Zele persoane au fost reţinute în urma percheziţiilor făcute de poliţişti în dosarul unor bătrâni din Bucureşti sechestraţi şi înşelaţi. Totodată, au fost găsite sume de bani şi bijuterii din aur şi argint.
Potrivit Poliţiei Capitalei, în urma punerii în aplicare a mandatelor de percheziţie domiciliară, au fost ridicate mai multe bunuri, precum telefoane, un laptop, medii de stocare, înscrisuri (privind atât situaţia juridică a mai multor proprietăţi care au aparţinut persoanelor vătămate, cât şi situaţia medicală a acestora), 182.200 de euro, 1.8 kilograme de bijuterii din aur si 800 de grame de bijuterii din argint, în vederea continuării cercetărilor.
”De asemenea, cele 10 persoane bănuite de săvârşirea infracţiunilor (3 bărbaţi şi 7 femei) au fost reţinute, pentru 24 de ore, urmând a fi prezentate în faţa magistraţilor cu propuneri legale”, a transmis sursa citată.
Citește și: Noul tip de pensie apărut în 2024 în România. Ce români vor beneficia de mai mulți bani de la stat
Poliţiştii şi procurorii au făcut, miercuri, percheziţii în Bucueşti şi în judeţul Ilfov, într-un dosar de lipsire de libertate în mod ilegal şi înşelăciune. Mai mulţi bătrâni, cu dizabilităţi fizice sau psihice, fără moştenitori, au fost găsiţi într-un imobil, în condiţii improprii. Mai multe persoane sunt suspectate că i-ar fi ţinut sub supraveghere permanentă, încă din 2017, i-au ameninţat şi lovit pentru a le prelua bunurile.
”În perioada 2017 – prezent, mai multe persoane ar fi identificat femei și bărbați, având vârste înaintate și fără moștenitori legali, cu dizabilități fizice și/sau psihice, după care le-ar fi plasat într-un imobil, în condiții improprii, sub supraveghere permanentă, împrejurare în care le-ar fi agresat fizic și le-ar fi proferat jigniri și amenințări, pentru intimidarea acestora.
Din cercetări, s-a stabilit că, inoculându-le persoanelor vătămate false impresii de apartenență ori afecțiune, cinci dintre bănuiți s-au căsătorit cu persoanele vătămate, deși diferențele de vârstă sunt foarte mari, după care le-ar fi deposedat, fie prin efectul legii (în urma decesului unei persoane vătămate), fie prin acte juridice subsecvente căsătoriilor, de bunurile imobile, în scopul valorificării acestora.
De asemenea, două persoane cu pregătire juridică ar fi oferit celorlalți bănuiți consultanță, pentru încheierea sau, după caz, obținerea de la autoritățile competente a unor înscrisuri necesare demersului infracțional, legăturile maritale dintre bănuiți și persoanele vătămate fiind oficializate în baza unor înscrisuri medicale ori alte documente puse la dispoziția oficiilor de stare civilă”, a transmis Poliția Capitalei.
Principalul suspect are 46 de ani şi se căsătorise cu o femeie de 73 de ani. Două dintre cele şase case preluate de la victime au fost deja vândute.