UPDATE: Fostul ministrul al Sănătății Vlad Voiculescu a fost pus sub urmărire penală pentru abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave (două fapte) și pentru complicitate la abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave.
„Ca urmare a îndeplinirii condițiilor legale și constituționale, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combaterea corupției au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspectul Voiculescu Vlad Vasile, la data faptelor având funcția de ministru al Sănătății, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave (două fapte) și complicitate la abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave”, anunță DNA.
În ordonanța procurorilor se arată că la data de 17 iunie 2020, Comisia Europeană a lansat Strategia europeană privind accelerarea dezvoltării, fabricării și distribuției vaccinurilor împotriva COVID-19 prin care propunea o abordare centralizată pentru achiziția unor opțiuni viabile de vaccinuri și care a presupus negocierea de către Comisia Europeană a unor acorduri de achiziție anticipată cu producătorii de vaccinuri în numele statelor membre. Vaccinurile urmau să fie distribuite statelor membre UE în funcție de numărul populației, iar decizia cu privire la vaccinarea prioritară a anumitor categorii de populație revenea statelor membre. De precizat este faptul că statele membre aveau posibilitatea să utilizeze, într-un termen de 5 zile de la notificare, o clauză de „opt-out”, astfel că nu erau obligate să suporte niciun fel de contribuție pentru vaccinurile pe care decideau să nu le solicite.
„În contextul menționat mai sus, în datele de 10 respectiv 18 martie 2021, suspectul Voiculescu Vlad Vasile, în calitate de ministru al Sănătății, cu încălcarea dispozițiilor legale și în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziției, ar fi tranzacționat și ordonanțat la plată achiziția în plus a cantității de 14.445.798 doze de vaccin (Pfizer și Moderna), în condițiile în care ar fi cunoscut faptul că numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane și că dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane. De asemenea, suspectul ar mai fi întocmit un memorandum aprobat la data de 19 aprilie 2021 de către suspectul Cîțu Florin Vasile, în calitate de prim – ministru al Guvernului României, care ar fi avut ca urmare tranzacționarea și ordonanțarea la plată a achiziției, în plus, a unei cantității de 4.260.269 doze de vaccin Pfizer. Precizăm că acest memorandum ar fi fost susținut spre aprobare în ședința Guvernului de către unul dintre secretarii de stat, ce avea la momentul respectiv atribuții delegate de ministru al Sănătății”, potrivit comunicatului de presă.
UPDATE: Fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu (USR), s-a declarat vineri „relaxat”, la ieșirea din sediul DNA, acolo unde un procuror l-a anunțat că a fost pus sub acuzare pentru abuz în serviciu, în dosarul privind achiziţia de vaccinuri împotriva COVID-19, în care prejudiciul ar fi de peste 1 miliard de euro.
Voiculescu le-a spus jurnaliștilor la plecarea de la DNA că așteaptă să vadă tot dosarul și că acesta îi va fi pus la dispoziție începând de marți. „Atunci o să putem să spunem mai multe”, a precizat fostul ministru. El a povestit ce i-a spus procurorului: „Deciziile au fost foarte clar intr-un anumit loc, la premier, asta i-am spus si procurorului, ca premierul nu lua decizii fara presedintele Romaniei”.
„Relaxat am fost întotdeauna”, a mai afirmat Voiculescu, „vreau sa se afle adevarul, deciziile le lua premierul, premierul se consulta cu presedintele, adevarul imi este favorabil”. Dosarul vaccinurilor îi vizează şi pe fostul premier Florin Cîţu şi fostul ministru al Sănătăţii Ioana Mihăilă.
UPDATE: Vlad Voiculescu a ajuns la DNA şi dă vina pe Florin Cîţu. Voiculescu a venit cu mai multe documente referitoare la achiziţiile de vaccinuri, inclusiv cu un grafic privind achiziţiile din UE. Vlad Voiculescu anunțase pe Facebook că va merge la DNA pentru a auzi pentru prima dată cum se justifică deformarea realităţii şi lansarea unor acuzaţii defăimătoare, pe surse, el precizând că dosarul în sine este o “premieră europeană: un malpraxis vecin cu nebunia”.
