Ce se întâmplă dacă mănânci prea multe portocale iarna. Greşeala pe care o fac mulţi români

Sărace în calorii, dar bogate în nutrienți, portocalele au devenit din ce în ce mai consumate. Acestea contibuie la întărirea sistemului imunitar și chiar previn apariția ridurilor. Cu toate că aduc o mulțime de beneficii în organism, acestea trebuie consumate moderat, în funcție de vârstă şi afecţiuni.
Alina Costache
05 dec. 2023, 10:45
Ce se întâmplă dacă mănânci prea multe portocale iarna. Greşeala pe care o fac mulţi români

Portocalele se numără printre cele mai consumate fructe din România, datorită gustului lor, dar și proprietăților pe care le au. Portocalele sunt o sursă importantă de nutrienţi şi fibre și, totodată, au nenumărate beneficii pentru sistemul imunitar.

Portocalele, cu beneficiile lor bogate de vitamina C și antioxidanți, sunt adorate de mulți, mai ales în sezonul rece. Cu toate acestea, ca în cazul oricărui aliment, consumul excesiv poate duce la consecințe neplăcute. Iată ce poți păți dacă te lași prins în capcana de a consuma prea multe portocale, greșeala pe care mulți o fac, mai ales în perioada Sărbătorilor de Iarnă.
Rețeta pe care cele mai iscusite gospodine au încercat să o țină secretă! Prăjitură „Albă ca Zăpada”, cea mai delicioasă variantă pentru masa de Crăciun
Portocalele sunt recunoscute pentru multiplele lor beneficii pentru sănătate, de la întărirea sistemului imunitar în sezonul rece până la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ. Aceste fructe conțin antioxidanți și flavonoide cu proprietăți antiinflamatorii, anticancerigene și beneficii pentru sănătatea creierului.

Unde duce consumul excesiv de portocale
Probleme digestive: Consumate în exces, portocalele pot provoca balonare, crampe și dureri de stomac. Aceste efecte pot fi cauzate de conținutul ridicat de fibre al fructului.

Exces de fibre: O singură portocală furnizează peste 100% din aportul zilnic recomandat de vitamina C, dar și o cantitate semnificativă de fibre. Consumul excesiv de fibre poate duce la balonare, gaze, diaree și disconfort digestiv, potrivit click.ro

Interacțiune cu afecțiuni gastrointestinale: Persoanele cu arsuri la stomac sau reflux gastroesofagian (GERD) ar trebui să fie atente la consumul de portocale, deoarece aceste fructe pot agrava simptomele.

Risc de deficiențe nutritive: Fibrele consumate în exces pot afecta absorbția fierului, zincului, calciului și a altor minerale, crescând riscul de deficiențe nutriționale.

Recomandări și limite
Doză zilnică recomandată. Consumul zilnic recomandat de portocale este de 2.000 de miligrame. Depășirea acestei limite poate duce la complicații digestive și potențiale deficiențe nutriționale.

Varietate în dieta cu fructe. Diversificarea surselor de fibre și nutrienți este importantă. Consumul excesiv de portocale poate duce la limitarea aportului de alte alimente esențiale pentru o dietă echilibrată.

Atenție la consumul de fibre. Persoanele care au un aport ridicat de fibre din diverse surse ar trebui să monitorizeze cantitățile consumate pentru a evita problemele digestive.

În concluzie, portocalele sunt o alegere sănătoasă atunci când sunt consumate cu moderație. Fiind conștient de limitele zilnice și adaptându-ți dieta la nevoile tale individuale, poți bucura de beneficiile acestei delicioase fructe fără a pune în pericol sănătatea ta digestive sau nutrițională.

Dr. Denisa Zaharia: Portocalele pot avea coaja tratată chimic

În ciuda proprietăților pe care portocalele le au, ele sunt interzise mai multor categorii de persoane. Dr. Denisa Zaharia, medic de familie a vorbit despre acest aspect. Potrivit acesteia, persoanele care suferă de reumatism trebuie să consume cantități mici de portocale, sau să le evite complet, în contextul în care natura acidă a sucului poate să accentueze simptomele artritei.

Totodată, medicul a adăugat că nici coaja portocalei nu este atât de sigură. Dr. Denisa Zaharia susține că aceasta poate  fi tratată chimic pentru conservare îndelungată ori pentru colorare. Acest lucru poate fi observat în funcție de textură.

Mai exact, coaja de portocală tratată chimic este una lipicioasă. Totodată, în cazul în care folosiți un șervețel, aceatsta va lăsa rme roşiatice-portocalii, iar în cazul substanţelor de conservare, e posibil ca acestea să fie gălbui-cenuşii. În acest context, medicul recomandă consumatorilor ca mai bine să se abțină în a folosi coaja de portocală.

„Sunt persoane care trebuie să le consume în cantităţi mici sau deloc. Este vorba despre cei care suferă de reumatism deoarece natura acidă a sucului poate să accentueze simptomele artritei. De asemenea, şi coaja fructului trebuie folosită cu atenţie pentru că poate fi tratată chimic pentru conservare îndelungată ori pentru colorare.

Adevărul despre cojile de portocală

De obicei, substanţele chimice de pe coaja portocalelor sunt lipicioase şi lasă pe un şerveţel urme roşiatice-portocalii, iar în cazul substanţelor de conservare, e posibil ca acestea să fie gălbui-cenuşii.

