Prognoza meteo actualizată pentru Crăciun şi Revelion arată că vom avea o vreme mai puţin obişnuită pentru acea perioadă a anului, a spus directorul ANM, Elena Mateescu.
Cât priveşte zăpadă, este greu de anticipat dacă va ninge de sărbătorile de iarnă, spun meteorologii, mai ales că vremea se anunţă una mai caldă decât în mod normal pentru acea dată.
„În momentul acesta este greu de estimat dacă vom avea parte de zăpadă în mod deosebit în perioada sărbătorii Crăciunului și a trecerii dintre ani.
Actualizarea prognozei meteo indică o probabilitate de a avea un regim de temperaturi, mai ales în ultima săptămână din acest an, cu valori ușor în creștere, astfel încât încălzirea să vină la pachet cu precipitații predominant sub formă de ploaie. Cu siguranță însă, pe măsură ce ne vom apropia, lucrurile se mai pot schimba (….).
Putem să spunem, așa cum arată actualizarea meteo din această dimineață, că în săptămâna 25 decembrie 2023-1 ianuarie 2024, temperaturile pot fi mai ridicate decât în mod obișnuit.
Prognoza meteo pe două săptămâni. Ce temperaturi vom avea de Crăciun și Revelion
Cu siguranță însă, dinamica evoluției condițiilor meteorologice este una deosebit de mare, astfel încât, prin upgrade-ul acestor informații pe măsură ce ne apropiem de interval, se va putea determina un grad de acuratețe mult mai bun”, a spus directorul ANM, Elena Mateescu.
Administrația Națională de Meteorologie a transmis prognoza meteorologică pe următoarele două săptămâni. Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.
Prognoza meteo BANAT
La începutul intervalului valorile diurne vor crește de la medii în jurul a 8 grade, spre 10 grade în ziua de 12 decembrie. Ulterior, vremea va intra într-un proces de răcire astfel că maximele vor scădea până spre medii de 3…4 grade, în zilele de 16 și 17 decembrie. După ziua de 17 decembrie, valorile diurne vor crește ușor, astfel că în intervalul 18-20 decembrie se vor situa în jurul a 6 grade, în medie, apoi vor scădea treptat până spre 4 grade până la sfârșitul celei de-a doua săptămâni de prognoză.
În ceea ce privește regimul nocturn, în prima săptămână vor exista variații notabile, astfel că în intervalul 11 – 18 decembrie mediile vor fi cuprinse între -2 și 5 grade, cele mai mici valori urmând a se înregistra în nopțile de 16 și 17 decembrie, iar cea mai mare valoare în noaptea de 14 decembrie. În ultima săptămână de prognoză, vremea se va răci treptat, astfel că minimele vor coborî spre valori în jurul a -2 grade, în medie, în data de 24 decembrie, pornind de la 1 grad în noaptea de 19 decembrie.
Probabilitatea de precipitații va fi mai mare în intervalul 11 – 15 decembrie.
CRIȘANA
Valorile diurne vor crește de la medii în jurul a 6 grade în prima zi a intervalului, spre 8 grade în zilele de 12 și 13 decembrie. Ulterior, vremea va intra într-un proces de răcire astfel că maximele vor scădea până spre medii în jurul a 3 grade, în zilele de 16 și 17 decembrie. După
ziua de 17 decembrie, valorile diurne vor crește ușor, astfel că în intervalul 18-20 decembrie se vor situa în jurul a 5 grade, în medie, apoi vor scădea treptat până spre 2 grade până la sfârșitul celei de-a doua săptămâni de prognoză.
În ceea ce privește regimul nocturn, în prima săptămână vor exista variații semnificative, astfel că în intervalul 11 – 18 decembrie mediile vor fi cuprinse între -3 și 5 grade, cele mai mici valori urmând a se înregistra în nopțile de 16 și 17 decembrie, iar cea mai mare valoare în noaptea de 14 decembrie. În ultima săptămână de prognoză, vremea se va răci treptat, astfel că minimele vor coborî spre valori în jurul a -3 grade, în medie în data de 24 decembrie, pornind de la 0 grade în noaptea de 19 decembrie.
Probabilitatea de precipitații va fi mare în perioada 11 -15 decembrie și în 18 decembrie.
