Premierul Marcel Ciolacu anunţă, sâmbătă seară, că Austria ”şi-a flexibilizat poziţia în ceea ce priveşte spaţiul Schengen şi este de acord cu ridicarea graniţelor aeriene pentru România”. ”Asta înseamnă că românii nu vor mai sta la cozi interminabile atunci când zboară în interiorul Uniunii Europene”, explică el.
”Am spart gheaţa! Austria şi-a flexibilizat poziţia în ceea ce priveşte spaţiul Schengen şi este de acord cu ridicarea graniţelor aeriene pentru România. Asta înseamnă că românii nu vor mai sta la cozi interminabile atunci când zboară în interiorul Uniunii Europene”, a arătat Marcel Ciolacu, sâmbătă seară, într-o postare pe Facebook.
El a adăugat că ministrul de Interne are mandat să ducă negocierile la bun sfârşit. ”Am făcut eforturi mari în ultimele luni să ajungem în acest punct şi le sunt recunoscător tuturor celor care au luptat pentru România. Ministrul Predoiu are mandat să se vadă cu ministrul de interne austriac şi să ducă negocierile la bun sfârşit. După ani de zile de aşteptări, vom realiza împreună şi acest vis! România merită în Schengen!”, a transmis Ciolacu.
Reacția lui Marcel Ciolacu vine după ce presa austriacă a scris că Gerhard Karner este gata să relaxeze vetoul austriac asupra extinderii Schengen la România și Bulgaria, permițând ridicarea controalelor în aeroporturi.
Granițele terestre și-ar păstra statutul actual, iar Bulgaria și România nu ar fi, totuși, oficial membre Schengen.
Presa din Austria scrie că ministrul austriac de Interne a trimis o ofertă României şi Bulgariei: „Air-Schengen” – aderare cu spaţiul aerian. În schimb Viena vrea de la noi şi bulgari:
Potrivit ziarului„Kurier”, Austria pune și niște condiții: triplarea operațiunilor Frontex în Bulgaria, fonduri europene pentru infrastructura de protecție a frontierelor, controale sporite la frontieră între Bulgaria și România și între Ungaria și România și acceptarea de către România și Bulgaria a migranților.
Posibil Consiliu JAI până la finalul anului
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, anunţă, miercuri, că a pus accent, la ultimul Consiliu JAI, pe importanţa extinderii spaţiului Schengen cu România şi Bulgaria, subliniind contribuţia la securitatea comună.
”În data de 05.12.2023, în calitate de ministru al Afacerilor Interne, am reprezentat România la Consiliul JAI, care a avut loc, la Bruxelles. Am pus accentul pe importanţa extinderii spaţiului Schengen cu România şi Bulgaria, subliniind contribuţia noastră la securitatea comună şi respectarea criteriilor Schengen”, a scris, miercuri, pe Facebook, Cătălin Predoiu.
Acesta a precizat că a ”demonstrat prin argumente faptul că nu există nicio incompatibilitate între extinderea Spaţiului Schengen cu România şi Bulgaria şi discuţia privind îmbunătăţirea performanţei tuturor ţărilor din Spaţiul Schengen”.
”Cu România şi Bulgaria în Spaţiul Schengen, acesta va fi consolidat, pentru că ambele ţări performează în combaterea migraţiei ilegale. Totodată, am solicitat Preşedinţiei Consiliului să identifice scenarii optime de gestionare a subiectului în continuare, astfel încât să fie facilitată adoptarea unei Decizii pozitive privind aderarea la spaţiul Schengen până la sfârşitul acestui an”, a mai transmis ministrul.
Avertisment de la Bruxelles: „România nu are nicio şansă să intre în Schengen în 2024”
Acesta şi-a înscheiat discursul susţinut în cadrul Consiliului afirmând că ”în JAI trebuie să avem curajul să luăm decizia corectă şi dreaptă de a extinde Spaţiul Schengen cu România şi Bulgaria”.
Pe agenda reuniunii Consiliului JAI au figurat subiecte referitoare la: starea generală a spaţiului Schengen, Decizia Consiliului privind aplicarea integrală a prevederilor acquis-ului Schengen în Bulgaria şi România (informare), Pactul privind migraţia şi azilul, Regulamentul privind prevenirea şi combaterea abuzului sexual asupra copiilor, azil şi migraţie: dimensiunea externă, consecinţele agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei – securitate internă, implicaţiile situaţiei din Orientul Mijlociu pentru securitatea internă a UE, combaterea provocărilor de securitate: evaluare de către Consiliul consultativ de informaţii, Recomandarea Consiliului referitoare la un plan privind infrastructura critică.
Rareş Bogdan, reacţie veselă: Pas de Vals. Nu cedăm! Luptăm! „
Europarlamentarul Rareș Bogdan comentează decizia Austriei de a ridica controalele aeriene în spațiul Schengen pentru România și Bulgaria.
„Zori de Zi! Zori de Zi! La 1 an și o zi de la refuzul agresiv de atunci… Pas de Vals. Nu cedăm! Luptăm! E prima dată când Karner spune altceva decât până acum…