Pensionarii cer ca sâmbetele muncite să se adune la anii de vechime. Amendamentul special din noua Lege a pensiilor

Pensionarii doresc ca sâmbetele muncite înainte de 1989 să se adune separat la anii de vechime, iar pensia să fie, astfel, mai mare. Noua lege a pensiilor recunoaște faptul că oamenii au muncit mai mult înainte de 1989.
Filip Stan
06 dec. 2023, 19:01
Pensionarii cer ca sâmbetele muncite să se adune la anii de vechime. Amendamentul special din noua Lege a pensiilor
Pensionarii cer ca sâmbetele muncite să se adune la anii de vechime. Amendamentul special din noua Lege a pensiilor

Pensionarii vor ca sâmbetele muncite înainte de 1989 să se adune separat la anii de vechime și să primească un procent mai mare la pensie.. Noua lege a pensiilor recunoaște faptul că oamenii au muncit mai mult înainte de 1989 însă nu intenționează să repare această inechitate.

Citește și: Pensii 2024. Veste şoc înainte de majorările de la 1 ianuarie: „Pensionarii pierd un sfert”

Pensionarii vor ca sâmbetele muncite să fie trecute la pensie

Pensionarii cer ca sâmbetele muncite înainte de 1989 să se adune separat, astfel încât să aibă mai mulți ani vechime lucrați. Implicit, dacăa ceste zile s-ar considera vechime în muncă, ar avea o pensie mai mare. Dezbaterea a început pe un grup de pe o rețea de socializare unde a fost postat următorul anunț:

Pensionarii cer ca sâmbetele muncite să se adune la anii de vechime. Amendamentul special din noua Lege a pensiilor

Au existat mii de reacții la ceasă postare, iar oamenii și-au dat seama că există o nedreptate, deoarece înainte de 1989 se lucra mult mai mult decât în ultimii ani. Acest lucru este recunoscut și în noua Lege a pensiilor, consultată de Newsweek România.

Spre exemplu, legea pensiilor spune că pensionarii au lucrat 25,5 zile, adică 204 ore pe lună, pentru perioadele anterioare datei de 1 ianuarie 1978. Pe de altă parte, s-a lucrat 24,5 zile, adică 196 ore pe lună, pentru perioada 1 ianuarie 1978 – 1 martie 1990. Postarea în cauză a strâns peste 630 de comentarii. În timp ce unii s-au rezumat doar la zilele de sâmbătă, alții au spus că ar trebui să se țină cont și de duminicile lucrate.

„Da, am lucrat 10 ani până în 1989. Se lucra sâmbăta, în total am lucrat 41,5 ani, mă ajung asistații sociali. Mai bine puturos sa fii în țara asta. Au depășit stima de sine pentru cei care muncesc..!! Vedem inechități dar înghițim că dacă vorbim degeaba vorbim…”, „Cu sâmbetele, duminicile și orele lucrate peste program, aș mai face vreo 5-6 ani vechime. Dar astea sunt doar vise. Măcar de s-ar ține de cuvânt în ce privește recalcularea pensiilor, și tot ar fi bine. Dar până le recalculează, mai mor câteva zeci de mii de oameni, și le rămân banii la buget pentru pensiile speciale”.

„Am lucrat câte 6 zile pe săptămână inclusiv duminica pentru care am plătit tot conform legii și acum nu mai avem de unde să luăm adeverințele și dacă găsim se eliberează cu alt cost suplimentar, tot de la cei care au muncit”, „Sâmbetele și duminicile, pentru că aveam doar o duminică pe lună liber, doar când ieșeam din tura de noapte, restul le lucram!”, „Din 76-77, salariul de încadrare era cel net, plus vechimea în muncă, avantaj, cea neîntreruptă. Acum e cu totul altceva, cei ce au muncit în anii aceea, ar trebui să aibă avantaj”.

