Vouchere energie 2024. Cum se facturează consumul de energie de la 1 ianuarie 2024. Anunţ oficial despre plafonarea tarifelor

Schema de plafonare a preţului la energie ne-a costat anul trecut 15 miliarde de lei, anul acesta ne va costa nouă miliarde de lei, iar anul viitor, în jur de trei.
Filip Stan
04 dec. 2023, 11:40
Vouchere energie 2024. Cum se facturează consumul de energie de la 1 ianuarie 2024. Anunţ oficial despre plafonarea tarifelor
Data limită până la care poţi face cerere pentru plafonarea preţurilor la energie şi gaz. Ce se întâmplă cu chiriaşii

Vouchere energie 2024. Ministrul Energiei Sebastian Burduja a afirmat că schema de plafonare a preţului la energie a costat România anul trecut 15 miliarde de lei, în această iarnă va costa nouă miliarde de lei, iar anul viitor aproximativ trei miliarde de lei, informează News.ro.

,
„Preţul gazelor şi energiei electrice a scăzut faţă de vârful crizei energetice. Această schemă ne costă mai puţin. Dacă acum un an a costat la 15 miliarde de lei, anul acesta ne va costa în jur de nouă şi anul viitor, în jur de trei. De ce am insistat să păstrăm schema de compensare – plafonare, tocmai că evoluţiile în piaţa globală sunt impredictibile, e un conflict în Ucraina, e un conflict în Orientul Mijlociu, nu ştiu ce va face Iranul sau Arabia Saudită, dacă acest conflict se va extinde. Şi atunci decât să-i supui pe români unei presiuni, unei incertitudini din perspectiva preţului la factură e o schemă care funcţionează, e asigurat al patrulea cel mai ieftin gaz din Uniunea Europeană pentru consumatorul român şi aproximativ cinci milioane de gospodării au plătit 35 de lei la curent electric pe lună”, a explicat Sebastian Burduja, duminică la Prima News, întrebat dacă rămâne subvenţia pentru preţul la energie în condiţiile în care sunt probleme la buget sau cu ţinta de deficit.

România va deveni un mare jucător în Europa. Burduja anunţă proiectul care aduce 20 de miliarde de euro țării noastre

El a fost întrebat care este suma pe care o alocă România de la bugetul de stat pentru această plafonare. „Vă spuneam, anul ăsta a undeva la nouă miliarde de lei. Acum, în total, schema a costat undeva la 21-22 miliarde de lei. E adevărat, trebuie să ştim cu toţii diferenţa între preţul la factură şi preţul din piaţă a fost şi este suportată de furnizori şi furnizorii vin către Ministerul Energiei şi către Ministerul Muncii şi sunt cele două ministere care decontează aceste facturi după validare de către ANRE, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul energiei şi ne spun aveţi să ne daţi bani. Avem să le dăm bani, în momentul ăsta doar Ministerul Energiei are undeva la 1,8 miliarde de lei datorie către furnizori. Furnizorii s-au dus către bănci, au făcut credite, au costuri cu dobânzile, au o expunere destul de mare în sectorul bancar, deci e o situaţie care nu e uşor de gestionat, dar cred că în următoarele luni putem să o degrevăm şi mizăm pe faptul că la început anului viitor, cu un nou buget, vom putea să recuperăm din aceste sume datorate”, a mai precizat ministrul Energiei.

Vouchere energie 2023. Greşeala care îi lasă pe români fără bani de facturi

Vouchere energie 2023. Cardurile pentru achitarea facturilor la energie au fost alimentate cu 700 de lei. Conform informațiilor furnizate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), peste 2,4 milioane de cetățeni români au beneficiat de fondurile disponibile pe carduri.

Această schemă de compensare acoperă o gamă largă de surse de încălzire a locuințelor. Vorbim despre energia electrică, energia termică furnizată la nivel centralizat, butelii de gaz, lemne de foc și butan. Dar și pentru cărbune, peleți, păcură și diferite tipuri de combustibili lichizi sau solizi.

Sprijinul pentru compensarea facturilor la energie se acordă categoriilor de beneficiari eligibili pe baza listelor comunicate de către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) și verificate de Ministerul de Finanțe, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Telecomunicații și Agenția Naționale de Administrare Fiscală.

Vouchere facturi 2023. Aproape 400.000 de români primesc 700 de lei cu întârziere, abia se tipăresc cardurile de energie

Vouchere facturi 2023. Cardurile sunt emise și distribuite de Compania Națională Poșta Română, instituție care asigură și furnizarea de informații către public privind emiterea, distribuirea și utilizarea cardurilor de energie, inclusiv cu privire la sesizările formulate. Aceste informații, inclusiv motivul pentru care o persoană nu a primit cardul de energie, pot fi aflate la call-center-ul C.N. Poșta Română: 0319966.

