Cum sunt blocate marile investiții în construcții! Inventarea spațiilor verzi le dă mari bătăi de cap dezvoltatorilor. Geo Mărgescu, Asociația Investitorilor de Real Estate (AREI): ”Ar fi un abuz să se declare curtea unui om spațiu verde. Un spațiu privat ar putea deveni public, dar nu prin expropriere, prin despăgubire justă”

Noul Cod al Urbanismului a declanșat un adevărat război de gherilă între dezvoltatorii imobiliari și autorități. Iar cea mai mare bătălie se dă între dezvoltatori și Primăria Capitalei care inventează spații verzi pe bandă rulantă pentru a le bloca proiectele. Recent, Asociația Investitorilor de Real Estate din România (AREI) care reunește cei mai mari jucători de pe piața imobiliară precum Nepi, Afi Europe România, Granvia sau One United, a cerut din nou să îi fie acceptate propunerile la proiectul privind Codul Urbanismului, ce urmează să intre în analiza grupului de lucru la Comisia de administrație a Camerei Deputaților, înainte de adoptarea raportului final.
Alina Costache
07 dec. 2023, 19:19
Cum sunt blocate marile investiții în construcții! Inventarea spațiilor verzi le dă mari bătăi de cap dezvoltatorilor. Geo Mărgescu, Asociația Investitorilor de Real Estate (AREI): ”Ar fi un abuz să se declare curtea unui om spațiu verde. Un spațiu privat ar putea deveni public, dar nu prin expropriere, prin despăgubire justă”
Cum sunt blocate marile investiții în construcții!

Cum sunt blocate marile investiții în construcții! Printre propunerile pe care AREI se numără și eliminarea articolului privind spațiile verzi, astfel încât regimul terenurilor private să nu fie încadrat de administrația publică în categoria spațiu verde.

Citește și Amenzi uriașe pentru cei care plantează flori sau copaci pe spațiile verzi din jurul blocurilor. Toți românii trebuie să știe!

Cum sunt blocate marile investiții în construcții!

În aceste momente, potrivit legislației în vigoare, este posibilă schimbarea destinației terenurilor înregistrate în registrul local al spațiilor verzi doar pentru lucrări de utilitate publică, determinate în baza documentațiilor de urbanism, aprobate. Cu toate acestea, aceiași lege spune că schimbarea destinației, reducerea suprafețelor sau strămutarea spațiilor verzi sunt strict interzise.

Mai mult, în Legea nr. 24 privind reglementarea spațiilor verzi este stipulat negru pe alb că pe un spațiu verde se pot amplasa diverse obiecte și amenajări precum: alei pietonale, mobilier urban, amenajări sportive, de joc și odihnă, construcții pentru expoziții și activități culturale, construcții ușoare cu caracter provizoriu pentru activități de comerț și alimentație publică, grupuri sanitare, spații pentru întreținere, doar cu condiția ca acest lucru să fie realizat în concordanță cu o documentație urbanistică care să vizeze întreaga suprafață a spațiului verde și să nu depășească 10% din suprafața totală a acestuia.

Foarte important de precizat este faptul că, în aceste momente, terenurile înscrise în cartea funciară ca fiind în categoria curți-construcții, ce se află în proprietatea privată a persoanelor fizice sau juridice, nu pot fi considerate sau declarate ca spații verzi conform legii în cauză, decât după îndeplinirea procedurii de expropriere, potrivit legislației în domeniu.

Noul Cod al Urbanismului în formula actuală încalcă dreptul la proprietate

Geo Mărgescu, membru în Consiliul Director AREI (Asociația Investitorilor de Real Estate din România) și CEO Forte Partners, avertizează că adoptarea Codului Urbanismului în formula în care se află acum ar putea duce la încălcărea dreptului la proprietate privată atunci când vine vorba despre spațiile verzi.

”Acest subiect al spațiilor verzi este extrem de sensibil și important. Asociația încurajează crearea spatiilor verzi și dezvoltatorii creează spații verzi extrem de importante. Noi ne dorim un mediu de viață sănătos cu acces la spatii verzi. Orice dezvoltator este obligat să construiască 20% spațiu verde pe teren și 10% pe terase. Noi dorim să încurajăm un mod de viață sănătos, în care locuitorii să aibă acces, însă se poate ajunge la un abuz dacă se aprobă proiectul în forma actuală. O expropriere a spațiilor, la o lipsă de proprietate, atâta timp cât un spațiu privat ar putea deveni public, dar nu prin expropriere, prin despăgubire justă. Ar fi un abuz să se declare curtea unui om spațiu verde, ar fi o atingere a dreptului de proprietate și nu s-ar întâmpla nimic, am declara mai multe spații verzi pe hârtie pentru că un privat, companie sau persoană fizică nu va amenaja spațiu verde pe teren propriu. Ne trebuie un registru al spațiilor verzi care să producă efecte”, a declarat Geo Mărgescu, membru în Consiliul Director AREI.