Legea pensiilor recunoaște că unii pensionari au muncit un număr diferit de ore pe săptămână, dar nu oferă acestora bani în plus. Există diferențe uriașe între numărul de ore muncite înainte de ianuarie 1978 și 2002. Este vorba de 34 de ore muncite în plus lunar de oamenii de către cei care au muncit înainte de 1978.

„În cazul în care în carnetul de muncă, în carnetul de asigurări sociale sau în oricare alt act prevăzut de lege au fost înregistrate salarii pe oră ori salarii pe zi, salariile lunare se vor calcula prin înmulțirea salariilor orare sau, după caz, zilnice, cu numărul mediu de ore pe lună, respectiv cu numărul mediu de zile lucrătoare pe lună din perioadele respective, astfel:

a) 25,5 zile (204 ore) pe lună, pentru perioadele anterioare datei de 1 ianuarie 1978;

b) 24,5 zile (196 ore) pe lună, pentru perioada 1 ianuarie 1978 – 1 martie 1990;

c) 23,6 zile (189 ore) pe lună, pentru perioada 1 martie 1990 – 30 septembrie 1990;

d) 21,25 zile (170 ore) pe lună, pentru perioada 1 octombrie 1990-1 ianuarie 1997;

e) 21,16 zile (169,33 ore) pe lună, pentru anul 1997;

f) 21,25 zile (170 ore) pe lună, pentru anul 1998;

g)21,50 zile (172 ore) pe lună, pentru anul 1999;

h) 21,67 zile (173,36 ore) pe lună, pentru anul 2000;

i) 21,42 zile (171,36 ore) pe lună, pentru anul 2001;

j) 21,25 zile (170 ore) pe lună, pentru anul 2002;

k) pentru anul 2003 și în continuare numărul mediu de zile și, respectiv, de ore lucrătoare pe luni se vor calcula conform prevederilor art. 139 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, referitoare la zilele de sărbătoare legală.

(2) În situațiile în care, pentru o anumită perioadă care constituie stagiu de cotizare, în  carnetul de muncă sau în alte acte doveditoare nu sunt înregistrate salariile, la determinarea  punctajelor lunare se utilizează, în locul acestora, salariul minim pe țară, în vigoare în perioada respectivă.

(3) Fac excepție de la prevederile alin. (2) perioadele anterioare datei de 1 ianuarie 1963, pentru care, la determinarea numărului total de puncte, se utilizează:

a) un punct pentru fiecare lună de stagiu de cotizare realizat în perioadele anterioare datei de 1 septembrie 1947, indiferent de nivelul drepturilor salariale înregistrate în carnetul de muncă sau dovedite ori pentru care în carnetul de muncă nu sunt înregistrate drepturile salariale;

b) un punct pentru fiecare lună de stagiu de cotizare realizat în perioadele cuprinse între data de 1 septembrie 1947 și data de 31 decembrie 1962 și pentru care în carnetul de muncă nu sunt înregistrate drepturile salariale și nici nu sunt dovedite;

c) un punct pentru fiecare lună de stagiu de cotizare realizat în perioadele cuprinse între data de 1 septembrie 1947 și data de 31 decembrie 1962, în situația în care, prin valorificarea drepturilor salariale din actele doveditoare, rezultă, pentru fiecare lună de stagiu de cotizare, un număr de puncte mai mic decât cel prevăzut la lit. b)”, se arată în textul legii.

Citește și: Vești uriașe pentru o categorie de pensionari! Cine sunt bătrânii care primesc pensie cu 70% mai mare. Anunțul făcut de Casa de Pensii

DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Orașul surpriză din România care a trecut printr-o schimbare la față. E printre cele mai bogate din țară, construiește pe bandă rulantă și atrage fonduri cu o forță de nedescris. E la zi cu tot ce e nou și frumos. Până și transportul public este exclusiv electric
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Anunț oficial de la Guvern! Probleme rezolvate, vești importante pentru români!
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Schimbare pentru permisul auto. Va fi ZERO. Guvernul României dă lege nouă
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Selly încurajează tinerii să participe la alegeri: „Este modul vostru de a ține democrația în viață”
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni