Fostul șef al LPF Mitică Dragomir ar fi achiziționat fără să știe detaliile de obținere, un teren pus în vânzare de către samsarii de terenuri din zone bune ale Capitalei săltați recent de DNA pentru fapte de fals în acte și alte infracțiuni de mare corupție, afirmă pentru autorul acestui material surse judiciare.
Potrivit acestora, una dintre pistele anchetatorilor s-ar îndrepta către un teren din Capitală, deținut și vândut cu acte false de către samsarii ridicați de DNA, și care se pare că ar aparține sau a aparținut la un moment dat lui Mitică Dragomir.
Sursele citate nu pot oferi alte detalii la acest moment, ancheta fiind una vastă, procurorii verificând modalitatea de intrare în posesie a acestor samsari de terenuri în cazul a peste 20 de imobile din Capitală.
Samsari arestați preventiv la cererea DNA
În dosar sunt vizați și notari, astfel că procurorii DNA au cerut Curții de Apel București arestare preventivă pentru 30 de zile a trei dintre samsarii din gruparea infracțională.
În cazul altor șapte inculpați, printre care și inculpatul Florin Bogdan, inspector în cadrul Direcției Generale de Impozite și Taxe Locale (D.G.I.T.L.) Sectorului 1, procurorii au luat măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, pentru abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
Instanța de fond a emis mandate de arestare preventivă pentru cei trei iar ancheta continuă cu identificarea tuturor terenurilor și a situațiilor juridice reale ale acestora.
Surse judiciare afirmă că cei trei arestați în acest dosar ar fi persoane apropiate de interlopi din Capitală. Este astfel vorba despre Cristian Valentin Gheorghe, Emanuel Nicușor Gheorghe și Gheorghe Ana Maria.
Potrivit surselor mai sus arătate se pare că liantul celor trei cu Dumitru Dragomir, fostul șef al Ligii Profesioniste de Fotbal, ar fi fost un alt inculpat.
Acesta se pare că era în strânsă legătură cu Emanuel Nicușor Gheorghe, în scopul obținerii de imobile pentru sine, dar și în scopul obținerii de sume de bani din vânzarea lor.
Rolul acestui inculpat era acela de a identifica și de a da ”ponturi” cu privire la existența unor terenuri abandonate ori fără moștenitori, în zona lacului Herăstrău, zonă în care locuiește inculpatul de foarte mult timp.
Totodată prin prisma relațiilor de prietenie cu Dumitru Dragomir – fost președinte LPF, acest inculpat a asigurat vânzarea unui teren la un preț avantajos către firma deținută de Dragomir Dumitru, pe acest teren fiind construit un ansamblu de locuințe de lux.
Pe timpul derulării cercetărilor, menționează sursele pentru autor, s-a stabilit că acest inculpat s-a aflat în legătură cu Emanuel Nicușor Gheorghe chiar și anul în 2022, pentru a discuta despre alte terenuri ce ar putea fi obținute pe nedrept, dar și pentru a discuta despre o vulnerabilitate legată de faptul că una din persoanele care avea cunoștință de caracterul infracțional al acțiunilor desfășurate ar fi anunțat organele judiciare despre acestea.
Dosarul pe scurt
În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care arată că în prezenta cauză se efectuează cercetări cu privire la comiterea, în perioada 2014-2023, de către mai multe persoane, printre care și inculpații menționați mai sus, a unor infracțiuni în vederea obținerii pe nedrept a unor imobile (24 terenuri), aflate în proprietatea statului, situate pe raza municipiului București (sectoarele 1 și 2).
În contextul menționat mai sus, inculpații G.A.M., G.E.N. și G.V.C. au constituit un grup infracțional organizat, la care ulterior au aderat și alte persoane, printre care și o parte dintre ceilalți inculpați, cercetați în prezenta cauză.
Ca și mod de operare, inculpații ar fi identificat inițial terenuri aflate în proprietatea statului ca urmare a dispunerii în trecut a unor măsuri de expropriere după care, prin întocmirea și folosirea unor sentințe civile judecătorești false, datate în anii 1997-2000, ar fi pretins în fața notarilor publici și a altor instituții de stat că au dobândit acele terenuri prin uzucapiune. Ulterior, aceștia ar fi solicitat emiterea actelor de dobândire a proprietății și înscrierea lor pe rolul fiscal ori intabularea funciară.
Sentințele respective ar fi fost redactate de către inculpați pe numele unor persoane cu o situație materială precară, ce nu ar fi avut niciun drept asupra terenurilor și cărora li s-ar fi indicat și ce anume să declare în fața autorităților referitor la modalitatea de dobândire a dreptului de proprietate asupra acestora.
În unul dintre cazuri, inculpații ar fi beneficiat de ajutorul notarului public și a inspectorului Bogdan Florin, din cadrul D.G.I.T.L. Sector 1, care nu și-ar fi îndeplinit atribuțiile de serviciu prevăzute de legislația primară și care ar fi permis dobândirea imobilului respectiv fără o minimă verificare a veridicității documentelor puse la dispoziție.
Ulterior, după înregistrarea frauduloasă a dreptului de proprietate pe numele persoanelor interpuse, terenurile ar fi fost vândute mai departe printr-un circuit complex, de spălare a banilor.
În prezent, pe multe dintre terenurile respective sunt construite ansambluri de locuințe ori clădiri de birouri. De precizat este faptul că, într-una dintre clădirile de birouri, funcționează sediul unei secții de poliție, pentru al cărei spațiu se plătește chirie și în prezent unuia dintre inculpați.
Profitul obținut de membrii grupului din tranzacționarea ulterioară a acelor terenuri depășește suma de 10 milioane de euro.