Nicolae Ciucă a fost întrebat, marţi seară, la Digi 24, dacă extremismul reprezintă un pericol pentru România, având în vedere poziţionarea în sondaje a AUR, şi a afirmat: ”Cetăţenii români sunt suficient de lucizii, au demonstrat-o de fiecare dată, că au capacitatea să înţeleagă ceea ce poate să fie componenta reală a unui demers şi ce poate să fie componenta retorică a unui demers”.
Liderul PNL crede că ”extremismul trebuie să reprezinte o îngrijorare pentru noi toţi”. ”Iese din afara normalului, nu are nicio treabă cu raţiunea şi nu cred că ne aflăm într-un moment în care să putem să discutăm prea mult. Orice discuţie nu face decât să potenţeze componenta extremistă”, a adăugat liderul PNL Nicolae Ciucă.
Întrebat dacă liberalii iau în calcul să încheie vreo alianţă, coaliţie de guvernare sau orice altă formă de colaborare cu AUR, Ciucă a răspuns: ”În tot ceea ce am discutat ca posibil construct politic nu am luat în calcul partidele extremiste (…) Sub nicio formă”.
„Există un trend crescător extremist. Este un pericol. Venim după o pandemie care a provocat niște mutații și anxietate. A fost frica de moarte, a existat o mortalitate excesivă în România. După, a venit o criză energetică, cu măsurile de compensare luate foarte târziu și când au fost luate, pe picior, ne-au adus costuri foarte mari. După asta, s-a declanșat un război, cu o criză de securitate majoră. Dacă ne uităm la piramida lui Maslow, vom înțelege mai multe și mutațiile și frica interioară a oamenilor”, a mai spus Ciolacu.
De asemenea, prim-ministrul a spus că în acest timp forțele democratice ar trebui, în loc să se atace, să facă un coridor sanitar împotriva acestor forme extremiste.
„Acum vindem știri că vin emigranții, afgani, sirieni, deci există o manipulare, care din punctul meu de vedere, ca om politic, toți oamenii politici trebuie să vina să explice ce se întâmplă. Am vazut alegerile din Olanda, unde extrema a câștigat alegerile. Există un trend la nivel european. În SUA nu există acest trend, acolo e altfel democrația structurată și consolidata. Forțele democratice ar trebui, în loc să se atace prea mult, să facă un coridor sanitar împotriva acestor forme extremiste”, a mai declarat Marcel Ciolacu, la Digi 24.
Ca răspuns la o întrebare a lui George Simion, care îl acuză pe premier de fake news în ce priveşte aderarea României la Schengen, Marcel Ciolacu a declarat, la rândul său, că liderul AUR răspândeşte online informaţii false şi alarmiste.
„După manipulările cu cash, după vaccinări, e o nouă temă. Din imigranții din Austria, 3% au tranzitat România.
Când cer azil în Austria, fiecare persoană se știe de unde a venit. Discuția a fost acel 3 la sută. Nu se poate pune problema de cote, de fagani, de sirieni.
Trebuie să se întărim frontierele. Despre ce vorbim, trebuie să ne asumăm aceste lucruri.
Apare un politician care va umple Facebook că vor veni afgani și vom avea bombe în București”, a spus Marcel Ciolacu.