Un pui de carne care nu este sacrificat în 30 de zile, poate muri de infarct în 60 de zile: „N-am găsit nereguli legale, am găsit nereguli morale”

Un pui de carne crescut în 30 de zile e echivalentul unui bebeluș care a ajuns la 300 de kilograme la doar două luni.
Alina Costache
06 dec. 2023, 09:43
Un pui de carne care nu este sacrificat în 30 de zile, poate muri de infarct în 60 de zile: „N-am găsit nereguli legale, am găsit nereguli morale”
Cum arată viața unui pui de carne crescut în 30 de zile

Mai mult de 85% dintre puii broiler, adică pui crescuți pentru carne, din țara noastră sunt crescuți în doar 30 de zile, susține Daniel Ioniță, președintele asociației Free, organizație care se ocupă de promovarea drepturilor animalelor în România și îmbunătățirea vieții acestora, scrie Libertatea.

La noi în țară, 7 din 10 români care gătesc de mai multe ori pe săptămână folosesc pui, conform unui studiu, iar la nivel mondial, consumul a crescut cu cinci kilograme pe an pe locuitor în ultimele două decenii.

Asociația Free, alpturi de jurnalistul Dragoș Pătraru, a lansat o campanie de conștientizare a mediului în care sunt crescuți cei mai mulți pui din România.

„Sunt pui cu picioare dislocate, cu răni fiarte mari pe piept, tocmai pentru că iau foarte mult în greutate într-un timp foarte scurt și nu se pot ridica și nu pot merge corespunzător”, spune Daniel Ioniță, potrivit sursei citate.

Citește și: Carne de pui cu salmonella descoperită în România. Produsul a fost retras de la vânzare

Potrivit unui studiu, creșterea rapidă a puilor broiler este echivalentul unui bebeluș care după două luni de viață ar avea 300 de kilograme. Acest lucru este ilustrat metaforic și în videoclipul campaniei.

Imaginea prezentată nu este cunoscută de mulți români, spune Ioniță, iar ei consideră că „puiul obișnuit vine dintr-un mediu mult mai plăcut și că trăiește mult mai mult înainte săajungă pe farfuriile oamenilor”.

Viața puilor de carne este scurtă și dacă nu sunt sacrificați: „Dacă nu sunt uciși în 30 de zile, șansele sunt foarte mari ca ei să moară de infarct în 60 de zile”.

Asociația Free a lansat și un Raport de Responsabilitate în ceea ce priveșre creșterea ouilor. Raportul arată că rasele cu creștere mai rapidă necesită de 3 până la 5 ori mai multe antibiotice decât rasele cu creștere mai lentă, potrivit Alianței pentru salvarea antibioticelor.

Unul dintre principalele motive pentru care puii crescuți în fermele din țară au o mortalitate crescută este numărul foarte mare de animale în ferme, aproximativ 20 de pui pe metru pătrat ajung la două kilograme, potrivit asociației Free.

Imaginile filmate pentru campanie surprind puii dintr-o fermă din România, dar asociația nu menționează care este ferma, deoarece spune că „numele fermei public n-ar ajuta cu absolut nimic. Nu e problema fermei, pentru că, din păcate, orice fermier, în momentul ăsta, în România, care alege să facă un pic mai bine pentru pui, pierde în fața celorlalți concurenți și firma scade în venituri și poate chiar ajunge la faliment. Semnalul de alarmă pe care vrem să-l tragem este asupra celor din HoReCa”.

Conform Free, fermele românești respectă toate legile: „N-am găsit nereguli legale, am găsit nereguli morale”.

Citește și: Porci de Crăciun 2023. De unde poţi lua „marele alb” sau „mangaliţa” la preţ mai bun ca anul trecut. Cât costă „ceafa fără colesterol” adusă la uşă

Atât în România, cât și la nivel mondial, mai multe companii s-ai angajat în Raportul de Responsabilitate, adică din 2026, că nu vor mai vinde sau folosi deloc carne de pui provenită de la puii crescuți rapid. Printre acestea se numără Selgros, Ikea, Subway, Danone, Dr. Oetker, Bonduelle sau Pizza Hut.

Daniel Ioniță spune că puii sunt printre cele mai exploatate ființe, iar o îmbunătățire a traiului pentru ei înseamnă densitate scăzută, lumină adecvată și acces la aer liber.

Cu toate că industria HoReCa este principala responsabilă de limitarea puilor crescuți în mod accelerat, și oamenii pot produce o schimbare, prin evitarea consumului de carne de pui, în principal al puiului din rase cu creșterea rapidă sau semnarea petițiilor prin care se cere companiilor să adopte Criteriile Angajamentului European pentru Pui.

Potrivit Raportului de Sustenabilitate, furnizorii de carne de pui din România care au pui crescuți lent sunt Ograda Verde, Fermele Moraru, Familia Safir, Edenia sau Agricola.

Spynews
Fetița lovită cu mașina de șoferul minor, în Pantelimon, s-a trezit fix în ziua în care fratele său a fost înmormântat! A aflat că medicii i-au amputat piciorul, însă nu știe că băiatul a murit
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Lidl bagă la ofertă de sâmbătă, 3 august 2024, produsul pe care românii se bat să-l cumpere. Se va vinde ca pâinea caldă
Capital.ro
Se dau banii înapoi în România. Decizia venită chiar azi, 2 august: Contactați neapărat!
Playtech.ro
Of, Doamne, cât ești de frumoasă. Elena Ionescu, apariție de TOP pe plajă. A arătat TOT
DailyBusiness
ALERTĂ PE LITORAL! Apa mării este contaminată cu o bacterie periculoasă
Adevarul
Prețurile din SUA care l-au șocat pe un cunoscut vlogger român. „Ceva nu-i bine cu magazinul ăsta, mai ieftin ca în București” VIDEO
Spynews
Maria Georgiana, imagini cu burtica de gravidă! Cum decurge sarcina celei mai dorite românce de pe platformele pentru adulți | VIDEO
Spynews
Imaginile care pun capăt speculațiilor. Dovada clară că la volan, în timpul accidentului din Pantelimon, era minorul în vârstă de 17 ani | VIDEO
Evz.ro
O nouă monedă în România. Lansare BNR, pe 5 august
Ego.ro
Imaginile pe care Carmen Iohannis NU le-ar vrea publice! Cum arată când nu este în ținuta oficială
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
wowbiz.ro
Mama Luizei Melencu, în pragul sinuciderii! A fost la un pas să recurgă la un gest extrem
Cancan.ro
CUTREMUR în SHWOBIZ! Alex Bodi și Ema Uta s-au ÎMPĂCAT?! Avem dovada incontestabilă că petrec iar clipe fierbinți împreună! FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
Adrian Elicopter de Luptă, exmatriculat de la Academia de Poliție! Motivul pentru care influencerul a fost dat afară: „Am fost vânat cu fiecare ocazie”
Capital.ro
Statul IA BANII românilor. Record istoric. Nimeni nu scapă de plata datoriei
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
stirilekanald.ro
El conducea mașina care l-a ucis pe băiețelul de 9 ani, în Pantelimon! Camera de bord a surprins momentul
substantial.ro
Pugilista italiană Angela Carini își cere scuze față de Imane Khelif după abandonul din sferturile JO 2024
MediaFlux
BOMBĂ în SUA! RĂSTURNARE de SITUAȚIE în ALEGERILE PREZIDENȚIALE
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?