„Români, întorceţi-vă acasă, la familiile voastre!”, scrie pe afişe, în care se mai precizează că în Italia nu există multe locuri de muncă şi a crescut rata şomajului, arată un articol publicat în cotidianul „Il Mattino” din Padova, în regiunea Veneto (nord), scrie Agerpres.
Pe zecile de afişe se mai subliniază faptul că există un proiect finanţat de Uniunea Europeană, care se numeşte „Dezvoltarea zonei rurale în România”, în care este garantat un salariu lunar care poate merge între 700 şi 1.300 de euro.
Acesta este, în sinteză, mesajul afişelor care, recent, au împânzit zidurile din localitatea Arcella, relevă cotidianul local amintit.
Pe aceste afişe sunt indicate şi două numere de telefon la care se pot adresa românii rezidenţi în provincia Padova, un număr italian şi un număr românesc (0731708846), la care însă nu răspunde nimeni, mai precizează publicaţia menţionată.
Dar pe aceste afişe nu se face nicio referire oficială la vreo instituţie, lucru care a creat numeroase dubii asupra credibilităţii anunţului, mai ales printre membrii comunităţii româneşti.
„Nu mi se pare credibil, şi nici normal”, a declarat pentru cotidianul din Padova românca Nona Evghenie, consilier comunal la Padova, care a adăugat: „Am vorbit cu mai mulţi români despre aceste anunţuri şi am convenit să luăm o serie de iniţiative, la nivel de comunitate”.
Nicolae Alexandru Die, preşedintele Asociaţiei românilor din Padova, a afirmat pentru „Il Mattino”: „Trebuie să fim atenţi, au mai apărut şi în trecut astfel de afişe, care uneori nu se bucură de acoperire financiară din partea autorităţilor”.
Nu este prima dată când în zona oraşului Padova, de când a izbucnit marea criză economică din Italia (2008), se demarează proiecte sociale pentru a-i convinge pe români să se întoarcă acasă, în România, subliniază autorul articolului amintit.
În regiunile din nordul Italiei (Veneto, Lombardia şi Piemont), administrate de partidul populist de dreapta Liga Nordului (cunoscut pentru poziţiile sale xenofobe), apariţia acestui gen de pliante este ciclică şi se referă nu numai la comunitatea românească, ci şi la alte comunităţi străine, conchide publicaţia menţionată.