Dacă există dubii asupra acestui lucru, e mai bine ca acestea să nu fie folosite”, spune dr. Denisa Zaharia, medic de familie, potrivit adevarul.ro.

De menționat este faptul că proprietățile pe care portocalele le au sunt destul de multe. Doar o simplă ceană de suc de portocoale, proaspăt stors, oferă aproximativ 72 mg de calciu. Totodată,  în afară de vitamina C şi calciu, portocalele sunt de asemenea o bună sursă de potasiu, vitamina A şi beta-caroten.

Obiceiurile-minune prin care vei trece peste iarnă fără niciun strănut! Cele mai bune metode prin care să îți crești sistemul imunitar

Portocalele ocupă locul trei în topul sucurilor naturale de fructe şi legume care conțin cea mai mare cantitate de vitamina C. Locul 1 este ocupat de sucul de cătină, care, pentru 100 de g de produs conține 266 de mg de vitamina C.

Pe locul doi este situat sucul de lămâie, în cazul căruia, la 100 g de produs avem 53mg de vitamina C. Sucul de portocale are la rândul lui 50,95 mg de vitamina C, la 100 de g de produs.

Beneficiile portocalelor pentru sănătate

Portocalele sunt fructe ce reglează și scad semnificativ riscul de infecție cu boli cardiovasculare. Astfel, acest fruct menține inima sănătoasă. Consumul zilnic de portoclae reduce semnificativ riscul de accident vascular ischemic în cazul femeilor, datorită potasiului crescut din ele.

Fibrele, potasiul, vitamina C şi colina din portocalele contribuie semnificativ la menţinerea stării generale de sănătate.

Citricele au posibile efecte anticancerigene

Un studiu arată că un consum regulat de portocale scade riscul de apariție a leucemiei. Și asta nu este tot. Portocalele previn cancerului colorectal.

Beneficiile portocalelor pentru frumusețe

Portocalele ajută producția de colagen și previn îmbătrânirea prematură a pielii.

Portocalele previn apariția acneei

Pentru că sunt fructe bogate în vitamina A, portocalele previn răspândirea bacteriilor şi virusurilor în organism. Tot vitamina A este frecvent utilizată în produsele cosmetice antiacneice.

DailyBusiness
Românii din Diaspora vor avea weekend întreg pentru a-și decide viitorul! Cum se vor desfășura alegerile parlamentare
Spynews
Elena Udrea rămâne în spatele gratiilor! Decizie de ultimă oră a Instanței Supreme
Bzi.ro
Gabriela Cristea a făcut celebra ciocolată din Dubai: „Ce frumos se vede cu aurul acesta!”
Fanatik.ro
Ele sunt zodiile care vor face schimbări radicale până la sfârșitul lunii. Se anunță multe transformări pentru acești nativi
Capital.ro
Reguli ITP 2024. Șoferii din România sunt obligați în termen de 30 de zile
Playtech.ro
Delia a AJUNS de nerecunoscut! Doamneee ce și-a făcut la față!!! Arată ca Loredana Groza
DailyBusiness
NU ajung veniturile de la o lună la alta! 99% dintre români lucrează PENTRU BANI!
Adevarul
După un an în armata lui Putin, un cetățean tadjik povestește cum îi păcălește Rusia pe mercenari
wowbiz.ro
Gabriela a murit într-un accident, iar soțul ei, pompier chemat la intervenție, a leșinat când a aflat
Spynews
Cât a mers darul la nunta lui Marian Mexicanu cu Ana Maria. Sute de invitați s-au distrat la petrecere
Spynews
22 de elevi și trei profesori morți! Autocarul cu care au plecat în excursie a luat foc / FOTO
Evz.ro
Documentul de care scapă mulți dintre cei care vor să se pensioneze. Data, 1 ianuarie 2025
Ego.ro
Denise Rifai, imagini de INFARCT! Cum a fost surprinsă după ce a renunțat la hainele office
Prosport.ro
FOTO. Ea e gimnasta sexy căreia bărbații i-au cerut apa în care a făcut baie!
kanald.ro
Accident teribil în Teleorman! Gabriela a murit la doar 40 de ani, după ce s-a ciocnit cu un alt șofer pe E70. Printre pompierii care au intervenit s-a aflat chiar soțul ei
Cancan.ro
Mihai Grama, un bărbat din Reghin, a dat lovitura cu o afacere unică în lume: 'Unii au râs de mine'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Se confiscă banii în România. Iei și amendă 10.000 lei. Obligație legală din 1 octombrie
StirileBZI
Aceste anvelope devin interzise de la 1 octombrie! Toți șoferii vor fi sancționați
Prosport.ro
Prodanca, atac dezlănțuit la Reghecampf: „Fotografii grotești din cluburi și interviuri date de amantă”
stirilekanald.ro
Ana-Maria Vasiliu l-a înșelat pe Gabriel?! Soacra a rupt tăcerea: "Nu te omoară nimeni degeaba"
substantial.ro
Marcel Ciolacu: Kelemen Hunor nu ar accepta funcţia de premier
MediaFlux
PENSIE mai MARE în OCTOMBRIE. LEGEA a intrat în vigoare
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cum se încasează șpaga la DSVSA Ilfov