TRANSILVANIA
La începutul intervalului valorile diurne vor crește de la medii în jurul a 4 grade, spre 7 grade în ziua de 12 decembrie. Ulterior, vremea va intra într-un proces de răcire astfel că maximele vor scădea până spre medii de 1…2 grade, în zilele de 16 și 17 decembrie. După ziua de 17 decembrie, valorile diurne vor crește ușor, astfel că în intervalul 18-20 decembrie se vor situa în jurul a 4 grade, în medie, apoi vor scădea treptat până spre 1 grad până la sfârșitul celei de-a doua săptămâni de prognoză.
Meteorologii Accuweather au actualizat prognoza pentru București. Cum va fi vremea de Crăciun, Revelion și la început de ianuarie
În ceea ce privește regimul nocturn, minimele vor crește treptat, de la medii în jurul a -2 grade, în prima noapte a intervalului, spre 3…4 grade în noaptea de 14 decembrie, apoi vor coborî până la -5 grade, în noaptea de 17 decembrie. Ulterior nopții de 17 decembrie, variațiile nu vor fi semnificative, astfel că intervalul 18 – 24 decembrie mediile vor fi cuprinse între -4 și -2 grade, cele mai mici valori urmând a se înregistra la sfârșitul perioadei de prognoză.
Probabilitatea de precipitații va fi mai mare în intervalul 12 -16 decembrie, apoi în zilele de 18 și 19 decembrie.
Prognoza meteo MARAMUREȘ
La începutul intervalului valorile diurne vor crește de la medii în jurul a 4 grade, spre 6 grade, valoare ce va fi de interes pentru intervalul 12 -14 decembrie. Ulterior, zilei de 14 decembrie vremea va intra într-un proces de răcire astfel că maximele vor scădea până spre medii de 2 grade, în zilele de 16 și 17 decembrie. După ziua de 17 decembrie, valorile diurne vor crește ușor, astfel că în intervalul 18-20 decembrie se vor situa în jurul a 4 grade, în medie, apoi vor scădea până spre 2 grade până la sfârșitul celei de-a doua săptămâni de prognoză.
În ceea ce privește regimul nocturn, minimele vor crește treptat, de la medii în jurul a 0 grade, în prima noapte a intervalului spre 3…4 grade în noaptea de 14 decembrie, apoi vor coborî până spre -4…-3 grade, în nopțile de 16 și 17 decembrie. Ulterior nopții de 17 decembrie, variațiile nu vor fi semnificative, astfel că intervalul 18 – 24 decembrie mediile vor fi cuprinse între -4 și -1 grad, cele mai mici valori urmând a se înregistra la sfârșitul perioadei de prognoză.
Probabilitatea de precipitații va fi mai mare în intervalul 12 -15 decembrie, apoi în 18 -24 decembrie.
Prognoza meteo MOLDOVA
Prima săptămână de prognoză va fi caracterizată de alternanțe semnificative de la o zi la alta a mediilor temperaturilor maxime, acestea urmând a se încadra între 2 și 7 grade, cele mai mari valori urmând a se înregistra în zilele de 12, 14 și 18 decembrie. În a doua săptămână tendința valorilor maxime este de scădere treptată, astfel că acestea vor coborî de la medii în jurul a 6 grade în zilele de 19 și 20 decembrie până spre 2 grade în ultima zi a intervalului de prognoză.
În ceea ce privește regimul nocturn, minimele vor crește treptat, de la medii de -4…-3 grade, la începutul intervalului, spre 1…2 grade în nopțile de 14 și 15 decembrie, apoi vor coborî până spre -3…-2 grade, în nopțile de 16 și 17 decembrie. Ulterior nopții de 17 decembrie, variațiile nu vor fi semnificative, astfel că intervalul 18 – 24 decembrie mediile vor fi cuprinse între -3 și 0 grade, cele mai mici valori urmând a se înregistra la sfârșitul perioadei de prognoză.
Probabilitatea de precipitații va fi mai mare în zilele de 14 și 15 decembrie, apoi în 18 decembrie.
Prognoza meteo DOBROGEA
Valorile termice diurne vor crește de la medii în jurul a 6 grade în prima zi a intervalului deprognoză până spre 12 grade în data de 14 decembrie, apoi vremea se va răci semnificativ, maximele urmând a coborî spre 4…5 grade în 16 și 17 decembrie. Ulterior datei de 17 decembrie temperaturile maxime vor crește până spre 8 grade în ziua de 20 decembrie, apoi treptat vor coborî spre medii în jurul a 5 grade până la sfârșitul celei de-a doua săptămâni de prognoză.
