Guvernul a anunţat că piramida Noh Mul din nordul ţării a fost dărâmată pentru construcţia unei străzi în apropiatul oraş Douglas. Directorul Institutului naţional pentru arheologie, Jaime Awe, susţine că dărâmarea piramidei a fost descoperită la sfârşitul săptămânii trecute şi nu i-a venit să creadă de câtă ignoranţă şi lipsă de tact au dat dovadă muncitorii. „Se simte ca o lovitură în stomac, este groaznic”, a spus el.
Poliţia susţine că situaţia este acum cercetată. Piramida se află pe un teren privat unde se cultivă sfeclă de zahăr, iar legile prevăd că toate lucrările antice se află sub protecţia autorităţilor. Piramida, de 33 de metri înălţime, ajunsese să fie însă acoperită abundent de vegetaţie şi nu mai avea structura caracteristică, în trepte. Este posibil, recunoaşte chiar Awe, ca firma de construcţie să fi confundat piramida cu un deal.
Însă de ce „nu puteau lua pietre dintr-un loc care nu are nicio semnificaţie culturală?” se întreabă el. Ruinele erau foarte cunoscute, iar muncitorii ştiau bine că era un loc istoric. „A fost pur şi simplu dintr-o nenorocită delăsare”, regretă specialistul.
Profesorul de arheologie Norman Hammond, care a condus lucrările de excavare din Belize, susţine că distrugerea construcţiilor maiaşe constituie o problemă frecventă. Cu toate acestea, distrugerea piramidei este cel mai grav astfel de caz, mai arată el.