Cât costă carnea de porc din Spania, ţara care dă cel mai bun jambon şi cea mai bună ceafă din Europa

Presa de porc (miez de ceafă) costă 195 de lei kilogramul. 1 kg de ceafă de porc românesc costă 50 de lei pe site-ul respectiv, în marile supermarketuri fiind la prețuri de 30 de lei/kg.
Filip Stan
12 dec. 2023, 19:24
Cât costă carnea de porc din Spania, ţara care dă cel mai bun jambon şi cea mai bună ceafă din Europa

Carnea de porc din Spania este cea mai bună din Europa. Dar iată la ce prețuri o găsim. ”Carnea de porc din Spania este pe primul loc în Europa, este cea mai bună carne la ora actuală, mai ales carnea de porc adult” a spus Sorin Minea, președintele Romalimenta, în emisiunea ”Totul despre Bani”. ”Un porc bătrân este mai gustos decât un porc tânăr, are altă calitate a fibrei” mai explica expertul.

În acest context, în care nu carnea de porc românească este cea mai bună, am consultat prețurile de pe un site care vinde atât carne de porc din România, cât și carne de porc din Spania.

Cât costă carnea de porc tranşat chiar de producător, în faţa clientului: „O oră durează. Îl tăiem în patru şi aia e”

Astfel, dacă 500 de grame de mușchiuleț de porc de la o carmangerie din România costă 25 de lei, cel din Spania se ridică la 80 de lei. Și acesta este cel mai mic preț pentru porcul din vestul Spaniei.

Presa de porc (miez de ceafă) costă 195 de lei kilogramul. 1 kg de ceafă de porc românesc costă 50 de lei pe site-ul respectiv, în marile supermarketuri fiind la prețuri de 30 de lei/kg.

Cât costă carnea de porc din Spania

Secreto sau cruceta porcului (o parte interioară a mușchiului, între spată și piept, sub stratul de slănină) costă 179 de lei/kg.

Pluma de porc costă 212 lei/kg. Acesta este un mușchi situat între coloana vertebrală și spată, cu una dintre fețe acoperită de grăsime. Este o carne cu mici infiltrații de grăsime, care o fac suculentă și este foarte apreciată, dar și foarte scumpă, fiind foarte rară: reprezintă circa 500 de grame dintr-un porc de 180 de kg, conform unui site de specialitate.

File de porc din Spania găsim la prețul de 160 de lei, iar ceafa de porc la 182 de lei/kg. O bucată de cotlet de porc de 250 de grame se vinde cu 45 de lei.v

Recomandări ANSVSA pentru cei care cumpără produse în perioada sărbătorilor. Reguli pentru cei care sacrifică porci în gospodării

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) transmite recomandări cetăţenilor care cumpără produse în perioada sărbătorilor de iarnă.

De asemenea, atenționează asupra unor reguli ce trebuie respectate de către cei care sacrifică porci în gospodării.

ANSVSA recomandă consumatorilor să cumpere produse alimentare numai din unităţi sau spaţii autorizate/înregistrate sanitar veterinar.

Citeşte şi: Cât costă un kilogram de carne de porc înainte de Crăciun. Unde găseşti cele mai bune oferte

Astfel, vor avea certitudinea că atât carnea, cât şi alte produse de origine animală sau non-animală au fost supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi nu constituie un pericol pentru sănătatea publică, potrivit sursei citate.

Sacrificarea porcului din gospodărie

Sacrificarea porcului din gospodărie şi consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave.

Carnea și produsele din carne provenite de la porcul din gospodărie sunt interzise a fi comercializate.

De asemenea, este interzisă comercializarea porcilor, cărnii și produselor din carne provenite din zonele de restricție, ca urmare a evoluției virusului Pestei Porcine Africane (PPA).

Solicitaţi vizita medicului veterinar înainte de sacrificarea porcului, pentru a:

  • verifica starea de sănătate a animalului înainte de sacrificare
  • da sfaturi utile privind probele ce trebuie luate la sacrificare şi analizele ce trebuie făcute pentru a nu vă pune sănătatea în pericol
  • asoma porcul înaintea sacrificării, pentru a scuti animalul de suferinţă şi a respecta cerinţele de bunăstare a animalelor.

Deținătorul animalelor are obligația de a preda medicului veterinar de liberă practică împuternicit crotaliile auriculare ale animalelor sacrificate, în termen de maxim 7 zile de la sacrificare, pentru actulizarea Bazei Naționale de Date (BND).

Nu consumaţi carnea şi nu o preparaţi, până nu obţineţi de la medicul veterinar rezultatul examinării pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ. Recomandarea este valabilă şi pentru carnea obţinută de la porcii mistreţi.

”Pentru noi este foarte important să nu avem niciun focar, dar în condițiile date în momentul de față, facem eforturi să limităm numărul de focare. Se apropie sărbătorile de iarnă, tradiția noastră este să ne sacrificăm porcul de Crăciun acasă, în bătătură”, a precizat vicepreședintele ANSVSA, Ioan Oleleu, pentru AGRO TV.

În situaţia în care medicul veterinar constată că porcul dumneavoastră este bolnav, nu riscați sacrificarea şi consumul cărnii. Veţi fi despăgubit de stat la valoarea de piaţă a animalului, numai dacă acesta este identificat și înregistrat.

Cât costă un examen trichineloscopic

Examinarea cărnii provenite de la porcii sacrificaţi în vederea examinării pentru Trichinella spp. este obligatorie și se efectuează pe probe provenite atât de la porcii identificați și introduși în BND, cât și de la porci neidentificați, care nu figurează în BND.

Probele se recoltează din limbă, musculatura intercostală, pilierii diafragmatici, mușchii maseteri, mușchii abdominali, partea musculară a diafragmei situate în apropierea costelor sau a sternului (de dimensiunea unei nuci).