„Avem aici raportul de vaccinare. Vă mai amintiţi, cu siguranţă, cine era la televizor, în fiecare zi, vorbind de vaccinare. Păi, să vedem, pe prima pagina a raportului – recunoaşteţi personajul? (n.r. președintele Klaus Iohannis, pe a doua pagină – domnul Ciucă, pe a treia pagină – domnul Gheorghiţă, pe a patra pagină – domnul Baciu. Și aici se cam termină. Ați văzut cumva vreun ministru USR? Acest document a apărut online, apoi a dispărut”, a spus Vlad Voiculescu.
„Informația că o cantitate de vaccinuri era disponibila pentru România venea de la CNCAV. CNCAV cerea acordul domnului Cîțu pentru a cumpăra, apoi CNCAV cumpăra. Niciodată Vlad Voiculescu nu a semnat niciun contract, nu există o informare către mine sau nicio solicitare de acord din partea mea de cumpărare a vreunui vaccin.
Nu era atribuția ministrului și nu spun că asta este normal, ci vă puteți întreba cu îndreptățire de ce ministrul Sănătății a fost scos din schemă. Am reproșat lucrul ăsta încă din 2021. (…) Deciziile erau ale domnului Cîțu, care întotdeauna se consulta cu domnul Iohannis”, a declarat fostul ministru al Sănătății.
„Nu numai că nu am semnat contractele respective, ci, atunci când luau deciziile să le semneze şi comunicau decizia către Comisia Europeană, care făcea comanda mai departe, nici măcar nu mă informau. Semnătura este una electronică. Contractul se transmitea electronic, se decripta cu o cheie pe care o avea altcineva, nu eu – cineva din CNCAV, un angajat MApN”, a mai spus Vlad Voiculescu.
Cîţu a fost deja la DNA şi i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile, acestea fiind de complicitate la abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave.
”Aştept să-mi spună ei (n.r. procurorii DNA). mie ceva, şi anume de ce sunt acuzat şi cum fundamentează lucrurile acestea. Le voi spune, dacă mă întreabă, de asemenea, cum au stat lucrurile. Ministerul Sănătăţii şi eu personal, ca ministru al Sănătăţii, nu eram nici în circuitul informaţional, nici în cel decizional cu privire la vaccinuri”, a declarat Vlad Voiculescu.
”Eu n-am fost în cercul de comandă. Nu trebuie să-mi probez nicio nevinovăţie”, a adăugat el.
Conform procurorilor, în acest dosar ”sunt cercetate aspecte legate de modalitatea în care, în perioada ianuarie – mai 2021, persoane din Guvernul României, cu încălcarea dispoziţiilor legale şi în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziţiei, ar fi contractat un număr mult mai mare de doze de vaccin (Pfizer şi Moderna), în condiţiile în care numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane”.
”Concret, deşi dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane, două dintre cele trei persoane faţă de care se solicită formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale, beneficiind de ajutorul celei de a treia, ar fi tranzacţionat şi ordonanţat la plată achiziţia în plus a cantităţii de 52.805.690 doze de vaccin, în valoare totală de 1.005.498.687 euro, la care se adaugă TVA, sumă care constituie un prejudiciu adus bugetului statului”, mai arată procurorii.
Imediat după anunţul DNA, Voiculescu declara că în septembrie 2021 a citit că există anchete pentru achiziţia de vaccinuri şi a menţionat că spera că lucrurile se vor mişca mai rapid. El a precizat că este ciudat ca înainte de alegeri cu şase luni să apară comunicatul de presă al DNA, care anunţă ancheta. ”Cred că ar trebui să ne întrebăm sau să ne aducem aminte cui raporta preşedintele CNCAV, domnul Valeriu Gheorghiţă”, a mai afirmat fostul ministru.
USR a anunţat săptămâna trecută că sesizează Comisia Europeană privind acţiunile unor procurori DNA, care subminează separaţia puterilor în stat, principiile democraţiei şi coeziunea europeană, atrăgând atenţia asupra acţiunilor îngrijorătoare şi nejustificate ale unui procuror, respectiv ale procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) din România, de a pune sub acuzare foşti miniştri pentru participarea României la achiziţia de vaccinuri anti-COVID-19, în ciuda lipsei unor dovezi sau suspiciuni rezonabile de corupţie.