Reprezentanţii călugărilor au cerut statutul special şi în timpul unei întâlniri în aprilie cu premierul Antonis Samaras, însă discuţiile nu au fost făcute publice.
Un reprezentant al guvernului a fost trimis să se întâlnească cu oficiali de la Muntele Athos pentru a-i calma, potrivit presei elene, citate de Mediafax.
„I-am spus foarte clar premierului, chiar dacă nu a fost anunţat public. Nu vom accepta niciun politician la festivităţi dacă această situaţie nu este rezolvată imediat şi cu o legislaţie care să dureze pentru totdeauna. Discuţia cu premierul a fost vagă şi nu suntem mulţumiţi. Vrem angajamente speciale, care să dureze pentru todeauna”, a declarat reprezentantul unei mănăstiri pentru cotidianul elen Ethnos.
În timpul ceremoniilor pentru sărbătorirea a 100 de ani de la încorporarea în statul elen se va sublinia că Muntele Athos este o regiune cu administraţie autonomă, a spus el.
În noiembrie anul trecut, la sărbătorirea a 100 de ani de la eliberarea regiunii de sub controlul Imperiului Otoman, singurii oficiali guvernamentali invitaţi au fost un viceamiral şi mai mulţi ofiţeri de marină.
Regiunea, un centru spiritual al creştinismului ortodox unde se află mai multe zeci de mănăstiri şi schituri, se află politic în subordinea Ministerului Afacerilor Externe de la Atena, iar religios sub autoritatea Patriarhului Ecumenic al Constantinopolului.
Stareţul de la Muntele Athos a ţepuit statul elen cu sute de milioane de euro