Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat marţi, despre rezidenţiat, că din cele aproape 700 de locuri la Medicină de familie au rămas libere vreo 40, adică 6 % din totalul locurilor alocate. El a menţionat că sunt aproape 200 de locuri libere, şi chirurgie şi medicină de urgenţă, medicină de familie şi că s-au gândit la o soluţie rapidă ca în perioada imediat următoare aceste locuri să fie ocupate conform legii.
”Nu au rămas foarte multe locuri, din cele aproape 700 de locuri la Medicină de familie au rămas libere vreo 40 adică 6 % din totalul locurilor alocate medicinii de familie”, a spus ministrul.
El a precizat că sunt aproape 200 de locuri libere care înseamnă şi chirurgie şi medicină de urgenţă, medicină de familie.
”Ne-am gândit la o soluţie rapidă încât aceste în perioada imediat următoare aceste locuri să fie ocupate conform prevederilor legale în vigoare, încât să nu mai existe în practică locuri disponibile de pregătire rezidenţiat, inclusiv din specialităţi deficitare, care să nu fie ocupate de tinerii absolvenţi”, a mai spus ministrul Sănătăţii.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat marţi că România are în momentul de faţă o singură tranşă de vaccin anti-COVID de circa 1,2 milioane de doze, de la Moderna, adaptat tulpinelor de acum, care fusese plătit încă din anul 2020.
Ministrul Sănătăţii a declarat, întrebat câte vaccinuri mai are România, că nu au mai achiziţionat. ”Avem în momentul de faţă o singură tranşă de circa 1,2 milioane de doze de la Moderna, e vaccin adaptat tulpinelor de acum, e un vaccin care fusese plătit încă din anul 2020 ca şi avans la contractul iniţial. Este practic un vaccin care trebuia acum livrat pentru că fusese plătit cum vă spuneam în urmă cu mai bine de 2 ani”, a arătat Rafila.
Întrebat dacă există rezerve în spitale de echipamente pentru a nu mai fi luaţi prin surprindere, cum s-a întâmplat în pandemie, Rafila a arătat că în momentul de faţă există rezerve de materiale sanitare, echipamente de protecţie.
Ce poți să pățești dacă mănânci prea multe portocale. Greșeala făcută de mulți români de sărbători
”Cu siguranţă suntem mult mai bine pregătiţi şi aşa, ca o concluzie personală,pe măsură ce lucrurile au avansat oamenii au devenit tot mai antrenaţi, mai rezilienţi am văzut asta şi la Direcţiile de sănătate publică şi la unităţile sanitare care deserveau sistemul şi la medicii de familie. E clar că reducerea substanţială a mortalităţii în anul 2022 a fost şi rezultatul activităţii colegilor care au ştiut mult mai bine să gestioneze astfel de situaţii şi a mutat greutatea din zona asistenţei medicale spitaliceşti în zona asistenţei ambulatorii, ceea ce este un răspuns corect”, a mai spus ministrul Sănătăţii.