Război în Orientul Mijlociu. Zeci de tancuri israeliene au intrat luni în sudul Fâşiei Gaza asediate, unde armata îşi extinde ofensiva terestră împotriva Hamas, în pofida prezenţei a sute de mii de civili şi a tensiunilor tot mai mari din regiune, relatează AFP.
Angajată din 27 octombrie într-o ofensivă terestră în nordul Fâşiei Gaza, armata israeliană şi-a intensificat raidurile aeriene în sud de la reluarea luptelor, la 1 decembrie, după un armistiţiu de şapte zile, anunţând că îşi extinde acum operaţiunile „în întreaga Fâşie Gaza”.
„Armata operează acolo unde Hamas are bastioane”, a declarat duminică seara purtătorul său de cuvânt Daniel Hagari.
Luni, zeci de tancuri, transportoare de trupe şi buldozere israeliene au intrat în sudul Fâşiei Gaza, în apropiere de marele oraş Khan Younes, au declarat martori oculari pentru AFP.
Între timp, mai multe zone de tensiune în Orientul Mijlociu îngrijorează comunitatea internaţională, după incidentele de duminică din Marea Roşie şi din Irak, în timp ce violenţele s-au intensificat de la începutul războiului în Cisiordania ocupată şi la frontiera dintre Israel şi Liban.
Război în Orientul Mijlociu. Bombardamente intense în Gaza după încetarea armistiţiului. Hamas spune că sunt peste 100 de morţi.
Război în Orientul Mijlociu. Duminică seară, o lovitură asupra unei intrări a spitalului Kamal Adwan din nordul Fâşiei Gaza a ucis mai multe persoane, potrivit agenţiei palestiniene Wafa. Guvernul Hamas a acuzat armata israeliană de o „încălcare gravă” a dreptului umanitar internaţional. Armata nu a confirmat aceste informaţii.
Israelul acuză Hamas, clasificată drept organizaţie teroristă de către Statele Unite, Uniunea Europeană şi Israel, că şi-a instalat infrastructura în sau sub spitale din Fâşia Gaza şi că foloseşte civilii ca scuturi umane.
Ministerul Sănătăţii al Hamas a declarat duminică că 15.523 de persoane, dintre care 70% femei şi copii, au fost ucise de la începutul bombardamentelor israeliene asupra Fâşiei Gaza, efectuate ca răspuns la atacul sângeros lansat de mişcarea islamistă palestiniană împotriva Israelului la 7 octombrie. În Israel, atacul a ucis 1.200 de persoane, majoritatea civili, potrivit autorităţilor. Ca represalii, Israelul a declarat război Hamas şi a promis că va distruge mişcarea islamistă, care se află la putere în teritoriu din 2007.
Armata israeliană a anunţat luni că trei soldaţi au fost ucişi duminică în nordul Fâşiei Gaza, ceea ce ridică numărul total la 75 de soldaţi ucişi de la începutul ofensivei terestre. În total, 401 soldaţi israelieni au fost ucişi de la 7 octombrie, potrivit armatei.
În plus, potrivit armatei, 137 de ostatici răpiţi în Israel la 7 octombrie se află încă în mâinile Hamas sau ale unor grupări afiliate, după ce, în timpul armistiţiului, au fost eliberaţi 105 ostatici, dintre care 80 în schimbul a 240 de palestinieni deţinuţi de Israel.
Război în Orientul Mijlociu. Israelul se focusează pe KHAN YOUNES
În sudul teritoriului, lovituri masive au vizat începând de vineri Khan Younes şi împrejurimile, unde în fiecare zi armata avertizează în pliante lansate în anumite cartiere că un „atac teribil este iminent” şi ordonă locuitorilor să plece.
Duminică, locuitorii au fugit din oraş pe jos, înghesuiţi în căruţe sau în maşini, cu bunurile îngrămădite pe capote, potrivit unor imagini filmate de AFP.