Costul unui examen trichineloscopic este între 22 de lei +TVA  și 81 de lei + TVA (digestie artificială).
Comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor se sancţionează cu amenzi cuprinse între 20.000 și 40.000 de lei.

Este interzisă introducerea cărnii și a produselor din carne (toate speciile: porc, oaie, vită, pasăre, etc.) dintr-o țară terță în Uniunea Europeană, respectiv în România, prin bagajele personale ale călătorilor. Interdicția se aplică și în sens invers, din România într-un stat membru sau țară terță.

Produse alimentare cumpărate din piețe

În cazul în care cetăţenii doresc să achiziţioneze produse alimentare care se comercializează în cadrul unor târguri organizate în această perioadă, sau din pieţe, trebuie să fie atenţi la câteva aspecte:

  • existenţa şi funcţionarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse alimentele de origine animală;
  • integritatea ambalajelor, care trebuie să asigure protecţie pe timpul transportului, depozitării şi comercializării;
  • etichetarea produselor alimentare, cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, condiţiile de păstrare, data obţinerii după caz, termenul de valabilitate etc.
  • comercializarea brânzeturilor trebuie să se facă în ambalaje de unică folosinţă (pungi din plastic sau hârtie cerată de uz alimentar) şi să ofere consumatorului date privind identitatea producătorului, sortimentul de produs, data obţinerii, înscrise pe o etichetă ataşată pe ambalaj‚ cutia de plastic sau putina pentru brânzeturi.

Este recomandat ca ouăle și alte produse alimentare care se consumă în mod tradiţional în această perioadă, cum sunt: cozonacii, prăjiturile, legumele de sezon etc. să fie achiziţionate din spaţii amenajate,autorizate/înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, aflate sub controlul personalului de specialitate.

De asemenea, înainte de achiziţionarea alimentelor de origine animală din locuri specializate în acest sens, asiguraţi-vă că:

  • vânzătorul este echipat corespunzător
  • manipularea alimentelor neambalate o realizează cu mâinile acoperite de mănuşi curate sau de unică folosinţă.

Produse cumpărate online

Având în vedere intensificarea comerțului on-line în această perioadă, cu alimente de toate tipurile, cum ar fi produse alimentare proaspete, refrigerate, congelate, preparate, uneori împreună cu produse nealimentare, ANSVSA recomandă consumatorilor să

Țeapă de Sărbătorile de iarnă. Ce a pățit o familie cu porcul cumpărat pentru Crăciun

  • urmărească cu atenție sporită, atunci când cumpară produse alimentare prin comerțul on-line, cerințele privind
    • comanda, livrarea și transportul, data expedierii alimentelor (în special pentru produsele alimentare ușor alterabile)
    • respectarea condițiilor prescrise de păstrare și consum ale acestora.

Medicii veterinari din cadrul DSVSA vin în sprijinul consumatorilor prin asigurarea unui program prelungit de lucru

până în 24 decembrie şi apoi până în 30 decembrie, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică.

Numărul de telefon al „Call Center”-ului A.N.S.V.S.A. este 0800 826 787 şi poate fi apelat gratuit de către cetăţeni, din orice reţea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor.

DailyBusiness
Cum a reușit să domine alegerile Călin Georgescu. Rețeaua secretă și sofisticată construită pe TikTok
Spynews
Cine este Călin Georgescu, candidat independent la Alegerile Prezidențiale 2024. Toate informațiile despre cariera și familia lui
Bzi.ro
Ce profesie are Cristela: Soția lui Călin Georgescu a lansat mai multe cărți
Fanatik.ro
Dezvăluire bombă! Fiul lui Călin Georgescu a fost coleg de cameră cu Novak Djokovic: “Nole a fost primul om care m-a dus într-un bar!”
Capital.ro
Cristian Cioacă nu mai scapă. Decizia luată după moartea Elodiei Ghinescu
Playtech.ro
Ce înseamnă rusofil și legionar, cuvintele pe care le-au căutat românii pe Google după ce l-au votat pe Călin Georgescu
DailyBusiness
Alegeri prezidențiale 2024. Rezultate parțiale turul 1. Georgescu a sărit în vârf, Ciolacu și Lasconi se luptă pentru locul doi
Adevarul
Rusia a livrat Coreei de Nord un milion de barili de petrol, arată imagini din satelit
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Bianca Drăgușanu și Gabi Bădălău s-au despărțit din nou? Ce au făcut cei doi la câteva zile după scandalul de la vila afaceristului
Spynews
Iulia Vântur, imagine emoționantă alături de tatăl iubitului ei, Salman Khan. Ce relație apropiată are cu Salim Khan | FOTO
Evz.ro
Pericolul ascuns din frizerie. Multe persoane s-au îmbolnăvit
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
kanald.ro
Cine este Călin Georgescu, câștigătorul primului tur al alegerilor prezidențiale 2024. Ce avere are candidatul independent
Cancan.ro
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Se schimbă permisele, cu examen auto susținut din nou obligatoriu. Ce șoferi îl vor da
StirileBZI
Indemnizație de 50% în plus la pensie! Cine beneficiază de această creștere
Prosport.ro
FOTO. Iuliana Pepene, una dintre cele mai frumoase prezentatoare de știri, e iar singură!
stirilekanald.ro
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
substantial.ro
Votul Diasporei s-a încheiat: Călin Georgescu conduce în primul tur
MediaFlux
CUM a AJUNS CĂLIN GEORGESCU în TURUL II! BECALI a EXPLICAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
VIDEO: Traian Băsescu a așteptat zeci de minute la coadă, la vot, apoi „și-a luat-o” de la șeful de sală. Băsescu: „Ce ai? Ești nervos?”