Fundaţia Vier Pfoten respinge categoric noua propunere a Primăriei Generale de a aplica amezi usturătoare celor care hrănesc câinii comunitari.
„Ca și în cazul oamenilor, înfometarea creează o stare de stres, panică şi agitaţie. Animalele vor căuta orice sursă de hrană, acţionând instinctiv. Nu am dori să ne trezim în faţa unei situaţii de necontrolat, în care numărul oamenilor agresaţi să crească dramatic”, a declarat Kuki Bărbuceanu, coordonator de proiecte Vier Pfoten.
„Propunerea este menită totodată să dea naştere unor abuzuri deoarece prinderea şi pedepsirea va depinde de bunăvoinţa vecinilor, care vor semnala sau nu poliţiei prezenţa unui castron în faţa blocului. Mai mult, cine şi cu ce dovezi stabileşte că hrana are ca destinatar un câine fără stăpân şi nu un alt animal?”, spune dr Anca
Tomescu, coordonator proiect Vier Pfoten.
Reprezentanţii ONG-ului susţin, de asemenea, că hotărârea ar încălca legea privind ratificarea Convenţiei Europene pentru Protecţia Animalelor, precum şi articolul 13 din Tratatul de la Lisabona, potrivit caruia „Statele membre ale UE vor trata cu toată atenţia cerinţele de bunăstare a animalelor, având în vedere că acestea sunt fiinţe simţitoare şi au nevoi specifice”, şi legea pentru protecţia animalelor nr. 205/2004. Potrivit tuturor acestor legi, animalelor aflate în grija omului trebuie să li se asigure condiţiile minime de bunăstare.
În urmă cu câteva zile, Răzvan Băncescu, coordonatorul de proiect al Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor, a declarat că intenţionează să introducă în noul regulament privind controlul reproducţiei câinilor din Bucureşti o prevedere în urma căreia persoanele care hrănesc câinii fără stăpân să fie amendate cu până la 5.000 lei.
Decizia introducerii acestei măsuri sancţionatorii a fost luată în urma comentariilor şi propunerilor făcute de cetăţeni la proiectul pentru modificarea Hotărârii CGMB nr. 243/2009 privind controlul reproducţiei câinilor în Municipiul Bucureşti, în perioada în care acesta s-a aflat în dezbatere publică.
„Nu urmărim să amendăm un copil care aruncă un biscuite unui câine pe stradă. Urmărim să reducem numărul agresiunilor câinilor fără stăpân îndreptate către cetăţeni”, a explicat reprezentantul ASPA.