De la începutul războiului, sute de mii de locuitori ai Fâşiei Gaza s-au adunat în sud, fugind de lupte sau răspunzând la ordinele armatei israeliene, care controlează în prezent mai multe sectoare din nord.
Angajată OMS și familia ei, uciși în Fâşia Gaza! Femeia a murit cu bebelușul său de șase luni în brațe: „Nu am cuvinte pentru a descrie durerea noastră”
În timp ce majoritatea spitalelor din nord sunt nefuncţionale, cele din sud sunt cufundate în haos, copleşite de numărul de răniţi, fără electricitate şi fără rezerve de combustibil pentru a face să funcţioneze generatoarele. La spitalul Nasser din Khan Younes, cel mai mare din sudul Fâşiei Gaza, după fiecare explozie sosesc noi răniţi şi noi cadavre, uneori fără ca cineva să le identifice.
Duminică, armata israeliană a anunţat că a efectuat „aproximativ 10.000 de lovituri aeriene” asupra Gaza de la începutul războiului.
Aceste lovituri au distrus sau deteriorat mai mult de jumătate din locuinţe, potrivit ONU, al cărui secretar general, Antonio Guterres, a spus că este vorba despre „un dezastru umanitar monumental”. Nevoile sunt imense în acest teritoriu care se află sub asediu total din partea Israelului din 9 octombrie, unde 1,8 milioane de persoane, dintr-o populaţie de 2,4 milioane, au fost strămutate din cauza războiului, potrivit ONU.
Cu excepţia armistiţiului de şapte zile care a permis intrarea din Egipt a sute de camioane cu ajutoare umanitare, punctul de trecere a frontierei de la Rafah nu este deschis decât parţial, pentru a permite trecerea câtorva camioane sau evacuarea unui număr foarte limitat de străini.
Fără a pune în discuţie dreptul aliatului său „de a se apăra” împotriva Hamas, Statele Unite au avertizat Israelul să aibă grijă la numărul victimelor civile. „Prea mulţi palestinieni nevinovaţi au fost ucişi”, a insistat în weekend vicepreşedinta Kamala Harris, alarmată de imaginile „devastatoare” din Gaza. Ea a cerut Israelului „să facă mai mult pentru a proteja civilii nevinovaţi”.
La începutul zilei de luni, armata israeliană a lansat, de asemenea, operaţiuni în diferite sectoare din Cisiordania, teritoriu palestinian ocupat de Israel din 1967, în special în Jenin, unde au fost desfăşurate aproximativ 30 de vehicule militare, potrivit agenţiei palestiniene Wafa.
Război în Orientul Mijlociu. ATACURI ASUPRA SOLDAŢILOR SUA DIN REGIUNE
În paralel cu războiul dintre Israel şi Hamas, Statele Unite au constatat o creştere a atacurilor împotriva soldaţilor, bazelor şi aliaţilor lor din Orientul Mijlociu, cu excepţia perioadei de armistiţiu.
Duminică, un distrugător american a doborât trei drone în timp ce acorda asistenţă unor nave comerciale în Marea Roşie vizate de atacuri din Yemen, a anunţat Washingtonul, denunţând „o ameninţare directă” la adresa securităţii maritime.
Anterior, rebelii houthi, susţinuţi de Iran, au anunţat că au desfăşurat o „operaţiune” împotriva „navelor israeliene în strâmtoarea Bab el-Mandeb”, o cale navigabilă strategică care leagă Marea Roşie de Golful Aden, ca represalii la bombardamentele israeliene în Fâşia Gaza.
În Irak, cinci combatanţi ai unei grupări armate pro-Iran, ţară care susţine Hamas, au fost ucişi duminică în provincia Kirkuk, în nordul ţării, de un bombardament, potrivit unui înalt responsabil din domeniul securităţii. Statele Unite au confirmat un „atac de autoapărare împotriva unei ameninţări iminente” în provincia Kirkuk.