În ceea ce privește regimul nocturn, minimele vor crește de la medii de 0…2 grade, în primele nopți ale intervalului, spre 7 grade în noaptea de 14 decembrie, apoi vor coborî până spre -2 grade, în noaptea de 17 decembrie. Ulterior nopții de 17 decembrie, variațiile vor fi în general nesemnificative, astfel că intervalul 18 – 24 decembrie mediile temperaturilor minime vor fi cuprinse între 0 și 2 grade.
Probabilitatea de precipitații va fi mai mare în ziua de 15 decembrie.
Prognoza meteo MUNTENIA
Valorile termice diurne vor crește de la medii în jurul a 6 grade în prima zi a intervalului de prognoză până spre valori în jurul a 10 grade în perioada 12 -14 decembrie, apoi vremea se va răci semnificativ, maximele urmând a coborî spre 4…5 grade în zilele de 16 și 17 decembrie.
Ulterior datei de 17 decembrie, temperaturile maxime vor crește până spre 8 grade, valoare ce va fi de interes pentru perioada 18 -20 decembrie, apoi treptat vor coborî spre medii în jurul a 4 grade până la sfârșitul celei de-a doua săptămâni de prognoză.
În ceea ce privește regimul nocturn, minimele vor crește de la medii de -3…-2 grade, în noaptea de 11 decembrie, spre 3…4 grade în nopțile de 14 și 15 decembrie, apoi vor coborî până spre -4 grade, în noaptea de 17 decembrie. După noaptea de 17 decembrie, variațiile vor fi în general nesemnificative, astfel că intervalul 18 – 24 decembrie mediile temperaturilor minime vor fi cuprinse între -2 și 0 grade.
Probabilitatea de precipitații va fi mai mare în intervalul 14 -16 decembrie.
Prognoza meteo OLTENIA
Valorile termice diurne vor crește de la medii în jurul a 6 grade în prima zi a intervalului până spre valori în jurul a 11 grade în ziua de 12 decembrie, apoi vor fi alternanțe notabile de la o zi la alta, urmând ca în perioada 13 -17 decembrie maximele să fie cuprinse între 4 și 8 grade, cele mai mici valori urmând a se înregistra în zilele de 16 și 17 decembrie. Ulterior zilei de 17 decembrie, temperaturile maxime vor crește până spre 8 grade, valoare ce va fi de interes pentru zilele de 18 și 19 decembrie, apoi vor coborî treptat spre medii în jurul a 5 grade până la sfârșitul celei de-a doua săptămâni de prognoză.
În ceea ce privește regimul nocturn, minimele vor crește de la medii de -2…-1 grad, în noaptea de 11 decembrie, spre 2…3 grade în nopțile de 14 și 15 decembrie, apoi vor coborî până spre -3 grade, în noaptea de 17 decembrie. După noaptea de 17 decembrie, variațiile vor fi în general nesemnificative, astfel că intervalul 18 – 24 decembrie mediile temperaturilor minime vor fi cuprinse între -2 și 0 grade.
Probabilitatea de precipitații va fi mai mare în intervalul 14 -16 decembrie.
Prognoza meteo LA MUNTE
În prima săptămână de prognoză, mediile maximelor vor fi cuprinse între -4 și 2 grade, cele mai coborâte valori urmând a se înregistra în zilele de 15 și 16 decembrie. În a doua săptămână de prognoză, variațiile de la o zi la alta vor fi în general nesemnificative, maximele urmând a se încadra între -2 și 1 grad.
În ceea ce privește regimul nocturn, minimele vor crește de la medii în jurul a -6 grade, în noaptea de 11 decembrie, spre -1 grad în noaptea de 14 decembrie, apoi vor coborî până spre -9…-8 grade, în nopțile de 16 și 17 decembrie. Ulterior nopții de 17 decembrie, variațiile vor fi în general nesemnificative, astfel că intervalul 18 – 24 decembrie mediile temperaturilor minime vor fi cuprinse între -8 și -6 grade.
Probabilitatea de precipitații va fi mai mare în intervalul 12 -19 decembrie, apoi va fi în creștere spre sfârșitul celei de-a doua săptămâni de prognoză.
Săptămâna 11 – 18 decembrie
Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă în cea mai mare parte a țării, dar cu o abatere termică pozitvă mai accentuată în regiunile intracarpatice.Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în regiunile nordvestice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval.
Săptămâna 18 – 25 decembrie
Temperatura medie a aerului va avea valori în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru acest interval în toate regiunile.
Săptămâna 25 decembrie – 1 ianuarie
Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar mai ales în regiunile intracarpatice. Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.