Valabilitatea cardurilor de energie:

Atât cardurile aferente primei tranșe, cât și cele aferente celei de a doua tranșe, pot fi folosite până la data de 27 decembrie 2023.

Cine beneficiază de ajutor la energie:

Pensionari cu venitul sub 2000 de lei, inclusiv,Pensionari de invaliditate cu venitul sub 2000 de lei, inclusiv,Persoane cu handicap grav, accentuat sau mediu cu venitul sub 2000 de lei, inclusiv,Familie cu alocație de susținere,Familie/ persoană cu ajutor social.

Clarificare: media venitului lunar pe membru de familie nu poate depăși 2.000 de lei.

Vouchere energie 2023. Ce servicii sunt acoperite prin Programul “Cardul de energie”:

Cardul de energie acordă beneficiarilor posibilitatea achitării facturilor curente sau restante pentru:

energie electrică, energie termică în sistem centralizat,butelie cu GPL propan pentru încălzire (exclus butelie GPL butan pentru uz casnic – gătit),gaze,lemne pentru foc (lemn rotund și despicat de lucru cu diametrul la capătul gros de maximum 24 cum, resturi de lemn, tocătură provenită din lemn etc.),păcură, peleți și alte materiale doar pentru încălzire (de pildă, apă geotermală, cărbune, brichete rumeguș).

Vouchere facturi 2023. Acte necesare pentru plată:

  • cardul de energie valabil, primit prin Poșta Română,
    actul de identitate al beneficiarului de sprijin,
    factura curentă sau restantă. Sau, în cazul unora dintre servicii: alt document justificativ care face dovada datoriei curente şi/sau restante faţă de furnizorul de energie şi/sau, după caz, faţă de asociaţia de proprietari/locatari (înștiințare de plată, certificat de validare a datoriei, bonuri fiscale).

„Cardurile pentru achitarea facturilor la energie acordate persoanelor vulnerabile pot fi utilizate ca instrumente de plată de două luni şi jumătate, timp în care am monitorizat permanent derularea programului, împreună cu reprezentanţii Companiei Naţionale Poşta Română, şi am căutat permanent soluţii de îmbunătăţire a implementării.

Pensii 2024. Cele trei formule de recalculare a pensiilor, cine pierde, cine câştigă

Obiectivul nostru principal este ca beneficiarii să se poată folosi de banii acordaţi prin intermediul cardului de energie, iar utilizarea acestuia să fie cât mai simplă şi rapidă”, a declarat ministrul Marcel Boloş.

Boloș a afirmat că reglemenatările adoptate în ședința de Guvern sunt menite să rezolve anumite situații întâlnite în timpul implementării programului. Astfel încât, toți cei eligibili pentru acest sprijin să poată beneficia de el.

Spynews
Care sunt cerințele lui Maluma pentru a cânta la Neversea. Artistul a venit însoțit de 40 de persoane
Bzi.ro
Brigitte și Florin Pastramă, condamnați penal! Ce au decis judecătorii în dosarul măștilor
Fanatik.ro
Felul românesc de mâncare pe care spaniolii au început să-l adore. Cei care îl gustă vor neapărat rețeta
Capital.ro
România devine o MARE FORȚĂ în Europa. Planul care se pregătește CHIAR ACUM: Va fi noul combustibil
Playtech.ro
ȘOC! Lidia Buble, cea mai FIERBINTE apariție pe plajă. A lăsat TOT la vedere, a încins atmosfera
DailyBusiness
Clarificări în scandalul Drugtest! Informații importante pentru toți șoferii!
Adevarul
Ce părere aveau Hitler și comandanții germani despre români: „Cu românii nu se poate face nimic“
Spynews
CFR Călători, vești bune pentru români! S-au anunțat reduceri de 20%
Spynews
Star Matinal. Joaquin Bonilla, decizia care i-a schimbat viața. A lăsat Mexiul pentru a se muta în România: „Am primit un mail” / VIDEO
Evz.ro
Scumpiri în mijlocul vacanței. Taxa care afectează bugetele de călătorie
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?
Cancan.ro
Rezultate BAC 2024. 8.000 de elevi au picat examenul. Anunţ oficial de la minister
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
O femeie s-a aruncat cu propriul copil de pe acoperișul unui bloc! Mama și-a explicat gestul extrem într-un bilet de adio
Capital.ro
Interdicție impusă PRIN LEGE în România. Toți cei cu animale trebuie să respecte: SANCȚIUNE maximă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Ambasada SUA la București celebrează 30 de ani de la lansarea filmului „Forrest Gump”
MediaFlux
JOE BIDEN, ÎNLOCUIT! Cine îi IA LOCUL
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!