La rândul său, Robert Ioniță, group director legal and corporate affairs la NEPI Rockcastle, cel mai mare investitor şi dezvoltator de centre comerciale din zona Europei Centrale şi de Est, atrage atenția că dacă va fi adoptat noul cod în forma actuală, nu doar investitorii, ci și oamenii care își cumpără un teren pentru o casă se pot trezi peste noapte că nu pot să își ridice construcțiile.
”Nu impactează acest aspect numai investitorii, ci și micii proprietari. Cine își cumpără un teren pentru casă s-ar trezi că acesta e spațiu verde și nu mai poate construi nimic”, a subliniat Robert Ioniță.

În aceste momente, un locuitor al Capitalei are la dispoziție doar 23,84 de metri pătrați de spațiu verde și 8,2 metri pătrați de parcuri, spun reprezentanții Primăriei Municipiului București, Asta în timp ce Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca fiecare cetățean din mediul urban să aibă acces la 50 de metri pătrați de spațiu verde.

Cu toate acestea datele furnizate de Institutul Național de Statistică (INS) îi contrazic pe reprezentanții municipalității și spun că în București sunt disponibile 4.506 hectare de spațiu verde, adică o medie de 20,8 metri pătrați pe cap de locuitor.

Luând în considerare cei 23,84 metri pătrați sau 20,8 metri pătrați de spațiu verde pe cap de locuitor, Capitala se clasează pe ultimul loc în țara noastră la acest Capitol.

În prezent, clasamentul celor mai verzi orașe din țară este condus de Brașov care are 118,54 de metri pătrați spațiu verde pe cap de locuitor. Pe locul doi se află Timișoara cu 41,82 de metri pătrați pe cap de locuitor, urmat de Oradea 27,56 cu metri pătrați, Cluj-Napoca cu 28,64 metri pătrați, Iași cu 26,15 de metri pătrați.

Astfel, reprezentanții AREI subliniază că dacă Codul Amenajării Teritoriului, Urbanismului și Construcțiilor va fi votat în forma actuală, în Capitală și nu numai va exista mai mult spațiu verde pe hârtie și mult mai puțin în realitate.

Citește și VIDEO! Cum arată proiectul primarului Robert Negoiţă de mutare a circulaţiei în subteran la Piaţa Unirii, blocat de consilierii USR! Bulevardul ar deveni zonă pietonală plină de spaţii verzi!

 

Spynews
David Popovici a vorbit despre relația pe care o are cu Taisia, iubita lui: „Mă face să nu mă simt vinovat”
Bzi.ro
Ioana Tamaș, apariție incendiară, în costum de baie! Soția lui Gabi Tamaș, în vârstă de 36 de ani, a făcut senzație pe plaja din Bali
Fanatik.ro
Ce a putut să găsească un turist român ajuns pe plaja din Olimp: ”Unde trăim, în Africa de Sud?”
Capital.ro
Dezvăluire cumplită despre Traian Băsescu. Suferința fost mare
Playtech.ro
Lili Sandu a arătat TOT. Imagini de senzație cu vedeta la 45 de ani. Arată FABULOS
DailyBusiness
Decizie finală! Ce se întâmplă cu taxele în 2025
Adevarul
E Budapesta peste București? Un vlogger celebru dă verdictul. „Sunt șocat de ceea ce văd, priviți câtă nesimțire aici” VIDEO
Spynews
Țara de vis în care să vă petreceți anii de pensie. Serviciile medicale sunt gratuite și se află în topul statelor cu un nivel de trai avantajos
Spynews
David Popovici luptă pentru aurul olimpic și la 100 de metri. Programul de marți al românilor la Jocurile Olimpice de la Paris
Evz.ro
Menții răcoare în casă pe caniculă. Cum poți face economie în portofel
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
David Popovici explică succesul victoriei de la JO 2024. Ce a făcut după startul cursei, asta i-a adus AURUL
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Atenționare pentru românii care călătoresc în Grecia. Zeci de incendii de vegetație au izbucnit în ultimele 24 de ore
Capital.ro
Bani pentru FEMEILE din România. 4 septembrie, data limită la dosar. Mii de euro de persoană
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
VIDEO Reacția halucinantă a tatălui adolescentului care a ucis un copil în Pantelimon. Ireal cum își apară fiul după tragedia provocată: „Dumneavoastră nu ați fost începător?”
substantial.ro
Tesla recheamă 1,8 milioane de vehicule în service din cauza unei probleme la capotă
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE privind ADERAREA la SCHENGEN! AUSTRIA a ANUNȚAT!
Shtiu.ro
Curiozități despre David Popovici, omul-anfibie. Ce înălțime și ce obiceiuri are sportivul?