Săptămâna trecută, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a amenințat Moldova la o conferință anuală a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa.
Citește Declaraţie şocantă a lui Vladimir Putin. „Mereu i-am văzut pe ucraineni ca pe un popor de fraţi”
În cazul în care oamenii se gândesc că Vladimir Putin și ai săi reprezentanți au vreo intenție de a instaura paceal ei bine, se pare că nu au niciun gând pentru așa ceva.
Mai ales după declarațiile ministrului rus de zilele trecute, care au stârnit controverse.
„Moldova e destinată să cadă următoarea victimă în războiul hibrid dezlănțuit de Occident contra Rusiei”, a declarat Lavrov. Realitatea este aceea că, pe măsură ce moldovenii gravitează politic către Vest, țara lor devine o țintă a agresiunii hibride a Rusiei.
De altfel, Moldova a restricționat zborurile către Rusia și a impus sancțiuni băncilor după invazia Rusiei din Ucraina din 2022.
Luna trecută, Chișinăul a început să aplice sancțiuni suplimentare dintre cele adoptate de UE, o decizie cu privire la care purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe a spus că ”nu va rămâne fără răspuns”.
SUA estimează că producția agricolă reprezintă peste 12% din PIB-ul Moldovei, în timp ce Moscova a început de luni să restricționeze importul de fructe și legume din Moldova.
Vladimir Putin crede că răspândirea dificultăților economice va incita instabilitatea politică și va întoarce opinia publică împotriva guvernului pro-occidental.
Chiar și așa, sunt și vești bune, și anume, UE protejează agricultura din Moldova de intenția economică a Rusiei, suspendând în iulie taxele vamale și cotele de import la șapte categorii de produse.
Această piață alternativă a înflorit între timp, iar exporturile din Moldova de fructe au luat amploare.
Totuși, Rusia se implică și în politica internă a Moldovei.
Există un document informal de la Chișinău care a circulat prin UE care afirmă că ”a colectat probe solide cum că Rusia a asigurat finanțare ilegală interpușilor ei din Moldova pentru a organiza campanii electorale, a corupe candidați, a cumpăra alegători și a mări amploarea campaniilor de dezinformare în cursul recentelor alegeri din țară”.
Chiar înainte de alegeri s-a zvonit că Maia Sandu urma să demisioneze și cerea electoratului să voteze un candidat care e considerat în general rusofil. Guvernul moldovean e îngrijora de proliferarea unor clipuri similare și înaintea alegerilor prezidențiale de la anul, potrivit Ukrinform.