semnificative pentru pensiile românilor în 2024. "Vom avea creşteri poate şi cu 80%"

Pensii 2024. Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a declarat, sâmbătă, într-un interviu pentru Alba24, că vârsta de pensionare nu va crește în România, pentru că este condiționată de creșterea speranței de viață, iar „probabilitatea asta, din păcate pentru noi, este aproape zero”.

„Există îngrijorare în România legată de creșterea vârstei de pensionare. Cum se va face acest lucru în viitor și cum va fi corelată cu creșterea speranței de viață? Concret cine calculează acest indicator?” a fost întrebată Simona Bucura-Oprescu.

„În primul rând trebuie să știți că aceasta este o garanție că vârsta de pensionare în România nu va crește arbitrar, ad-hoc, în funcție de guvernele care vor fi la guvernare. Deci ați văzut că am introdus în lege un articol care prevede că vârsta de pensionare nu va putea crește decât dacă crește în mod semnificativ speranța de viață.

Noul tip de pensie apărut în 2024 în România. Ce români vor beneficia de mai mulți bani de la stat
Probabilitatea asta, din păcate pentru noi, este aproape zero. Prin urmare, vârsta de pensionare în România nu va crește.

Singura vârstă de pensionare care crește este, în baza noii legi, este vârsta de pensionare pentru femei, dar care, a fost o condiție la impuse și nu la liber-alese.

A fost deja o condiționalitate care a venit din PNRR-ul negociat de guvernele de dreapta din 2021, pe care noi am îndulcit-o pentru românce, cu cele două măsuri complementare.

Am echilibrat prin perioada de creștere copil, stagiul de cotizare contributiv, respectiv pentru fiecare copil se reduce vârsta de pensionare cu șase luni”, a declarat ministrul Muncii.

Simona Bucura-Oprescu a precizat că până în 2030 vârsta de pensionare pentru femei va fi 63 de ani, iar până în 2035 va trebui să ajungă la 65 de ani.

Legea 360/2023, publicată în Monitorul Oficial luni, își propune să remedieze discrepanțele dintre beneficiarii sistemului public de pensii pentru a restabili încrederea în acest sistem. Se subliniază că prioritatea sistemului de pensii este să asigure un nivel decent de trai pentru pensionari, păstrând în același timp sustenabilitatea financiară.

Citește și: Vești uriașe pentru o categorie de pensionari! Cine sunt bătrânii care primesc pensie cu 70% mai mare. Anunțul făcut de Casa de Pensii

În linii generale, legea va deveni efectivă la 1 septembrie 2024. Cu toate acestea, anumite prevederi vor fi aplicabile începând cu 1 ianuarie 2024: opțiunea de a continua activitatea după vârsta standard de pensionare până la 70 de ani va fi disponibilă începând de la 1 ianuarie, majorarea punctului de pensie va avea loc de la începutul anului, iar termenul de contestare a deciziilor caselor teritoriale de pensii (45 de zile) se va aplica tot începând de atunci.

Pensii 2024. Noua lege reglementează modalitățile de acordare a pensiilor pentru limită de vârstă, anticipată, de invaliditate și de urmaș.

Aceasta stabilește că vârsta standard pentru pensionare este de 65 de ani, iar stagiul minim de contribuție este de 15 ani pentru bărbați și femei. De asemenea, stagiul complet de contribuție este de 35 de ani atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

Pensii 2024. Se schimbă modul de calcul

De asemenea, legea modifică modul de calcul al pensiilor. Mai exact, valoarea pensiei se va determina prin înmulțirea numărului total de puncte acumulate de asigurat cu valoarea punctului de referință. Valoarea acestui punct de referință reprezintă raportul dintre valoarea actuală a punctului de pensie și media stagiilor de cotizare conform legislației anterioare, care era de 25.

Legea recentă prevede și majorarea în 2024 a punctului de pensie cu 13,8%, ajungând la valoarea de 2.032 de lei la 1 ianuarie. Astfel, valoarea punctului de referință va fi de 81 de lei.

În continuare, în următorii ani, valoarea punctului de referință va crește anual conform ratei medii anuale a inflației, la care se va adăuga 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut.

De asemenea, toate pensiile stabilite în cadrul sistemului actual de pensii vor fi recalculate folosind noile reguli, iar pensiile recalculate nu vor putea fi mai mici decât cele anterioare.

De asemenea, pentru fiecare an realizat peste 25 de ani de cotizare contributivă, se vor acorda puncte suplimentare, denumite puncte de stabilitate, astfel:

– 0,5 puncte pentru fiecare an peste 25 de ani

– 0,75 puncte pentru fiecare an peste 30 de ani

– 1 punct pentru fiecare an peste 35 de ani

Femeile care au atins stagiul complet de cotizare contributivă și au crescut copii până la vârsta de 16 ani vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu perioade variind între șase luni și trei ani și jumătate, în funcție de numărul de copii. Astfel, cea mai mică reducere a vârstei de pensionare, de șase luni, se va aplica femeilor care au crescut un singur copil, iar cea mai mare, de trei ani și jumătate, pentru femeile care au născut și crescut cel puțin șapte copii.

În ceea ce privește pensia anticipată, cei care au acumulat cinci ani de vechime peste stagiul complet de cotizare contributivă vor putea ieși la pensie cu cel mult cinci ani înainte de atingerea vârstei standard de pensionare, adică la 60 de ani.

DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Orașul surpriză din România care a trecut printr-o schimbare la față. E printre cele mai bogate din țară, construiește pe bandă rulantă și atrage fonduri cu o forță de nedescris. E la zi cu tot ce e nou și frumos. Până și transportul public este exclusiv electric
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Anunț oficial de la Guvern! Probleme rezolvate, vești importante pentru români!
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Schimbare pentru permisul auto. Va fi ZERO. Guvernul României dă lege nouă
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Selly încurajează tinerii să participe la alegeri: „Este modul vostru de a ține democrația în viață”
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni